A négy személyiségtípus (1.)


Nagy Erika  2015.5.12. 1:02

Ahány ember, annyi személyiség. Ezért van az, hogy még a testvérek is nagyban különböznek egymástól.


A flegmatikus

Hogy miért vagyunk különbözőek? Miért reagálunk teljesen másként a ránk ható ingerekre? Miért van az, hogy két ember ugyanazt a helyzetet eltérően értelmezi? Az orvostudomány atyjaként ismert Hippokratész különböztette meg először a személyiségtípusokat, amiket szerinte a négy testnedv befolyásol: vagyis mindenkire az a temperamentum jellemző, amelyik testnedv túlsúlyban van a testében.


A hippokratészi négy vérmérséklet a méla (melankolikus), epés (kolerikus), vérmes (szangvinikus) és nyálkás (flegmatikus). Az egyes típusokat a négy alapelemmel, a levegővel, vízzel, földdel és a tűzzel is összekötötték.

Mai témánk a flegmatikus vérmérséklet. Testnedve a nyálka, eleme a víz.

Katinak jelenleg nincs társa az életben, de nincs egyedül, mert rengeteg barátja van. Azt szeretik benne, hogy senkire nem erőlteti rá az akaratát, és pozitívan áll a dolgokhoz. Az utolsó barátját sem ítélte el, amikor kiderült, hogy hónapok óta csalja őt. Kati biológia és matematika szakos egy középiskolában, mindene a munka, s talán ez volt az oka annak is, hogy elhanyagolta Petit, kevés időt töltött vele, s a férfinak ez kevésnek bizonyult. Bár örült, hogy szerelme megtalálta azt, ami számára fontos. De azt már nehezem viselte, hogy alig látta, mindig olyankor volt fontos dolga, amikor közös programot tervezett a lánnyal. Ezt gyakran szóvá is tette. Kati szerint rémeket látott, de a csalódott férfi nem így érezte. Egy idő után belátta, hogy Kati a szívét-lelkét adja hivatásáért. Az egyoldalú kapcsolat nem boldogította, más lány karjában keresett boldogságot. Ez még érthető is lett volt, csak az nem, hogy erről Kati mit sem tudott. Egy ideig.


Szakítás után a barátai kísérletet tettek arra, hogy kihozzák belőle a sérelemből fakadó érzéseket, de lehetetlen vállalkozásnak tűnt, s ennek oka talán a túlzott szemérmessége volt. Kati azt vallotta, hogy neki így jó, nem elégedetlen az életével, nem fáj se lelke, se szíve, mert nem érzett mindent elsöprő érzelmet Peti iránt. Jelenleg ott tart, hogy nem tűz maga elé párkapcsolati célokat, nem szeretne gyereket vállalni, néha úgy tűnik, hogy egyetlen férfi sincs, aki szimpatikus lenne számára. Barátainak ez azért megmagyarázhatatlan, mert ha valamelyikük kapcsolata veszélybe kerül, laza könnyedséggel talál megoldást a bajra, közbenjárása a legtöbb esetben sikerrel végződik. Ha kell, lyukat beszél az ember hasába, ha kell, élesen bírál, sőt, még a csípős nyelvét is megvillantja. Ez azért érdekes, mert egyébként csendes természetű, inkább megfigyelő állásba helyezkedik, csak szemlélni szereti az eseményeket. Szereti halogatni a dolgokat, melyeket nem tart fontosnak, mesterien ért ahhoz, hogy elodázza a kivitelezést, megvalósítást. Néha úgy tűnik, közeli rokonságban van Pató Pállal, aki gyakran mondogatta: „Ej, ráérünk arra még!”

Ez a történet, ha Hippokratész elméletével vetem össze, egy flegmatikus lányról szól. A következő részben a szangvinikus személyiségtípusról esik majd szó. Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni önmagával, ne lepődjön meg, ez nem a véletlen műve, hiszen mindannyiunkban ott lakozik személyiségtípusunk gyengéje és erőssége.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A négy személyiségtípus (4.)

Nagy Erika

Sorozatunkban a négy személyiségtípussal foglalkozunk.

2015.6.24.    7


A négy személyiségtípus (3.)

Nagy Erika

A kolerikus személyiségtípus sok embernek okoz kellemetlen perceket, főleg azoknak, akikkel egy fedél alatt él.

2015.6.15.    7


Személyiségünk: áldás vagy átok?

Oriskó Renáta

A személyiségünk az, akik igazából vagyunk. A legbelsőbb énünk, mégis mindenki számára látható.

2015.6.9.    18


A négy személyiségtípus (2.)

Nagy Erika

Nem kell filozófusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsam, mindnyájan, akik a földön élünk, egyedi példányok vagyunk.

2015.5.24.   


Személyiségtípusok a jóga szerint

Kozma Eszter

A személyiségtípusok és a három anyagi kötőerő kapcsolata.

2015.5.22.    6

A rovat további cikkei