Nem akarok anya lenni!


Hoffmann Anita  2013.3.22. 6:21

Tudatosan gyereket nem vállaló nő vagyok.

Hangzatos kijelentés, és saját magammal is vitába tudnék szállni a „tudatos” jelzőt illetően. Mert hogyan lehet valami tudatos, vagy éppen döntés, ami a kezdetek óta bennem van, mint egy szilárd alapkő?

Az anyaság sosem volt kérdés számomra. A személyiségemhez tartozik, hogy nem akarok gyereket. Már rengeteget gondolkodtam, beszélgettem, vitatkoztam, írtam a témáról.
Sokszor kellett megvédenem az álláspontomat, egészen kicsi gyerek korom óta. Az akkor még a felnőttek által olyan könnyedén odavetett: „Majd kinövöd, meglátod! Ha nagyobb leszel, másként gondolkodsz majd!” és a hasonló frázisokat kevesebben hangoztatják most, hogy túl vagyok a harmincon. (Persze, azért teljesen nem szoktak le erről az ismerőseim.) Ma már sokkal keményebb kritikákkal, utálattól fröcsögő ítéletekkel, haragos megjegyzésekkel kell megküzdenem, ha ez a téma szóba kerül.

Már kicsiként sem játszottam szívesen nálam fiatalabbakkal, mindig is idegesített a gyerekek társasága. Feszültté, bizonytalanná tesz, ha a közelemben vannak. Ha gyerekes barátnőimhez megyek látogatóba, nemhogy vágy nem alakul ki bennem arra, hogy nekem is legyen egy, hanem épp az ellenkezője történik. Fellélegzek, megkönnyebbülök, mikor eljövök tőlük, és azt gondolom: milyen jó, hogy nekem nincs gyerekem! Felszabadultnak és boldognak érzem magam, hogy a saját életemet élhetem, nem kell feladnom magamból semmit, csak magamnak tartozom elszámolással.

Általában, zsigerből önzőnek bélyegeznek az emberek, sokáig fejet is hajtottam ítéletük előtt. Bevállaltam a bűnös szerepét, pedig csupán más a felfogásom, mint a többségnek. Már nem hagyom magam. Zászlóvivőnek érzem magam a kérdésben, és tudom, hogy rengeteg nő szenved attól, hogy a saját családja, közeli barátai is elítélik amiatt, mert nem akar gyereket. Szinte feladatomnak tekintem, hogy hallassam a hangom a témakörben.

Nem hiszem, hogy önző vagyok, illetve, ha igen, akkor nem tudom, kivel szemben is vagyok az.
Nincs bennem anyai ösztön, nem érzek vágyat, hogy gyereket szüljek.
Ezért lennék önző? Mégis ki iránt vagyok önző? A társadalom iránt? A világ iránt? (Túlnépesedés van, így ez az érv nem túl helytálló.) Vagy talán a meg sem fogant, nem is tervezett gyerekemmel szemben vagyok önző? Kivel, mivel szemben? Erre az egyszerű kérdésre szeretnék egyszer választ kapni.
Gyanítom, sokaknak inkább az bántja a szemét, hogy nem áldozom fel az életem egy gyerekért, akire nem is vágyom. Tudom, vannak olyan anyák, akiknek fájhat azt látni, hogy kerek és teljes így az életem, nem hiányzik belőle az utód. Tudom, van, aki cserélne velem, akár csak egy napra is, hogy újra kötöttségek, áldozatok nélkül élhessen.
Egyetlen pillanatra sem cserélném el az életemet olyanéra, akinek gyereke van. A legrosszabb napjaimon sem. A legboldogabb anya bőrébe sem bújnék. Ez nagyon éles, nagyon tiszta érzés bennem. Ez a felismerés hatalmas megerősítés volt számomra, hogy a számomra jó úton járok, mert nem alkudtam meg semmiben. Pontosan ott vagyok, és azt csinálom, amire vágytam.

