Én sem akarok anya lenni!


Halász Kata  2013.4.10. 4:27

Most olyan a társadalmi összgondolkodás, hogy elítéli a szülni nem akaró nőket.

Megdöbbenve olvastam az írótársam Nem akarok anya lenni! című cikkére reagáló kommentek némelyikét. Bár nem szorul védelemre, de az igazságérzetem mégsem engedi, hogy ezt szó nélkül hagyjam.
Nem szép dolog az Egyesült Államokkal példálózni, de a jó kezdeményezéseket és szokásokat nem szégyen átvenni. Így egyetértek azzal az ottani általános hozzáállással, amit igyekeznek a legkisebbeknek is megtanítani, hogy azért, mert valaki valamiben különbözik tőlem (bőrszín, vallási vagy szexuális hovatartozás, öltözködés stb.), attól még nem rossz. Én is rendben vagyok, te is rendben vagy, ő is okés – magyarán: élni és élni hagyni.

Most olyan a társadalmi összgondolkodás, hogy elítéli a szülni nem akaró nőket, nem beszélve arról, ha egy nő bevallja, ő bizony nem kedveli a gyerekeket, nem kap gügyögőrohamot, ha meglát egy csecsemőt. Az meg egyenesen botrány, ha a nő megkönnyebbülést érez, amiért gyerekmentes otthon fogadja. Lehet szidni a gonosz, hímsoviniszta társadalmat, de túl sok nő csatlakozik a sárdobálók táborához. Ez pedig azért igazán elszomorító, mert ki más, ha nem egy nő érthetné meg a legjobban, hogy a szülés egy nő legintimebb, legbelsőbb magánügye, ami rá és maximum arra az emberre tartozik, akivel egy párt alkotnak. Ahelyett, hogy az egyet nem értés megragadná az intelligencia kezét, fantomnevek mögé bújtatott névtelen fröcsögtetések születnek, de minimum lesajnálást vagy szánalmat sugallnak az eltérő vélemények. Pedig lefogadom, hogy egy anyának is rosszul esik, ha sajnálkozó tekintetekkel találkozik a 7-es buszon, mert vigasztalhatatlanul bömböl a gyereke.

Ideális esetben minden döntést alapos megfontolás előz meg. Ha az ember elérkezettnek látja az időt a családalapításra, akkor számot vet azzal, hogy jelen helyzetében ezt mennyire tudja megengedni magának lelkileg és anyagilag egyaránt. Ideális esetben, mert valójában az van, hogy szinte bonyolultabb jogosítványt szerezni, mint gyereket szülni. Aki azt a döntést hozza, hogy nem szeretne gyereket, minden bizonnyal alaposan megrágta a témát. Főleg, mivel valószínűleg sem a család, sem az ismerősök, barátok nem hagyják annyiban, és próbálják az ellenkezőjéről meggyőzni.

Ki is akkor az önző?

Az a nő, aki úgy döntött, hogy nem szeretne gyereket, mert nem érzi magát elég érettnek, önfeláldozónak ehhez a nagyon nehéz feladathoz?
Az a nő, aki nem akar rosszat a még meg sem született gyereknek, mert tisztában van azzal, hogy nem tudna neki megadni mindent, amire szerinte egy friss léleknek szüksége van?
Vagy az az ember, aki erején felül vállal gyereket?
Ma, 2013-ban olyan helyzet alakult ki Magyarországon, hogy az egyik legnagyobb szegénységi kockázat a gyerekvállalás, a gyerekek 22%-a mélyszegénységbe születik!
Vajon mennyire önzetlen az a társadalom, amelynek döntéshozói egy magzat képével illusztrált óriásplakátokon hirdetik, hogy szülj meg, adj örökbe, csak hadd élhessek...
Vajon az az ember nem önző, aki abból a vágyból szül, hogy ne maradjon ápolás nélkül időskorában?
Aki így gondolkodik, annak központilag tiltanám meg a gyerekvállalást.

Engem és azokat a nőket, akik tudatosan választották a gyerek nélküli életet, nem kell tehát sajnálni. Ahogy az anyák sem szeretnék, hogy sajnáljam őket, amiért babafoltos a ruhájuk, amiért kialvatlanok, amiért évek óta nem tudtak nyugodtan végigolvasni egy könyvet. Azzal a tudattal választottam ezt az utat, hogy résnyire azért nyitva hagyom az ajtót. Lehet, hogy pár év múlva nem lesz más vágyam, csak a családalapítás. Mert szerintem a felelős felnőtt lét ott kezdődik, hogy az ember mérlegel, átgondolja fejben, hogy mennyire áll készen erre az óriási feladatra, és ha a bizonytalanság legapróbb jelét felfedezi önmagában, akkor inkább a sokak által sivárnak és szeretet nélkülinek bélyegzett ösvényt választja.

