Szerelem (?)


Póda Erzsébet  2010.5.29. 5:47

Azt mondják, a legszebb érzés.

Volt részem benne, és mondhatom, néha tényleg az. (De ismerek ennél szebb érzést is, hála Istennek!) Gondolom, mindenki másként éli meg, bár a tapasztalatom és mások elbeszélése szerint a legtöbbször vakká és süketté teszi az embert.
A romantikusok szerint a szerelem olyan, mint egy csipkegallér, mint egy csodás naplemente, mint hűsítő ital a tikkasztó hőségben, vagy mint forró rumos tea a fagyos télben. A szerelem egész biztosan hasonlít a felsoroltakhoz – de csak egy bizonyos ideig, és csak egy bizonyos módon gondolkozó emberek számára. Azoknak, akik inkább egy általuk elképzelt világban élnek, mint a realitás talaján.
A realisták szerint a szaporodáshoz kell, nem igazán létszükségletünk, és jobb, ha a szívünk helyett az eszünket használjuk.
Talán itt is az arany középúton lehet az igazság: a szerelem bizonyos ideig és mértékig gyönyörű tud lenni, máskor jobb, ha tényleg az észérveket vesszük figyelembe, és azok alapján teszünk döntéseket.

A szerelem egy rózsaszín köd, amelynek leple alatt (vagy melynek nevében) sok rosszat is elkövetnek az emberek: bántják egymást, meggondolatlanul, vakon, néha egyenesen bután cselekszenek, téves lépéseket tesznek, féltékenykednek, hazudnak, csalnak, becsapják egymást – de a legtöbbször önmagukat. Viszont e mindent elrejtő rózsaszín köd nélkül nem szaporodna az emberiség. Jól ki van ez találva: nemhiába éppen egy bizonyos korcsoportot érint leginkább...

A szerelem szférikus magasságokba repít... De ha jobban megvizsgáljuk a jelenséget, az emberek inkább magát az érzést szeretik, aztán önmagukat, és csak ezt követően a másik embert. A szerelem egoistává tesz: egyébként miért kerülhetne sor olyan kegyetlen dolgokra a „szerelmesek” közt? Az egyik hisztériát csap azért, mert a fiúja futballmeccsre készül, a másik megtiltja kedvesének a barátnőivel való találkozást. Az egyik ki akarja sajátítani a párját, a másik a fejébe veszi, hogy majd ő „leszoktatja” erről meg arról a rossz szokásáról. Az egyik azt színleli, hogy kedvenc időtöltése a műhelyben üldögélés, ahol ügyes kezű választottja naphosszat fúr-farag, miközben inkább moziba menne, vagy csavarogna egy nagyot a városban. A másik meg azt, hogy szívesen kísérgeti barátnőjét az egyik rokontól a másikig, az egyik üzlettől a századikig, beül vele a puccos étterembe tengeri herkentyűket „csipegetni”, pedig szívesebben költené el magyaros ebédjét a sarki kiskocsmában, vagy üldögélne a tévé előtt, kezében egy üveg sörrel. Vagy a legrosszabb: a halott kapcsolatot azzal próbálja „megmenteni” „a szerelem nevében”, hogy gyermeket vállal… A szerelem előbb-utóbb mindenféle csúnya emberi játszmákba torkollik, máskülönben miért lenne ilyen magas a válási arány, és miért lenne ennyi boldogtalan (egykor vagy éppen „most” állítólag nagyon szerelmes) ember?

Az emberek egyik kapcsolatból a másikba, egyik házasságból a másikba menekülnek: egy anyának négy gyermeke van három apától, vagy fordítva. Az emberek családi élete zilált, örökös hiányérzetük van, boldogtalannak érzik magukat és a szerelemre vágynak, abban látják megmentőjüket.