Sokan kritizálnak: ha valóban harmóniában lennék ezzel a döntéssel, akkor nem hangoztatnám ezt a témát mindenféle fórumokon.
A kijelentés több szempontból is támadható.
Egyrészt az anyák sem rejtik véka alá, hogy szerintük a világ legszebb dolga a gyerekszülés, nincs is annál felemelőbb, szentebb, boldogságosabb feladat kerek e földön. Ezen mégsem háborodik fel senki. Mert ez elfogadott, ez normális, ez a tömegnézet.
De vannak nők, akik nem vágynak gyerek után. Beszélni kell erről is, hogy elfogadjon, befogadjon minket is a társadalom.

Azt tapasztalom, ha hangoztatni merem a véleményemet, akkor egyből megkapom a vádat, hogy biztosan gyerekkori sérülés állhat a dolog mögött. (Mintha épelméjű ember nem választhatná tudatosan a gyermektelenséget!) Egyből ellátnak tanácsokkal, figyelmeztetésekkel, fenyegetéssel.

A leggyakoribb megjegyzés, hogy nem tudhatom, mi az igaz szeretet, amíg nincs gyerekem. Ezzel nem tudok vitatkozni, mert nincs gyerekem, így nem tudom mivel összehasonlítani az érzést. Ám rengetegféle szeretet van az életemben, és nem érzem a késztetést, hogy csak ezért az indokért szüljek.

Számomra a legfelháborítóbb érvelés, amikor valaki azzal jön, hogy ki fog majd öreg koromban ápolni? Ki fog eltemetni? Bánni fogom öregségemre, hogy nem szültem soha, mert egyedül maradok.
Ha valamit, akkor ezt az „érvet” érzem felettébb önzőnek! Azok az anyák, akik ezzel érvelnek, vajon milyen jogon ítélnek el engem, ha számukra az a legfőbb indok a gyerekszülésre, hogy legyen, akit majd kihasználhatnak később, legyen, aki eltemeti őket? Nekem ezt nehezen fogadja be a gyomrom.

Az olyan gorombaság, hogy az élet legfőbb értelme a gyerekszülés, az én életem pedig értelmét veszti, annyira korlátolt gondolkodásra utal, hogy általában meg sem szoktam cáfolni. Tudom, hogy mennyire színes és boldog az életem gyerek nélkül, nem fogok senkit győzködni arról, hogy ezt ő is lássa.

Rengetegszer tituláltak hideg szívűnek, karrieristának. Generációk óta, gyerekkoruktól azt hallgatják a nők, hogy: „Tanulj jól kislányom, érettségizz jelesre, menj a legjobb főiskolára/egyetemre, szerezz legalább két diplomát, nyelvvizsgákat, hogy biztosítva legyen a jövőd!" Majd, ha ezt mind sikeresen elérték, esetleg szakmai tapasztalatot is szereztek, akkor ezt mind dobják a kukába, mert gyereket kell szülniük!

Ha pedig nem ezt teszi a nő, akkor karrieristának bélyegzik.

Egymásnak ellentmond a sok elvárás.

Arról nem is beszélve, hogy a karrier versus gyerekvállalásban a párom is támogat.

Azt is tudni kell, hogy nem a karrier és a gyerek között döntök. Az utóbbi sosem merült fel bennem, mint valós igény. Ezért nem a szülés kárára döntök a „karrierem" mellett, hanem, mert eszembe sem jut, hogy ne ezt csináljam.

Az, hogy nem szeretem a gyerekeket, egy érzés, nem pedig egy döntés, amit meghoztam. Nem kényszer, hogy válasszak a gyerekes és gyerektelen élet között. Ez egy folyamatos igenlés az életemben a gyermekvállalás ellen. Egy folytonos megerősítés, hogy nem akarok anya lenni.
Számomra nincs felfestve az „anyaság útja”, így azon el sem tudok indulni. Nincs lemondás, mert nincs miről lemondanom. Nem egy fájdalmas elengedés ez számomra, hanem egy megkönnyebbült felismerés, hosszú évek kitartó önmarcangolása után (ti., hogy valami baj van velem), hogy nem kötelező egy olyan életet élnem, amire egyetlen porcikám sem vágyik.

