Karácsonyi ötlettár


Nagy Csivre Katalin  2011.12.19. 6:40

A karácsony előtti napok izgatottan, készülődéssel, tennivalókkal telnek...

Jól emlékszem nagyanyám ilyenkor gyakran emlegetett mondatára: - Jaj, leányom! Ha száz kezem lenne, akkor is tudnék mindegyiknek munkát adni! És a nagyi csak sürgött-forgott, gondoskodott és – gondosan díszített.
Az ünnepi hangulat hatalmába kerít, és ki-ki a maga módján próbálkozik kicsit szebbé, különlegesebbé, hangulatosabbá tenni a lakását, az otthonát. A legkisebb kuckót is ékes ünnepi teremmé varázsolhat egy jól megválasztott apró kiegészítő tárgy: kis angyalkák, gyertyatartók, díszgyertyák, karácsonyi gömbök, fali illetve ablakdekorációk.
A választék gyakorlatilag kimeríthetetlen. A karácsonyi apró kellékek alapjában meghatározzák otthonunk hangulatát, és a mi feladatunk ezen kis trükkök előteremtése, gondos kiválasztása.

Kevesen tudnak ellenállni egy csodás gyertyának, gyönyörű gömbnek, a sok szép csillogó karácsonyfadísznek. Ennél már csak az jelent fokozottabb izgalmat, ha saját kezűleg készítünk el egy-két díszítőelemet, és ha van egy tüneményes angyalka-segítőnk, egy kíváncsi buzgó gyermek, az csak még szebbé teszi a készülődés pillanatait.

Megosztom önökkel kedvencem, a karácsonyi gömb készítésének a fortélyát. Kérem tartsanak velem!

1. Hungarocell gömb

Kellékek:
- különböző, tetszés szerinti átmérőjű hungarocell (polisztirén) gömb,
- ceruza,
- éles vágóeszköz, szike,
- szalag, illetve selyemszatén (kb 2-3 színnel kombinálhatunk egy gömböt),
- vékony vagy vastagabb dekor-huzal (szalag),
- sok-sok gombostű,
- a díszítéshez gyöngy, flitter.


A gömböt 6-8 vagy 10 cikkre osztjuk. Ceruzával vékonyan bejelöljük a helyet, ahol majd a szikével kb. 5-8 mm-re bevagdossuk, a vonal mentén, pontosan. Ha ez megvan, kiszabjuk az anyagból a cikkeket. (Ennél nem szükségszerű a pontosság. Javaslom, hogy jó 8 mm-t vagy 1 cm-t pluszban hagyjunk rá, mert könnyen szétfeslik a szatén vagy a szalag.)
A kiszabott anyagot a bevágott vonal mentén tompa, lapos eszközzel (én egy szike másik végét láttam a legcélszerűbbnek) fokozatosan benyomkodjuk és eligazítjuk szép sima felületűre. Ugyanígy folytatjuk: az egyik körcikket a másik után burkoljuk, fedjük be, az anyagot s a színt ízlés szerint válogatva, míg az egész gömb „felöltözik”. A további díszítéshez használjuk végtelen fantáziánkat! Én a körcikkek szélét be szoktam borítani, végig gombostűzni arany- illetve ezüstszínű vastagabb, kb.3 mm-es fonállal. Az alján csigabiga alakban köröket formálva elfedem a látható anyag darabkákat, illetve ez is lehet díszítő jelegű. Csakis gombostűket használok és arany vagy ezüst vastagabb fonalat.
A díszítés még történhet gyöngyökkel, flitterekkel, apró csillogós kiegészítőkkel. Végezetül a tetejére masni kerül, szalagból.

Gyönyörű díszeket kreálhatunk így, mindenki szabad utat adhat a saját elképzelésének, szín és ízlésvilágának.

2. Egyszerű, de furfangos asztalidísz

Kellékek:
- hungarocell gömb,
- fogpiszkálók,
- fehér festékspray (vagy arany vagy ezüst színű)


A hungarocell golyót széppé tehetjük – megdöbbentő módon – fogpiszkálókkal is.
A gömbökbe egész aprólékosan, sűrűn beleszurkáljuk a fogpiszkálókat, végül beszórjuk festéksprayvel: így ezt színezni is kell a végén. Gyönyörű, fehér tüskegömböt kapunk, ami egy nagyon szép asztaldísz lesz hangulatos gyertyák társaságában.

3. Alufólia csillag

Kellékek:
- alufólia 2-3 m, lehetőleg a legkeményebb fajta,
- olló
- hegyes ceruza,
- pohár a kör rajzoláshoz,
- tű,
- cérna,
- 1 db gyöngy.


Egyszerű, bár időigényes a művelet:
Hajtogassuk az alufóliát 8-10 rétegesre, és olyan átmérőjű pohár alapját rajzoljuk körbe, amekkora átmérőjű csillagot szeretnénk. Ha ezzel megvagyunk, kivágjuk a kört (egyben a 8-10 réteget) majd egyenként kb. 8 db 1,5-2 cm-es mélységben bevagdossuk. A bevagdosott részeket hegyes ceruza segítségével ceruza végűre formálunk, így alakítjuk ki a csillagok hegyeit. Végig így teszünk laponként körbe-körbe, ceruza-hegyecskéket formálva. Ha mind a 8-10 gömbön körben, egyenként elkészítettük a csillag-csúcsokat, egymásra helyezzük őket és egy – a végén gyönggyel megkötött – vékony cérnára fűzzük egyenként. Végezetül a ceruza segítségével úgy húzzuk össze őket, hogy kb. egy pontban legyen a középpont, így alakítva ki a gömb formát. Rendkívül mutatós, igaz időigényes feladat. Érdemes befogni minden alkotó kezet!

Remélem ezzel a néhány apró ötlettel néhányunkat alkotó kedvre hangoltam, s hamarosan nekilátnak egy-egy kis dekoráció elkészítéséhez. Ami remek alkalom lehet az együtt töltött minőségi (!!!) idő eltöltésére is. Beszélgetéssel egybekötve hangulatos családi program lehet.

Végül pedig ne feledjük:
„Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint egy hosszú út vendégfogadó nélkül.”Hozzászólások

Kovacs Gabi, 20. 12. 2011 07:59:14
Köszönönöm a hasznos ötletet, én elkészitem karácsonyra.
@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.24.    6


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2015.12.15.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2015.12.14.   

A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21