Brit hétvége


Kabók Zita  2011.2.21. 6:53

Avagy hogyan töltik az angolok a hétvégét?

Először is a legfontosabb a hétvégi program megtervezése. Pénteken már minden angol örömmámorban úszik a munkahelyén: feltéve persze, hogy a hétvégén nem dolgozik. Ilyenkor már elkezdődik a lazítás, a hétvégi programról való csevegés, álmodozás: a téma körülbelül félóránként újra meg újra előkerül.

Bármi is legyen a hétvégi program, azt minden brit imádja, hiszen nem függ össze a munkával. Ez pedig csak jó lehet! Az idősebb, gyermektelen párok általában kirándulni mennek, hosszú sétákat tesznek vidéken, megtetézve egy pubban elköltött steakkel és sörrel, vagy ha éppen tengerparton járnak, akkor egy fish and chips-szel, forró teával.

A fiatalok általában az éjjeli mulatozást választják A lányok már hétköznap bebiztosítják a hétvégi kimenő ruhájukat, ami évszaktól függetlenül mindig egyforma: alig takar valamit. Péntek estétől a bárok, éttermek, mozik és szórakozóhelyek teljesen megtelnek. Mindenki olyan nagy erővel partizik, mintha a világvége jönne másnap. A fiúk csapatostul bevonulnak az első útjukba kerülő pubba, majd miután lehúzták az első kört, továbbmennek, hogy folytassák ugyanezt a következőben. Nem ritka, hogy a kollégák, barátok csapata „pubmászásra” indul, ami délután kezdődik és éjfél után ér véget. Ez annyit jelent, hogy az italozást már kora délután kezdik, és sorba veszik az útjukba eső kocsmákat. A vonattársaságok rendeznek pubos körutakat is, ami annyit jelent, hogy a vonat egy körutat tesz: bizonyos puboknál megáll, majd fél óra múlva továbbindul, hogy a következőt vegye célba. Egy ilyen körút kábé 5-10 pub látogatását foglalja magába.

Az est vége felé, éjjeli egy-két óra körül, hirtelen megnő a kereslet a taxik iránt, a városközpontokban lányok, fiúk az út szélén állva (vagy inkább tántorogva) próbálnak taxit inteni. A taxi ára viszont borsos, úgyhogy a közelebb lakók leginkább csoportosan próbálnak hazajutni.

Barátok és barátnők, főleg a családosok, akiknek nem elég egy esti bulizás, hétvégén néha elmennek egy közeli városba, megszállnak egy olcsó hotelban, és már a reggeli után kezdik a bulizást. Városnézés persze szóba sem jöhet.

Mivel a szórakozóhelyek egyre drágábbak, egyre több maradnak otthon. Ez többnyire a tévé előtt üldögélést jelenti, bár sokan ezt is csoportosan teszik. Alaposan felkészülnek a kiszemelt műsorra, és sohasem főznek, hanem az est folyamán pizzát, hamburgert, indiai vagy kínai ételt rendelnek. Az otthonülők kedvenc itala a bor.

Az idősebbek nem ülnek tétlenül otthon, hanem csoportosan étterembe vonulnak. Bérletes színházi előadásra vagy koncetre mennek. Az idősebb, nőtlen férfiak elterjedt szokása, hogy pub quizen vesznek részt. Ez egy versenyszerű játék, amit a pub tulajdonosai szerveznek. Általában egy-két óráig tart és sörözéssel párhuzamosan történik. De sok pub szervez például pókerpartit is, ahol a nyertes a résztvevők által befizetett jegy árát kapja meg.

A vasárnap aztán a kijózanodásnak van szentelve. Ilyenkor már mindenki rájön, hogy túl sokat evett vagy túl sokat ivott a hétvége folyamán, és nem ártana észhez térni. Kezdődik hát a diéta, a kijózanító italok, vagy legalábbis a házi főtt étel elfogyasztása. Vasárnap végzik az angolok a mosást, vasalást és a takarítást is. Hétfőre aztán már átgondolják mennyi mindent ittak és ettek a hétvégén, és koplalásba kezdenek. A hét első munkanapján az összes tornaterem megtelik, és mindenki teljes erőbedobással próbál leadni valamennyit a hétvégén felvett több ezer kalóriából.

Aztán minden kezdődik elölről.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Miért nem főznek az angolok?

Kabók Zita

Az angolokról azt mondják, nem tudnak és nem is akarnak főzni.

2015.6.3.    9


Angol sorozat – haladóknak (2)

Kabók Zita

Az angol iskolásokat reggelente a tanító néni sípszója hívja a gyülekezőre.

2009.10.12.   


Angol sorozat – haladóknak

Kabók Zita

A britek sajátos kapcsolatban vannak a háziállataikkal.

2008.10.14.   


Angol sorozat – kezdőknek (4)

Kabók Zita

Avagy hogyan randiznak a britek?

2008.8.25.   


Angol sorozat – kezdőknek (3)

Kabók Zita

Legelső élményem az angol házakkal kapcsolatban az volt, hogy a fürdőszobában sehol sem találtam a villanykapcsolót.

2008.4.14.   


Angol sorozat – kezdőknek (2)

Kabók Zita

Ebédidőben egyes kollégák a tornaterembe szaladnak, és az sem ritka, hogy az épület körül futnak egyet.

2008.3.20.   

A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.