Vajon, ha arról győzködném az anyákat (mert olyan korlátolt lennék, hogy azt gondolnám, csupán az lehet a jó, ahogy én gondolkodom), hogy ne szüljenek gyereket, pedig minden vágyuk ez, hogyan esne nekik? Hogy fogadnák? Nem lázadnának ellenem egy idő után?

Mindenkinek jobb, ha a nők, akik nem vágynak gyerekre, nem is szülnek. Miért kéne mindenkinek egyformán gondolkodni? Miért kell, hogy ami az egyiknek természetes gondolat és felemelő érzés, az a másiknak is az legyen? Miért hiszi sok anya, nő, hogy az ő élete több, értékesebb, boldogabb, mint az enyém, csak azért, mert van gyerekük?

Ahonnan én nézem, a gyerekvállalás kín, szenvedés, lemondás, unalom, nyűg. Mégsem győzködök senkit arról, hogy ne akarjon gyereket. Akkor az irányomban miért érzik magukat sokan feljogosítva arra, hogy kritizáljanak egy olyan kérdésben, amibe senkinek nincs beleszólása csak nekem és a páromnak?

Sokáig korcsnak éreztem magam, amiért nincs bennem anyai ösztön, azt hittem, baj van velem. Sokat töprengtem, mert folyton mocorgott bennem, nem hagyott nyugodni. Végül arra jutottam, hogy nem születhet mindenki autóversenyzőnek sem. Nem minden nő születik azért, hogy anya legyen. Írtam pro és kontra listát is, de amíg a mellette oldalon egyetlen érvet sem tudtam felhozni, addig az ellene oldal csak dagadt.

A legerősebb érv a vágy/ösztön hiánya mellett (ami szerintem már önmagában is olyan erős, hogy tovább nem is kéne okokat, érveket sorakoztatni), az önmagam feladása. Hogy a kínkeservesen megszerzett munkámat, amiért éveken át küzdöttem, hajtottam, amit szeretek, amire büszke vagyok, és nem mellesleg szemtelenül sokat is keresek vele, ott kéne hagynom egy számomra beláthatatlanul hosszú időre (hónapok, évek?). Szórakozást, bulikat, alkoholt, utazásokat, az álmaimat fel kéne adnom rettenetesen sokáig. Hogy jutnék el világ körüli útra, vagy egzotikus helyekre, egy gyerekkel az oldalamon?

Aztán ott van az eltartottság kérdése. Ha valami, ez iszonyatosan irritál! Nem bírnám elviselni, hogy valaki más küzdelmesen megszerzett pénzéből éldegéljek (még akkor is, ha az a valaki a párom). Számomra mindig sarkalatos kérdés volt, hogy a saját lábamon álljak, ne kelljen senkire támaszkodnom. Kibírhatatlan a gondolat, hogy akár évekig ilyen függőségben éljek.

Félnék, hogy belőlem is olyan nő válna, akinek csak a gyereke számít, a férfival nincs energiája foglalkozni. Minden nő, elsősorban nő. Minden szerep ez után kell, hogy következzen. Az anya, a karrierista, a háziasszony, stb. szerepek is csak a NŐség után következnek. Nem akarom, hogy bárki megelőzze a páromat a szívemben/életemben! Sokszor látom, hogy megszületik a gyerek, az anya ignorálja a férfit, és erre szépen lassan rámegy a párkapcsolat. A bezártság is borzalmas lehet. Hogy egy anya nem mehet dolgozni évekig, a házból sokkal ritkábban jár csak ki. Ez számomra büntetés lenne. Az életem inkább a pörgésről, munkáról, testedzésről, utazásról szól – a másik véglet elborzasztó! Mindez leírva hidegnek és számítónak hat, de az észérvek már csak ilyenek. Vágy, ösztön, érzelem nincs bennem a gyerekvállalással kapcsolatban, így ezekkel nem szolgálhatok. Talán másodlagos, magyarázkodásnak tűnő gondolatok csupán, mégis: talán segíthet néhány nő számára, hogy megtalálja a saját hangját, a saját érveit.

