A siker nem végtermék


Nagy Erika  2014.12.2. 3:48

Hogy ki miben sikeres, az változó, mint ahogy az is, hogy ki mit tart sikernek.

A sikerért tenni kell, magától senkinek nem hullik az ölébe. Vannak nők, akik sikert sikerre halmoznak úgy, hogy közben gyereket nevelnek, és vannak olyanok is, akik feláldozzák magánéletüket a siker érdekében.

Van egy mondás, miszerint minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő, és fordítva. Hallottam a folytatást is, miszerint minden sikeres nő mögött van egy válás is. Ha így van, akkor ez szomorú, mert egyértelművé teszi, hogy a férfiak az első helyen szeretnek lenni.


Lehet, hogy ez nem minden esetben igaz, de az igen, hogy a legtöbb nő is arra vágyik, hogy ne szoruljon hátérbe férje mellett. A minap azt hallottam, hogy amit egy sikeres férfi megkap a szerető kedvesétől, azt csak nagyon ritka esetben kapja meg egy a karrierjét építő nő az imádott férfitól. Pedig a nő nagyobb terhet cipel, amikor a család mellett karriert épít, mint a férfi. Nem pisszegünk! Nem, mert ez igaz, és igen, sajnos igaz az is, hogy a családi harmónia nehezen egyeztethető össze a sikerrel. Szerencsére azért vannak még kivételek.

A sikernek ára van, mondja Hobo, nem pedig titka. Én pedig azt mondom, hogy a sikernek nagyon sok fajtája van. Mert mit jelenti a siker? A válasz százféle lehet. Hallom is: ha sok pénzem van, ha közismert vagyok, ha… Nekem valahogy más is eszembe jutott róla, mégpedig az, hogy sokan nem is tudatosítják, hogy a szerényebb siker is sikernek nevezhető.

Hogy mire gondolok? Arra, hogy sikeres lehet egy nő akkor is, ha a családja az étkezések után megnyalja mind a tíz ujját. Sikeres lehet abban is, ha a család számára saját kezűleg varrja a ruhákat, vagy keveri-kavarja a finomabbnál finomabb sütiket. Lehet az is siker, ha valaki úgy neveli a gyermekét, hogy az nem hisztizik, ha nem kap meg mindent, amit szeretne.

Vigyázzunk az igazi, nagybetűs sikerrel, mert ha folyamatosan mások elismerésére vágyunk, az bizony lelki problémákhoz is vezethet. Kell az nekünk? Nem biztos, hogy a sikerre vágyó nőnek folyamatosan görcsölnie kellene az elismerésért. Hagyni kell a folyamatot, hagyni kell, hogy szép lassan, nem másokon átgázolva építsünk karriert. Persze itt is vannak kivételek, nem mindenki gátlástalan, hiszen sok nő becsületesen dolgozik azért, hogy nevet szerezzen magának, hogy kivívja az elismerést.

A siker mibenlétét sokféleképpen határozhatjuk meg, de azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy kívánjunk magunknak olyan életet, amelyben a lefekvés mellett felkelni is jó.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nő és a siker V.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Gódány Ildikó, Virágh Mária)

2014.12.19.    51


A nő és a siker IV.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Pogány Erzsébet)

2014.12.12.    6


A siker a siker?

Palkó Emese

Mediatizált társadalmunk naponta önti a nyakunkba a sok „jó tanácsot”, hogyan váljunk sikeres nőkké.

2014.12.9.    28


Sikerre vágyva

Kovács Márta

A fáma szerint, ahol sok nő dolgozik együtt, előbb vagy utóbb elszabadul a pokol.

2014.12.5.    10


A nő és a siker III.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bial Judit, Bokor Klára)

2014.11.28.    27


Sikeresnek lenni

Oriskó Renáta

Sikeresnek lenni egy nő életében azt jelenti, hogy olyan teljesítményt képes nyújtani a mindennapokban, amelyek által közelebb kerül céljai eléréséhez.

2014.11.24.    12

A rovat további cikkei

A nő és a siker II.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bartal Tímea, Gálffy Hodosy Marianna)

2014.11.14.    44


A nő és a siker I.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Dániel Erzsébet)

2014.11.11.    33


Gondolatok a sikerről

Dr. Stenger Györgyi

A siker egy állapot. Olyan belső állapot, amelyet a gondolatainkkal hozunk létre.

2014.11.10.