Pedig nem a szerelem a megoldás a sok butaságra, amit elkövetünk. Nem a szerelem oldja meg a döntésre váró folyó ügyeinket sem. Nem a szerelem tesz boldoggá, hanem az, ha képesek vagyunk reálisan látni a világot, képesek vagyunk dolgozni önmagunkon, képesek vagyunk meglátni az élet apró örömeit: a tavaszi langymeleget, a zöldellő rétet, a városi parkban nyíló virágot, gyermekünk mosolyát, iskolai sikereit, házastársunk segítőkészségét, szüleink aggódó tekintetét, barátunk figyelmességét…

A szerelem az élet egy szép ajándéka, afféle ráadás, amit ugyanúgy meg kell becsülnünk, mint minden mást, amit a földi élet nyújt nekünk. És nem játszmázni vele, és arra használni, hogy a nevében bántsunk másokat – vagy önmagunkat!Hozzászólások

tzsuzsi, 29. 05. 2010 14:45:48
ez teccett :D
    
Póda Erzsébet, 31. 05. 2010 11:38:36 Re:
Köszönöm! :)
Gabor, 01. 06. 2010 09:56:17
Ez egy nagyon szepen megirt es megfogalmazott iras. Igaz, hogy a szerelem, csodalatos de megis pillanatnyi erzes, ami majd kesobb szeretette alakul at. A mai vilagban nagyon nagy az igeny, es akkor "al szerelemrol" lehet beszelni, es ez okozza a sok szakitast es a vallasokat. Vagy sokan felnek belemenni a hazassagba es inkabb az egyuttelest valasszak, papirok nelkul, azt igy nevelik a gyereket is. Es ez most a "divat". Tovabbi sok sikert kivanok az oldalnak, mert tenyleg jo - attekintheto, es foleg olvashato, van hogy ittragadnak a szemeim, igazan jo csapat. Es foleg, hogy a cikkek elgondolkoztatjak az embert es ugy beleelli magat.
netBarátnő, 04. 06. 2010 12:25:03 Köszönjük
Kedves Gábor, köszönjük a hozzászólást és az elismerő szavakat! Üdvözlettel: Póda Erzsébet
@


Kapcsolódó cikkek

Rózsaszín emlékgombolyag

Bíró Szabolcs

Egyre több doboz sorakozik a szobámban, lassan már mozdulni sem lehet tőlük.

2010.6.25.  1   


Oldás-kötés-oldás

Madarász Ildikó

Rita harminchét éves, kétgyerekes anyuka. Rita szerelmes. Nem a férjébe.

2010.5.31.    1


A szerelem mindent legyőz?

Jády Mónika

A svájci Corinne Hofmann, a Die weisse Massai (magyarul Afrikai szeretők) könyv szerzője jutott eszembe.

2010.5.27.    1


Akiket nem kerültem el

Halász Kata

Tévedés azt hinni, hogy a szerelemről egyszerű írni, érzéseket megfogalmazni, papírra vetni.

2010.5.25.  3    1


Szerelem, gyötrelem

Dráfi Emese

„Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem” – kiáltva énekeltük a világnak kamaszkorunkban a színpadról barátnőmmel.

2010.5.24.    1


Üldögélni, csöndben

Robert H.Raven

Nem hagy engem nyugodni valami…

2010.5.20.  8    1

A rovat további cikkei

Rózsaszín fonálgombolyag

Huszár Ágnes

A lány öntudatlanul belegabalyodott a rózsaszín fonálgombolyagba.

2010.5.14.  3    3


Szerelem, szó nélkül

Angyal Sándor

Minden reggel és délután ugyanazt az útvonalat járta.

2010.5.12.  1    2


Mikor egyedül maradsz

Csepy Enikő

Úgy érzed megtaláltad életed szerelmét, de egy hirtelen pillanatban mégis rá kell döbbened, hogy tévedtél.

2010.5.7.   


Jogom van szeretni?

Puha Andrea

Május van. Ülök a parkban, és figyelem az egymásba fonódó párokat.

2010.5.5.  22    12