Van ehhez bárkinek bármilyen köze?
Naugye, hogy nincs.Hozzászólások

Phyllis, 10. 04. 2013 10:22:53 Az a plakát
Csak annyit szólnék hozzá, hogy a plakát, amiről írtál, nem kicsit nem erről szól, hanem az abortuszról. Hiszen annyi önzetlenség az anyává válni nem akaró nőktől is elvárható talán, hogy 9 hónapot kibírjanak, és utána örökbe adják a gyereket, valaki olyannak, aki viszont él-hal, hogy anya lehessen. Egyébiránt viszont igazad van, ne vállaljon gyereket olyan, aki még nincs kész rá.
    
Kata, 10. 04. 2013 10:37:51 Re: Az a plakát
Súlyos tévedésben van az, aki így kommunikálja azt, hogy nem ért egyet az abortusszal, nem ez a megfelelő módja, hanem például a felvilágosítás, ugyanis rengeteg nő úgy kezeli a terhességmegszakítást, mint a fogamzásgátlás egyik módszerét. Illetve volt olyan kezdeményezés, lehet, hogy még mindig él, hogy egy bizonyos életkort betöltött nőknek, ha kérték, akkor térítésmentesen beültették a spirált.
Anta, 10. 04. 2013 15:57:55 My thanks
Kedves Kata! Nagyon megtisztelő, hogy ihletett adott a cikkem a tiédhez. Nem is tudom jól fejezem-e ezt most ki, de a lényeg, hogy jó érzés járt, ahogy olvastam az írásod. Hajrá, és készítsd magad a támadásokra ;) Üdv Anta
erikw, 11. 04. 2013 08:08:17 anyaságról
Tegnap, amikor a fodrász keze szinte szálanként vette kezelésbe hajtincseimet, egy anyuka lépett be egy kisgyermekkel. Időpontot kért, majd elment. Naná, hogy utána róla volt szó...arról, hogy tizenéves lányát a volt férje, vagyis az apa neveli, mert az anya a lányát ütötte, verte. Ja, hogy ezt lehet állítani, de nem biztos? Akkor tenni kell ellene, hogy ezt ne forogjon közszájon, de nem úgy, hogy a másik pasitól született kissrácot agyba-főbe püföli nyilvános helyen. Lehet, hogy jobb lett volna, ha ez a nő nem válik anyává? Ha a gyermekvállalás előtt elémélyed azon, szeretne-e anya lenni tiszta szívből, vagy csak követi a hagyományt, hogy a nőnek mindig, minden körülmények között anyának is kell lennie? Tisztelem, ha egy nő mer dönteni sorsa felől...
@


Kapcsolódó cikkek

Anyaság - a másik oldal

Palkó Emese

Van úgy, hogy gyerek nélkül is lehet boldog egy nő, érezheti magát teljesnek.

2015.2.25.    43


Kód kioldva

Nagy Csivre Katalin

Emlékszem arra, a pillanatra, amikor életemben először tudatosult bennem, hogy egyszer anya leszek.

2013.4.30.    45


És a gyerek?

Bányai Ilona

Anya, én te vagyok, te meg én vagy!

2013.4.26.   


A szülés időpontja

Kovács Márta

Anyának lenni – csaknem minden nő legfőbb vágya, ebben biztos vagyok.

2013.4.19.   


Lusta vagy fáradt?

Nagy Erika

Két héten belül több örömhírt is hallottam, mégpedig olyanokat, amelyek csodának számítanak.

2013.4.15.   


Gyermekvállalás fiatalon?

Csepy Enikő

Huszonéves társaim között elég kényes kérdésnek számít a gyermekvállalás kérdése.

2013.4.8.   

A rovat további cikkei

Középkorú kismamák

Jády Mónika

Ma már nem megy ritkaságszámba, ha valaki negyvenen túl szüli meg első gyermekét.

2013.4.5.   


Egy kis szüléstörténelem

Halász Kata

A születés a régi kultúrákban szorosan összefonódott a spiritualitással.

2013.4.2.    10


Védtelenül és vigasztalanul

Száz Ildikó

Így telt el számomra a várandósság kilenc hónapja...

2013.3.25.  2   


Nem akarok anya lenni!

Hoffmann Anita

Tudatosan gyereket nem vállaló nő vagyok.

2013.3.22.  34   


Gyereket igen, férjet nem?

Nagy Anna

Egy baba hosszú évekre megváltoztatja a nő életét.

2013.3.18.