Borban az igazság?


Bernád Emese  2007.3.6. 10:17

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

Borral, sörrel vagy éppen egy felessel koccintanak egymás egészségére, majd hazaszélednek. Jobbik esetben. Mert gyakran megesik, hogy a sörre még egy felest is leküldenek, majd újabbat és még egy újabbat.

Az alkohol, mint legális drog, jócskán kitermeli a maga áldozatait: 140 millió alkoholfüggőt világszerte. Bár a szakemberek szerint ez csak a jéghegy csúcsa, a valóságban ugyanis sokkal magasabb ez a szám. Becsléseik szerint a felnőtt lakosság tíz százaléka veszélyeztetett.

Nincs olyan családi esemény – keresztelőtől a temetésig -- ahonnan hiányozna a lélekmelegítő. ”Kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer”mondja a Denevér című vígopera borvirágos börtönőre. És bár számtalan tréfa ihletője a pityókos kedves bohém, a valóság sokkal kiábrándítóbb. Talán a Hegedűs a háztetőn bordala jár a legközelebb az igazsághoz: ”Ha fáj, ha bánt az élet, csak igyál és elszáll a gond”. Mert az alkoholfüggőség leggyakrabban valamilyen lelki zavar következménye, ami azt jelenti, hogy tünetként jelenik meg. Ha valaki önértékelési zavarokkal küszködik, ha nincsenek illetve rosszak a kapcsolatai, ha nehézségei vannak a munkahelyén, ha sérülékenyebb.

”Az alkoholista a fejében épít börtönt, annak rácsa mögött sínylődik egymagában” – áll az Anonym Alkoholisták Nagykönyvében. Vigaszt keres, amit gyakran az alkoholban talál meg. Éppen ezért a kezelések alkalmával elsősorban a kiváltó okot kell kezelni: megerősíteni a szenvedélybeteg önértékelését, önbecsülését.

A genetikai kutatások előrehaladtával elhangzottak olyan állítások, hogy az emberek mintegy 8-10%-nál kódolva van a függőségre való hajlam. De nem ez a döntő szempont! Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek milyen mintákat hoznak otthonról. Az esetek többségében a gyerekek ugyanis továbbviszik az otthon tapasztaltakat. Ha például azt látják, hogy apjuk vagy anyjuk az alkohol segítségével próbálja megoldani a problémákat, nagy a valószínűsége, hogy ő is az alkoholban keresi majd a kiutat.

A férfiak alkoholizmusát a társadalom jobban tolerálja, mint a nőkét, ezért aztán a nők otthon isznak. Zugivókká válnak, akik a család előtt is titkolják titkos szenvedélyüket. Tehát nem a női természet predesztinál zugivásra, hanem a társadalmi nyomás nem tűri el a szabályszegést. A dohányzó nőt, mivel a dohányzás már az emberi kultúra részévé vált, elfogadják, de az italozó nőt még nem.

És sajnos, a zugivás veszélyesebb, mint a nyilvános alkoholizálás. A zugivó nő nagyon rövid idő alatt nagyon sokat iszik (amikor például kimegy a konyhába), mert sohasem tudhatja, mikor húzhat újra az üvegből. Ezért aztán a zugivók sokkal több alkoholt fogyasztanak. Másik veszély, hogy a női szervezet sokkal kevésbé ellenálló az alkohollal szemben. Mert az alkohol súlyosan károsítja az emberi szervezetet, a lélek sebeiről nem is beszélve.

A túlzott alkoholfogyasztás következtében a máj és az idegrendszer betegszik meg, belgyógyászati panaszok léphetnek fel. Sokszor nem is az elfogyasztott alkohol mennyisége az elsődleges. Van, aki napi egy liter bortól sem részegedik meg, másnak már egy kupica is megárthat.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

„Elszállva lenni”

Nagy Erika

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

2007.6.25.   


Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Félkarú rablók fogságában

Bernád Emese

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

2007.3.18.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Elfüstölt egészség

Bernád Emese

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

2007.2.22.   


Mindennapi szenvedélyeink

Bernád Emese

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

2007.2.9.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5