Mielőtt mások ítélkezni kezdenek, vegyék figyelembe, hogy ez ugyan olyan átgondolt döntés sok, meg nem értett nő életében, mint amilyennek a gyerekvállalásnak kéne lennie. Tovább megyek: szerintem sokaknál ezt is lehet ösztönösnek nevezni. Ugyanolyan természetes életérzés, mint az, ha valaki gyereket akar.

Nem azért emelek hangot, mert szerintem minden nőnek így kéne gondolkodnia. Csupán olyan megvilágításba szeretném helyezni ezt a kérdéskört, ami nem megszokott. Szeretném, hogy ne csak elítélő hangvételű írások jelenjenek meg rólunk, akik nem akarunk gyereket szülni. Szeretnék betekintést nyújtani a színfalak mögé, hogy mégis, mik lehetnek az érvek, indokok egy ilyen komoly, életre szóló döntés hátterében.


A cikk írója az Anta új élete elnevezésű blog szerzőjeHozzászólások

vajaskalacs777, 22. 03. 2013 16:08:24 Huh
Kedves Anita, mint anyának, bevallom több részt is szörnyű volt olvasni az írásában - pl. a gyermek mindenben gátol, bezár a négy fal közé, csupa negatív jelző. Amik mellesleg egyáltalán nem is helytállóak. Nem akarja, hogy más vegye át a párja helyét a szívében. Ennél a résznél viszont már elmosolyodtam és nyugtáztam, hogy ha Ön úgy érzi egy gyermek elveszi mástól a helyet, akkor valóban ne vállaljon csöppséget. Amennyiben úgy érzi, hogy így teljes az élete és boldog, akkor minden rendben van! Csak azt sajnálom- pedig nem is ismerem Önt -, hogy sosem lesz része megtapasztalni milyen érzés is a szülői szeretet. Sok boldogságot kívánok Önnek!
Anta, 22. 03. 2013 16:35:50
Kedves Vajaskalacs777, Ez lenne a lényeg. Hogy én valóban így látom az anyaságot. Az én szememben nem boldogság, hanem keserves élet, bezártság, lemondás, és nem olyan valami, ami után vágynék. Pedig boldog anyákat látok magam körül (barátnőim, családom nő tagjai), az anyukám is jó példával járt elől. Engem mégis a hideg ráz minden olyan dologgal kapcsolatban, amit az anyaság jelent. Az írással nem ledegradálni szerettem volna az anyákat (hiszen a saját anyukámat is tisztelem, szeretem), hanem az én perspektívámat is meg akartam világítani, mert erről ritkán esik szó. Sajnálni nem kell. Én sem sajnálom az anyákat (pedig számomra nem egy vonzó létforma). Mindenki maga választja az útját. Én tökéletesen boldog vagyok az enyémmel :) Üdvözlettel, Anta
dayer, 22. 03. 2013 17:47:29 fagyi
1. Én egyetértek a cikk írójával. Becsülöm, hogy nem hazudozik összevissza, nem szépíti a dolgokat, nem álszent majom, hanem megírja kerekperec a véleményét. Még ha nem indokolná meg, én azt is elfogadnám, hiszen manapság már ugye mindenkit illik tolerálnunk, akkor miért ne gondolkodnék el, és érteném meg, hogy vannak emberek, akik másként gondolkodnak. Örülök annak is, hogy valaki végre kimondta, mekkora önzőség azért szülni, hogy öregkorunkra legyen aki gondozzon bennünket. Nos, vajon hányan vannak, akiknek ez a számításuk nem jött be, és öregkorukra bizony csak a kutyájuk maradt, pedig a gyerekeik élnek és boldogulnak? 2. Vajaskalács csak mosolyogjon! Az élet márpedig olyan, hogy nem lehet egyszerre első helyen a férj meg a gyerek. Ugyanis a gyerek egész éjjelt végigsírja, akkor az anya nem a férjével fog szeretkezni, bármennyire is pont akkor vágyik a pasi rá. Hanem (persze jó esetben) a kisbabáját fogja dajkálni, nyugtatgatni, vagy esetleg, ha a gyerek rosszul alszik, akkor mellé fekszik, nem a pasija mellé. És Vajaskalácsnak - persze csak szerintem! - sajnálnia sem kell a cikkírót, inkább képzelje el, hogy vannak emberek, akik utálják a zöldborsót, pedig mondjuk én imádom. Vagy utálják a mogyorós csokit, pedig én imádom. Vagy utálják a fagyit, pedig én azt is imádom. És ettől még nem sajnálom azokat az embereket, aki nem szeretik a zöldborsót, a mogyorós csokit meg a fagyit.
    
