Megéri az őszinteség?


Saloňová Andrea  2008.4.16. 14:22

A gyermekeimet mindig őszinteségre, igazmondásra tanítottam.

Igyekeztem ebben mindig példát mutatni nekik. Ha hibát követtem el vagy tévedtem, azt beismertem és elnézést kértem tőlük. Egy nap azonban történt valami...

Tudomásomra jutott, hogy a (most már csak a volt) barátnőm lánya kábítószert fogyaszt. Hosszú ideig dilemmáztam azon, szóljak-e, vagy sem. Százezerszer átgondoltam, mi lenne a helyes lépés. Vajon én mit tennék, ha a barátnőmtől tudnám meg ezt a rossz hírt? Mindig őszinték voltunk egymáshoz, segítettünk egymásnak, ha kellett, sok mindenen keresztülmentünk már. Néhány átvirrasztott éjszaka után tehát úgy döntöttem, elmondom neki. Segíteni akartam!

Sajnos, a „segítségem“ ugyan nem volt felesleges, de elvesztettem általa a jó barátnőmet. Bántó szavai nem is fájtak annyira, hiszen talán én sem reagáltam volna másként. Abban reménykedtem, hogy majd elmúlik... És? Évek teltek el, és a lánya a kórház és az otthona között ingázik még ma is. Egykori barátnőm, ha az utcán találkozunk, elfordítja a fejét. Megpróbáltam felvenni vele a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a dolgot, de nem vett rólam tudomást.

Azóta többször is felteszem magamnak a „hamleti“ kérdést: Legyünk vagy ne legyünk őszinték? Hogyan magyarázzam meg a gyerekeimnek, mit jelent az ártatlan füllentés, és hogy néha bizony jobb hazudni? Bevallom, olykor-olykor már kételkedem abban, hogy akkor és ott helyesen cselekedtem. Mentségemre legyen mondva: csupán őszinte akartam lenni, segíteni akartam...

Tessék, lehet ítélkezni felettem!

Fordította: Póda ErzsébetHozzászólások

Pindur, 21. 04. 2008 10:26:56 Szerintem igazad van
Biztos nagyon fáj, de szerintem jól tetted hogy szóltál. Gondolj arra, hogy a barátnődnek ezzel a problémával szembenézni nem kis dolog. Ilyenkor bizony az ember az egész világra haragszik. Remélem ha problémája megoldódik akkor barátságotok is helyreáll.
@


Kapcsolódó cikkek

Döntés

Puha Andrea

Mikor kell igazat mondanunk, s mikor kell hazudnunk?

2008.4.30.   


Ámításaink

Póda Erzsébet

Nap, mint nap tapasztalhatjuk, manapság nem divat az őszinteség. De lehet, hogy nem volt az sohasem.

2008.4.24.  3   


Nyereség, veszteség

Lantódy Andrea

Születésünkkel az emberi kapcsolatok szövevényes hálózatába kerülünk.

2008.4.24.   


Dilemma

Póda Erzsébet

Borbála nagy szakértője annak, hogyan kell a titkokat kiszedni az emberekből.

2008.4.20.   


Az igazság ára

Nagy Erika

Sokarcú világban élünk. Az álarc a porba hull, majd újra felkerül.

2008.4.19.   


Ki ne mondd!

Sábitz Katalin

Vajon tényleg jó, ha mindig azt mondjuk, amit szeretnénk?

2008.4.14.  2   

A rovat további cikkei

A kapcsolat fokmérője

Vég Erzsébet

Alapvetően csacsogós vagyok. Beszélek, ha kell, ha nem. Elmesélem a jót és a rosszat, a vártat, a tervezettet és azt is, ami már megtörtént.

2008.4.11.