Félkarú rablók fogságában


Bernád Emese  2007.3.18. 19:48

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

„Vagy négyszáz aranyat nyertem alig öt perc alatt. Ekkor el kellett volna mennem, de hirtelen valami különös érzés kerített hatalmába, mintha ki akartam volna hívni a sorsot, mintha fricskát akartam volna adni neki és nyelvet ölteni rá. A szabályok értelmében egyszerre legföljebb négyszáz forintot volt szabad föltenni. Feltettem ezt a legnagyobb összeget: négyszáz forintot – és elvesztettem. Erre megvadultam, fogtam az egész pénzt, ami még megmaradt, föltettem ugyanarra a számra és megint vesztettem, aztán, valósággal kábultan, elmentem.” (Dosztojevszkij: A játékos)

A kóros játékszenvedély tehát nem új keletű jelenség. Tájainkon a szenvedélybetegek köre sokáig csak a kártyásokra, a „lovi” megszállottjaira korlátozódott, de mára már a gombamód elszaporodó játékautomatáknak „köszönhetően” szinte minden faluban akad pár szenvedélybeteg. Vibráló fényeikkel csalogatják az ellenállásra képtelen áldozatokat. Először a kíváncsiság, a lehetséges nyeremény képzete vonzza őket, ám a szórakozásból fokozatosan és észrevétlenül függőség alakul ki. És egy idő után már mindegy lesz, hogy nyerésre avagy vesztésre áll-e a játékos: a veszteség is, a nyereség is csak erősíti a játékra való hajlamot. Minél többet veszít, annál többet játszik, hogy visszanyerje az eljátszott pénzt. Viszont egy esetleges nyeremény is csak azt a hamis képzetet erősíti meg, hogy megéri játszani, mert nagyot lehet kaszálni. Így hát a nyereményt elnyeli a gép. Ez már játék a játékért, a játék izgalmáért, feszültségéért.

A beteges játékszenvedély jellegét és következményeit tekintve közel áll a drogfüggőséghez: károsan befolyásolja a játékos személyiségét, munkáját és életét.

A beteges játékszenvedélyt az egyre gyakoribb, ismétlődő játék jellemzi, amely fokozatosan irányítja és meghatározza az egyén életét, és a szociális, anyagi és családi értékek, és kötelezettségek károsodását okozza. Mindazok, akik ebben a szenvedélybetegségben szenvednek, elveszíthetik munkahelyüket, adósságokat halmozhatnak fel, sőt, a pénzszerzés érdekében törvényt is sérthetnek. Nem tudunk ellenállni és néha megkísértjük a szerencsét.

A kezdeti időszak a nyeremények fázisa: alkalomszerű játék, kisebb nyereményen, a játék előtti és alatti izgalom jellemzik. Majd fokozatosan növekszik a játék gyakorisága, emelkedik a tétek nagysága, a játékos egy esetleges nyereményről fantáziál. Kezdi elveszíteni önkontrollját. Kölcsönöket vesz fel, elhanyagolja családját, munkáját, ingerlékeny, nyugtalan. Bűnbakot keresve másokra hárítja a felelősséget. Pánikba esik az adósságai miatt, megesik, hogy pénzszerzés érdekében illegális eszközökhöz nyúl.

A veszélyeztetettek csoportjába azok tartoznak, akik nem képesek az önkontrollra, a kedvezőtlen önértékelés, a felelősségtudat hiánya jellemzi őket, hajlamosak a célnélküli időtöltésre. Ezenkívül vannak olyan faktorok (haláleset, válás, kiút keresése a krízishelyzetből), amelyek hatására a labilisabbak a játékautomaták „karjai között” keresnek vigaszt.

A játékszenvedély bizonyos körülmények között bárkit rabul ejthet, tekintet nélkül foglalkozásra, műveltségre, anyagi helyzetre.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

„Elszállva lenni”

Nagy Erika

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

2007.6.25.   


Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Borban az igazság?

Bernád Emese

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

2007.3.6.   


Elfüstölt egészség

Bernád Emese

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

2007.2.22.   


Mindennapi szenvedélyeink

Bernád Emese

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

2007.2.9.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1