Anta, 22. 03. 2013 18:10:06 Re: fagyi
Kedves Dayer, Jó érzés, hogy sikerült úgy megfogalmaznom, hogy átmenjen az üzenet:-) Minden hozzászólásnak örülök, mert a kommunikációban hiszek. Biztosan sokakat megdöbbent, ahogy a dolgokat látom. Lehet, hogy én vagyok az első az életében, aki ilyen dolgokat megfogalmaz. Amíg intelligensen eszmét tudunk cserélni a témáról, addig nincsen baj az ellenvéleménnyel. Én is gondolkodtam vmi hasonlaton... pl, ha valaki pókot tart házi kedvencnek. Többen undorodnak a pókoktól, mint a gyerekvállalástól, hátha így befogadhatóbb. Szóval itt vagy te, undorodsz a pókoktól, eszedbe sem jutna, hogy valaha önszántadból legyen egy otthon. De van egy pár ismerősöd, akik rajongással szeretik a kis szőrös háziállataikat. Látod rajtuk, hogy felcsillan a szemük, amikor róluk beszélnek, boldogok, hogy van nekik pókuk. Téged meg kérdezgetnek, miért nem akarsz te is egyet. Itt van, vedd csak kézbe, tök cuki... Te meg legszívesebben a világból kiszaladnál. Tiszteletben tartod, hogy az ő életük a pókokkal teljes, de te sosem éreznéd jól magad, ha egy ilyennel kéne együtt élned. Nem tökéletes a párhuzam nyilván, nem is lehet az, de hátha így jobban át tudják érezni. Nem undorodom a gyerekektől, de nem is kifejezetten szeretem őket. Nem szeretem, ha a kezembe adják őket. Eddig kb 2x fordult elő az életemben. Az sem volt stresszmentes...
vvv, 23. 03. 2013 18:57:06 www
szánalmas...
    
meske, 23. 03. 2013 21:45:32 Re: www
mi szánalmas? ha valaki vállalja a véleményét, vállalja önmagát? az szánalmas? mennyivel szánalmasabb ez, mint az, aki egész életét végighazudja...? nos erre mindenki maga válaszoljon....
    
