Töredék Mary életéből (6)


Kabók Zita  2008.12.7. 20:21

Mary szerelmes. És szomorú. Az egyik percben sokat beszél, a másik percben elnémul.

Próbálja elmesélni, hogy mi történt vele, amíg Londonba utazott a vonaton, de a történet minden mozzanatát nem tudja feleleveníteni. Van barátja, szerelmes. Két nap után. Már tarotkártya jósnál is volt, ugyanúgy, mint múltkor, amikor a nyaraláson esett szerelembe.

Szerelem? Csak egy szó számára, nem egy érzés.

Már két hónapja, hogy elköltözött a hangulatos kis lakásából. Nem bírta a szomszéd zaklatásait, mondja. Folyton parfümözte magát, és úgy rohant le a lépcsőn, Maryhez pedig még a szag is bejött. Illatosítóval kellett elnyomnia a bűzt, állítja. Aztán itt voltak a rakoncátlan gyerekei: az egyik hiperaktív, a lány pedig még csak nem is köszönt. Sokszor hozzá csengetett be, ha elfelejtette a kulcsát. Hát mit gondolnak ezek, hogy Mary a portás? Felvette a kaputelefont, és jól leordibálta őket, hogy nem az ő feladata más gyerekeit beengedni a házba.

Egyszer egy alsónadrágot találtunk a lépcsőn. Vicces volt. Mary felkapta és rárakta a szomszéd ajtajának a kilincsére. Közben a fülét is odanyomta az ajtóhoz, hátha megint hangoskodnak.

Hosszú hetek teltek el, és Mary inkább a szüleinél tartózkodott, hogy ne kelljen a zajos szomszéddal veszekednie, aki már meg is fenyegette. Mary ugyanis meg hangosabb akart lenni, mint a szomszédja, már csak dacból is. Az egészségvédelmi szervezetet is felhívta, hogy a zajt nem lehet kibírni, de azok bizonyíték hiányában nem indítottak vizsgálatot. Nem maradt más hátra, mint a költözés. Maryt már az sem érdekelte, hogy imádott itt lakni. Csak el innen, hisztizett a szüleinek, míg el nem érte, amit akart. Pedig a szomszéd nem volt zajos, csak lehet hangosabbak voltak a léptei a lépcsőn, mint mondjuk a pálcika kisasszonynak. Udvarias is volt, nekem például mindig köszönt.

De ez már nem számít, mert Mary most vagy a szüleinél tartózkodik, vagy Londonban, ahol vettek neki egy lakást a bátyjáé közelében. És szerelmes. Már azt is kiagyalta, ki lesz a gyermeke gyerekvigyázója, ha úgy alakulna a dolog. Meg azt is, hol lesz az esküvője, persze én lennék a koszorúslány. Az egyetlen. A bátyja felesége be sem teheti a lábát az ő esküvőjére.

Péntek volt, amikor Manchesterből Londonba utazott, vonaton. A kupéban, ahol ő is ült, találtak egy cipődobozt, ezért bombariadót hirdettek és kiürítették a vonatot. Mindenkinek le kellett szállnia, ő pedig egy félvér férfi mellett várakozott. Alexnak hívjak, harminckét éves, festő-mázoló, nincs állandó munkája és van egy kislánya, akiről nem sokat tud. Több információt nem osztott meg Maryvel, aki szerint ez egy annyira aranyos és helyes fiú, hogy ő máris nagyon imádja. Elmentek egy üdítőre a vasútállomáson és attól a pillanattól kezdve (bár Alex ezzel még nem volt tisztában), Mary a fiújának titulálta.

Két nap múlva mikor felhívta a fiút, hogy találkozzanak, Mary „Szeretlek babe!”-bel búcsúzott el tőle. Másnap össze is jöttek egy bevásárlóközpontban, de a találkozó nem Mary elképzelései szerint sült el. Alex nagyon felzaklatta, azt mondta sok a családi problémája, amelyekbe nem akarja belekeverni, és most időre van szüksége, egyedül. Mary pánikolt és nem értette, miért mondta ezt. Ő segíteni akart, de nem tudta hogyan. Végül otthagyta a férfit a központban és hazajött. Én vele vagyok, habogta, de vajon milyen problémái lehetnek? Biztos ki akar vele tolni a családja, pedig ő annyira megbízható és mosolygós és kedves...

Fél óra múlva Mary már úgy gondolta, mégse kell neki Alex, mert ki tudja, lehet, van barátnője, talán kettő is, és megcsalja őt. De túljárhatna az eszén, hiszen mennyiből áll felfogadni egy magándetektívet? Akkor aztán kiderülne az igazság, feketén-fehéren. Most megint miért nem hív, idegeskedett a következő pillanatban.

Aztán meg leállt egy idegen férfival beszélgetni a metrón, és elátkozta az összes férfit. Azt mondta, befejezte mindegyikkel, örökre, punktum! Őt aztán ne készítse ki senki! Mire hazaértünk, rohant a telefonjához, hogy bekapcsolja, hátha hívott Alex. Se üzenet, se hívás. Mary még dühösebb lett, és kijelentette, most már tényleg szakít vele. De hiszen nem mondta, hogy nem járunk, akkor meg járunk, nem? – kérdezte tőlem a következő pillanatban.

Egész éjjel próbálta hívni, de a fiú nem vette fel a telefont.

Pár napig nem láttam Maryt, aztán találkoztam a szüleivel. Nagyon idegesek voltak, féltik a lányukat, aki vakon rohan Alex után. Kétszer már nála is aludt Londonban, de Mary mindent tagad, hazudik a szüleinek, és váltig állítja, hogy Alex az ő szerelme. A szülők megpróbáltak vele találkozni, megbeszéltek egy időpontot és egy helyet, de Alex inkább elküldte Maryt egyedül, ő pedig a lány lakásában maradt. Mosolyog, szép szavakat suttog Mary fülébe, új utat nyitott számára egy idegen, neki talán nem is való világba...

Most kapizsgálom csak, milyen lehet limitált érzelemvilágban élni. Milyen lenne önmagam börtönében vergődni, és fel sem fogni, mi történik „odakint”.

Rémisztő...

2008.december 6 szombatHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Töredék Mary életéből (5)

Kabók Zita

Ez az utolsó este, amit az idén Mary-nél töltök.

2007.12.21.   


Töredék Mary életéből(4)

Kabók Zita

Pár perce érkeztem, és Mary, az autista lány, már a finom, friss fish&chipset habzsolja, amit hoztam neki.

2007.8.25.   


Töredék Mary életéből(3)

Kabók Zita

Nevem Mary J. Marsh. Autista vagyok. Ezt tizenöt éves koromban diagnosztizálták nálam.

2006.10.4.  2   


Töredék Mary életéből(2)

Kabók Zita

Mary, az autista lány ma este már korábban magához „rendelt”, mert szülei pár napra elutaztak.

2006.6.8.   


Töredék Mary életéből(1)

Kabók Zita

Mikor megérkezem, Mary, az autista lány kurjongatva vár az ajtóban, és integet.

2006.4.9.   


Mary, az autista

Kabók Zita

Az autizmusról azelőtt nem sokat tudtam -- aztán megismertem Maryt, aki a barátnőm lett.

2005.9.29.  1   

A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16