Zsák a foltját


Nagy Erika  2008.2.16. 17:14

Mikor szerelmesek leszünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy senkire se hallgassunk…,

… még azokra sem, akik elég tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy józanabbul lássák a buktatókat.

Sok évvel ezelőtt Teréz ádáz harcot vívott lányával, aki egy roma fiúba szeretett bele. Tiltotta, de ez csak azt eredményezte, hogy még jobban összehozta a fiatalokat. A lány egy szép napon azzal szembesült, hogy fiatalon, alig tizenhat évesen áldott állapotba került. Összeházasodtak, majd pár hónap elteltével megszületett a kislányuk. Nem sokáig éltek hármasban, ugyanis hamarosan megszületett a második csemete is. Egy kapcsolatra sok külső és belső veszély leselkedik, ez történt az ő esetükben is. A szülők persze a férfit hibáztatták, na meg a származását. Élvezték, ha belerúghattak, ha megalázhatták.

Mikor sok év civakodás után elváltak útjaik, a büszke szülő csak annyit mondott, vigyorral az arcán: elkergettük a cigányt! Egyet azonban elfelejtett, mégpedig azt, hogy kettő ott maradt. Két kis romalány.

Az együtt megélt emlékek, élmények adják a kapcsolat szilárd alapját, éppen ezért egy kapcsolat nem épülhet álmodozásra, várakozásra. Való igaz, a távolság sok esetben jót is tehet a kapcsolatnak. Azonban csak egy ideig lehet izgalmasan várni azt az időt, mikor jön el a rég várt találkozás. A két találkozás között azonban annyi minden történhet…!

A távkapcsolat más, mint az átlagos kapcsolat, sokkal több türelmet, erőfeszítést igényel. Sok mindent nem észlelünk. Nem engedi, hogy megismerjük a másik szokásait, kultúráját, örömeit, problémáit. A ritka találkozások csodásak, fenntartja a kíváncsiságot egymás iránt. Az együtt töltött órák, napok felejthetetlenek. A kapcsolat azonban csak akkor lehet tartós, ha vannak távlatai, rendszeres közös élményei.

Ákos külföldön vállalt munkát, és ott talált rá a szerelem befészkelve magát a lelkükbe, szívükbe, érzékszerveikbe. Két év után azonban hazajött, és kezdetét vette a távkapcsolat, s számolni kezdték a napokat, órákat a viszontlátásig. Gyakran utazott a lányhoz, a lány pedig a fiúhoz, naponta beszéltek telefonon, e-mailt váltottak, azonban sok nehézséggel kellett megküzdeniük, ami annak előtte szinte elképzelhetetlen volt számukra. Ritkulni kezdtek a látogatások, már az ölelések sem voltak annyira vibrálók, mint kellett volna. A távolság miatt fakulni kezdtek az érzések, majd képbe lépett az a bizonyos harmadik. Ákos sokat vívódott, majd annyira fogva tartotta az új érzés, hogy búcsút intett a távolságnak.

A mondás szerint minden zsák megtalálja a maga foltját. Csak keresni kell, türelemmel, kitartással. A józanész azt diktálja, ne ugorjunk bele egy olyan kapcsolatba, amely eleve halálra van ítélve. Probléma csak az, hogy a szerelem és a józanész nem rokon lelkek.

A szerelem nem egyszerű akadálypálya, hogy meddig lobog, mindig két embertől függ. Ja, és persze a körülményektől...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egymás nélkül

Szabó Kata

Újabb történetek a távkapcsolatról.

2008.2.25.   


Szerelem és távolság

Póda Erzsébet

Vajon miként hat a távolság a szerelemre? Megerősíti, vagy meggyengíti azt?

2008.2.19.  1    3


Lazuló kötelékek

Siposs Ildikó

A szerelem nem ismeri az országhatárokat, nem zavarja a távolság, az idegen kultúra, a más és más szokások.

2008.2.13.   


Az Óperenciás-tengeren túl

Sábitz Katalin

Láttam egy mesét valóra válni.

2008.2.12.   


Próbatétel

Vég Erzsébet

Amikor Írországba készültem, a barátaim sokat ugrattak, hogy majd egy vörös, szeplős gróffal térek haza…

2008.2.10.   


Távkapcsolat

Orbán Viktória

Egy őszinte történet, mely a valóságon alapszik.

2008.2.6.  2   

A rovat további cikkei