Anta, 24. 03. 2013 10:17:18 Re: www
Kifejtenéd, mégis miért?
mormos, 24. 03. 2013 12:53:01 ...???
nekem a hozzászólásokról az jutott eszembe, hogy egy csomó ismerősöm ismerőse, de még a szomszéd jocóbácsi is buzi, és mégis megnősültek. gyereket is csináltak a feleségüknek, aztán félrekefélnek, méghozzá nem is akárkivel, hanem egy másik harmadik ötödik pasival, mert a buziknak megvan a maguk társasága és terjesztik egymásközött a címeket.... na ilyenkor hol vannak a szánalmas és undorító és fuj és hasonló megjegyzések? nekem édesmindegy melyik nő milyen eszmét vall magának,de van katolikus templombajáró ismerősöm akinek már négy abortusza is volt... mennyivel jobb az a nő mint a cikk írója, aki nyíltan kimondja amit gondol...
kő-leves, 25. 03. 2013 10:25:36 törés
Elfogadom döntését,- bár megérteni nem tudom,- igaz nem is kell, hiszen közünk nincs egymáshoz, és erre nincs is szüksége...nekem ami a legjobban hiányzott ebből az írásból, az a félmondat, ami kicsi esélyt, reményt adna ahhoz, hogy ez valaha még változhat! Ennyire keményen, ridegen, mereven képviselni egy álláspontot,- nem szabad. Adni kell magunknak, az életünknek a jelenlegi lelki fejlettségünknek hitet, hogy az majd fejlődik....és tudni kell azt is, hogy ami ennyire merev és bebetonozott az előbb vagy utóbb, de törni fog...Amit képvisel, az kialakult, nem így születünk. Ennek konkrét lelki háttere van, amit érdemes lenne előbányászni. Hogy mások is megértsék Önt, - amiért valójában küzd!- ne egy banális pók-témával analogizálja a döntését, hanem az életből látott, megélt vagy megtapasztalt gyermekvállalással kapcsolatos negatív példával, talán átérezhetőbb lenne az Ön döntése, melyről azt hiszem, nem végleges, mert gyermeket vállalni áldás és nem átok! Kívánom Önnek jusson el arra a lelkiállapotra, amikor a szíve dönthet más helyett! Üdvözlettel:k.l.
dayer, 25. 03. 2013 10:38:26
Nem tudom... Én azon gondolkodom, tekintve az utolsó hozzászólást, kő-levesét, hogy miért sajnálják, ítélik el, bírálják és kritizálják a cikk íróját? Ha egyszer nem akar gyereket, akkor nem akar gyereket! Ha ezt egy pasi mondja, senki nem sajnálkozik, senki nem ragad tollat, senki nem átkozódik. (Ahogy azt a szerkesztői levélben is olvasom.) Miért sajnáljuk Anitát, hogy nem akar gyereket, és miért nem sajnáljuk azokat a szülőket, akiknek drogos gyerekük lett, akik megkínozzák a saját gyereküket, cigarettacsikket nyomva a gyönge bőrükre, akiket megver a saját utódjuk, azokat a szülőket, akiket kirabol a saját gyerekük, vagy akik a saját gyereküket, csecsemőjüket gyilkolják meg...??? És így tovább. Miért ítéljük el azt, aki nyíltan nem akar gyereket, és miért nézünk félre, ha a fentiekkel találkozunk??? Miért csinálunk úgy, mintha csak felhőtlen boldog anyaság lenne??? Nos???
Anta, 25. 03. 2013 10:47:25
Nem is kell egyetérteni velem :) Viszont cserébe én sem tudok egyetérteni, azzal, amit írt. Honnan tudja, hogy nem születhettem én úgy, hogy eleve nem akarok majd gyereket? Miért csupán egy út lehetséges egy nő számára, éspedig az anyaság? Ezt ki mondta? Hova van ez kőbe vésbe? És ahogyan a cikkben is írtam, miért kéne, hogy lelki sérüléseim legyenek csak azért, mert nem akarok gyereket? Illetve miből gondolja, hogy azok alatt az évek alatt, míg gyötörtem magam, mert azt gondoltam mutáns vagyok, nem ástam le a lelkem mélyére? Rengeteget foglalkoztam ezzel a témával. Hosszú évek önostorozásán/lelkigondozásán vagyok túl. És míg sok dolog megoldódott az életemben, ez ugyan úgy szikla szilárd alap maradt, mint mindig is volt. Nincs bennem anyai ösztön. Semennyi sem. Nem szeretem a gyerekeket. Ezt nem tudom árnyalni jobban. Nem szeretek a társaságukban lenni. Sosem szerettem. Kicsinek sem. Mikor még én voltam gyerek, akkor sem. Nem akarok mentegetőzni, és nem kell, hogy mindenki elfogadja ezt a álláspontot. Az sem különösebben zavar, ha valaki lelkisérültnek gondol a véleményem miatt. Elég ha én tudom, nem vagyok az. Én szemnyitogatásnak szántam ezt az írást. Hogy lássák az emberek, van ilyen is. Mint ahogy van homoszekszuális is, meg singli is. Ezeket a fogalmakat is nehéz megemészteni a társadalomnak. Azért én javaslom, hogy próbáljuk meg...
    
