Karácsonyi ötlettár


Nagy Csivre Katalin  2011.12.19. 6:40

A karácsony előtti napok izgatottan, készülődéssel, tennivalókkal telnek...

Jól emlékszem nagyanyám ilyenkor gyakran emlegetett mondatára: - Jaj, leányom! Ha száz kezem lenne, akkor is tudnék mindegyiknek munkát adni! És a nagyi csak sürgött-forgott, gondoskodott és – gondosan díszített.
Az ünnepi hangulat hatalmába kerít, és ki-ki a maga módján próbálkozik kicsit szebbé, különlegesebbé, hangulatosabbá tenni a lakását, az otthonát. A legkisebb kuckót is ékes ünnepi teremmé varázsolhat egy jól megválasztott apró kiegészítő tárgy: kis angyalkák, gyertyatartók, díszgyertyák, karácsonyi gömbök, fali illetve ablakdekorációk.
A választék gyakorlatilag kimeríthetetlen. A karácsonyi apró kellékek alapjában meghatározzák otthonunk hangulatát, és a mi feladatunk ezen kis trükkök előteremtése, gondos kiválasztása.

Kevesen tudnak ellenállni egy csodás gyertyának, gyönyörű gömbnek, a sok szép csillogó karácsonyfadísznek. Ennél már csak az jelent fokozottabb izgalmat, ha saját kezűleg készítünk el egy-két díszítőelemet, és ha van egy tüneményes angyalka-segítőnk, egy kíváncsi buzgó gyermek, az csak még szebbé teszi a készülődés pillanatait.

Megosztom önökkel kedvencem, a karácsonyi gömb készítésének a fortélyát. Kérem tartsanak velem!

1. Hungarocell gömb

Kellékek:
- különböző, tetszés szerinti átmérőjű hungarocell (polisztirén) gömb,
- ceruza,
- éles vágóeszköz, szike,
- szalag, illetve selyemszatén (kb 2-3 színnel kombinálhatunk egy gömböt),
- vékony vagy vastagabb dekor-huzal (szalag),
- sok-sok gombostű,
- a díszítéshez gyöngy, flitter.


A gömböt 6-8 vagy 10 cikkre osztjuk. Ceruzával vékonyan bejelöljük a helyet, ahol majd a szikével kb. 5-8 mm-re bevagdossuk, a vonal mentén, pontosan. Ha ez megvan, kiszabjuk az anyagból a cikkeket. (Ennél nem szükségszerű a pontosság. Javaslom, hogy jó 8 mm-t vagy 1 cm-t pluszban hagyjunk rá, mert könnyen szétfeslik a szatén vagy a szalag.)
A kiszabott anyagot a bevágott vonal mentén tompa, lapos eszközzel (én egy szike másik végét láttam a legcélszerűbbnek) fokozatosan benyomkodjuk és eligazítjuk szép sima felületűre. Ugyanígy folytatjuk: az egyik körcikket a másik után burkoljuk, fedjük be, az anyagot s a színt ízlés szerint válogatva, míg az egész gömb „felöltözik”. A további díszítéshez használjuk végtelen fantáziánkat! Én a körcikkek szélét be szoktam borítani, végig gombostűzni arany- illetve ezüstszínű vastagabb, kb.3 mm-es fonállal. Az alján csigabiga alakban köröket formálva elfedem a látható anyag darabkákat, illetve ez is lehet díszítő jelegű. Csakis gombostűket használok és arany vagy ezüst vastagabb fonalat.
A díszítés még történhet gyöngyökkel, flitterekkel, apró csillogós kiegészítőkkel. Végezetül a tetejére masni kerül, szalagból.

Gyönyörű díszeket kreálhatunk így, mindenki szabad utat adhat a saját elképzelésének, szín és ízlésvilágának.

2. Egyszerű, de furfangos asztalidísz

Kellékek:
- hungarocell gömb,
- fogpiszkálók,
- fehér festékspray (vagy arany vagy ezüst színű)


A hungarocell golyót széppé tehetjük – megdöbbentő módon – fogpiszkálókkal is.
A gömbökbe egész aprólékosan, sűrűn beleszurkáljuk a fogpiszkálókat, végül beszórjuk festéksprayvel: így ezt színezni is kell a végén. Gyönyörű, fehér tüskegömböt kapunk, ami egy nagyon szép asztaldísz lesz hangulatos gyertyák társaságában.

3. Alufólia csillag

Kellékek:
- alufólia 2-3 m, lehetőleg a legkeményebb fajta,
- olló
- hegyes ceruza,
- pohár a kör rajzoláshoz,
- tű,
- cérna,
- 1 db gyöngy.


Egyszerű, bár időigényes a művelet:
Hajtogassuk az alufóliát 8-10 rétegesre, és olyan átmérőjű pohár alapját rajzoljuk körbe, amekkora átmérőjű csillagot szeretnénk. Ha ezzel megvagyunk, kivágjuk a kört (egyben a 8-10 réteget) majd egyenként kb. 8 db 1,5-2 cm-es mélységben bevagdossuk. A bevagdosott részeket hegyes ceruza segítségével ceruza végűre formálunk, így alakítjuk ki a csillagok hegyeit. Végig így teszünk laponként körbe-körbe, ceruza-hegyecskéket formálva. Ha mind a 8-10 gömbön körben, egyenként elkészítettük a csillag-csúcsokat, egymásra helyezzük őket és egy – a végén gyönggyel megkötött – vékony cérnára fűzzük egyenként. Végezetül a ceruza segítségével úgy húzzuk össze őket, hogy kb. egy pontban legyen a középpont, így alakítva ki a gömb formát. Rendkívül mutatós, igaz időigényes feladat. Érdemes befogni minden alkotó kezet!

Remélem ezzel a néhány apró ötlettel néhányunkat alkotó kedvre hangoltam, s hamarosan nekilátnak egy-egy kis dekoráció elkészítéséhez. Ami remek alkalom lehet az együtt töltött minőségi (!!!) idő eltöltésére is. Beszélgetéssel egybekötve hangulatos családi program lehet.

Végül pedig ne feledjük:
„Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint egy hosszú út vendégfogadó nélkül.”Hozzászólások

Kovacs Gabi, 20. 12. 2011 07:59:14
Köszönönöm a hasznos ötletet, én elkészitem karácsonyra.
@


Kapcsolódó cikkek

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2015.12.14.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2014.12.24.    17

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1