Part, 30. 03. 2013 21:46:53 Re: ott van kőbe vésve
Azért "kéne" a lelki sérülés, mert az emberben működő életösztön azt diktálja, hogy ha létezel, tovább kell adnod a génjeidet, különben sitty - egyik pillanatról a másikra eltűnsz a világból, nyom nélkül, bármit is alkotsz. (Ha alkotsz.) Ettől függetlenül persze, ne szülj, ha nem akarsz... Senki se akarjon rábeszélni. De. Olyan mérhetetlenül szomorú ez a melldöngetős tiltakozás. :(
        
Erzsébet, 31. 03. 2013 11:22:49 Re: Re: ott van kőbe vésve
Partnak Többször is elolvastam a cikket, és nekem nem tűnik melldöngetésnek az, hogy egy nő megírja, a sok éven keresztül tartó kritikák és önmarcangolás után, hogy nem és nem akar gyereket, és köszöni, jól érzi magát így is. Nem szomorú ez, nem melldöngetős, hanem egy szilárd elhatározás. Megnyugtatna mindenkit, hogy a cikkírónak lelki sérülés következtében lett ilyen a véleménye?! Ez érdekes. Mert nem csak egy férfi, hanem férfiak tíz- és százezrei nem akarnak gyereket, nyíltan ki is mondják, és őket bezzeg senki nem vádolja azzal, hogy lelki sérültek, pedig Part fejtegetése szerint a biológiának rájuk is vonatkoznia kellene... Nemde??? Erzsébet
            
Part, 31. 03. 2013 22:19:55 Re: Re: Re: ott van kőbe vésve
Nem nyugtatna meg senkit a lelki difi, mert senki sem ideges :) csak magyarázatot adna az elhatározásra. A magyarázatok pedig mindenkinek fontosak, mert mindig tudni akarjuk a miért? után mi jön, ilyenek vagyunk, emberek. A magam részéről egyébként épp annyira furcsállom (nem nehezményezem, nem itélem el, csak furcsállom), ha egy férfi nem akar gyereket, mert az, hogy az Önző Gén szaporodjon abszolút nem nem-függő. Talán a nőknél amúgy azért fogadják el kevésbé azt az álláspontot, hogy nem akar gyereket, (ha kevésbé fogadják el), mert hiába kapálózunk, a szülés, a gyereknevelés női feladat, már csak a biológia miatt is.
                
pszichószakos, 01. 04. 2013 20:58:14 Re: Re: Re: Re: ott van kőbe vésve
Kedves Part! 2 hónapnyira vagyok a pszichológia diplomámtól, és biztosan mondhatom, hogy az Önző gén-elméletet rég megcáfolták, alig van valóságalapja. Az ilyen döntések nem implikálnak direkt módon semmilyen lelki betegséget, sőt, kétlem, hogy indirekt módon implikálnának. Ugyanúgy vannak emberek, akik több száz méter magasról kiugranak egy repülőgépről, miközben ez is eléggé ellentmond a túlélésnek és a gének továbbörökítésének, mégsem nevezzük az extrém sportok kedvelőit lelki sérültnek, sőt, gyakran boldogabb és egészségesebb életet élnek, mint a "génjeikre vigyázók". A gén továbbörökítésére egyébként az evolúciós pszichológia szerint több, nem közvetlen mód is van (pl. rokonok segítése, altruizmus), mind rendkívül izgalmas vizsgálatot rejt maga mögött, amiről órákig tudnék írni. Érdekes az ön "feladat" címkéje a gyermekszülésre és nevelésre. Gyermeket szülni és/vagy nevelni NEM FELADAT, hanem LEHETŐSÉG, és mindannyiunknak a szívünk joga élni vagy nem élni vele. Egy banális hasonlattal élve, ez olyan, mint a lehetőség, hogy megegyük az asztalon hagyott csokis sütit, vagy ott hagyjuk. Biztosan lesz, aki hülyének néz minket, ha nem esszük meg, mert a csokis süti a világ legjobb dolga, és hogy hagyhattuk ott, de ez nem jelenti, hogy bármilyen lelki sérülésünk lenne. Lehet, hogy csak teli vagyunk, vagy egyszerűen nem szeretjük a csokis sütit. Ugyanúgy, ahogy a csokis süti szeretete, a gyermekeké sincs kőbe, sem génekbe vésve. Sőt, a legújabb kutatások az anyai ösztönt, mint öröklődő jelenséget is cáfolják: ezek szerint az anyai "ösztön" nem tudatosult, korai emlékek nyomán alakul ki. És ezt bizony tudományosan valid vizsgálatok támasztják alá. Egy szóval, véleményem szerint sem csodálkozni, sem ítélkezni nem kéne amiatt, hogy egy nő (vagy egy férfi) nem akar gyermeket. Ez egy természetes jelenség, biológiailag semmi fura vagy különc nincs benne, csupán a társadalmi címkék zavarnak össze minket, amiket bizony nehéz figyelmen kívül hagyni. Sokszor azok az anyák, akik szenvednek a gyermekáldástól, is életük leggyönyörűbb eseményének írják le azt, mert a társadalom ezt várja el tőlük, ők pedig még magukat is becsapják, és internalizálják a sztereotípiákat... (ismét izgalmas kutatás... nem mennék részletekbe :D).
Erzsébet, 25. 03. 2013 11:00:06 Mindenkinek
Mindenkinek, aki a cikk elolvasása után vagy így, vagy úgy reagál, ajánlom figyelmébe Elisabeth Badinter író A szerető anya című könyvét. Ha elolvassa, nézzen mélyen magába mindenki, aztán gondolkodjon el, majd vegye számba az ismeretségi körét, és gondolkozzon el azon, milyen is a mi életünk...! Néha az az érzésem, mi nők olyanok vagyunk, mint a következő viccben: a feleség rajtakapja a férjét egy másik nővel. A nő hisztit csap. Mire a férj gyorsan reagál: na de drágám, kinek hiszel, nekem vagy a szemednek...? Körülbelül ilyenek vagyunk, mi nők. Mindig másnak hiszünk, nem a szemünknek.
Anta, 25. 03. 2013 11:01:42
Dayer, köszönöm a támogatást :) Tudod, én örülök annak, ha az emberek hajlandóak a kommunikációra. Ezeket a hozzászólásokat nem érzem bántónak. Mióta megjelent a cikk kaptam én olyan nyomdafestéket nem tűrő beszólásokat, hogy a hajam égnek állt (a legenyhébb, hogy le kéne vetni a taigetosról, vagy hogy jó lenne, ha átoperáltatnám magam férfinak, mert nőt nem üt meg... sorolhatnám...) De ez hozzá tartozik. Viszont, amikor valaki kommunikálni akar erről a témáról, azt nagyon szeretem. Kő-leves hozzászólásának is örültem. Amit kihagytam az előbbi kommentből, hogy szerintem azon is el lehetne gondolkodni, hogy hamár törésről meg bebetonozott elvekről beszélünk, hogy kinek az elvei is vannak bebetonozva? Az enyém? Aki nem csak vésővel és kalapáccsal mentem neki a gyerek-nem-vállalásnak, hanem ütvefúróval... Nem mozdult. Ez tényleg az énem része. Mindig is az volt. De például, akik azzal jönnek, hogy amit én képvislek, az nem velünk születik, hanem kialakul, azok nem bebetonozott elvekkel rendelkeznek? Nem kéne annak is megtörnie? Nem hiszem, hogy egy ember matematikai képlet lenne, amire pontos egyenleteket fel lehet állítani... Mindenki más. Én ebben (is) vagyok más.
Erzsébet, 25. 03. 2013 16:08:14 Mindenkinek megint
Igen, beszéljünk csak az anyaságról, szülésről, csodálatosságról... Igen, ítéljük el, azokat a nőket, akik azt mondják, kösz, nem akarok anya lenni... Aztán olvassuk el ezt a cikket, hogy micsoda mocsokságokat viszünk véghez, mi emberek, nők, egymás ellen! Mintha vakok és süketek lennénk... csak ontjuk magunkból az álszent dumát! Itt a link: Elrabolt csecsemők http://www.origo.hu/nagyvilag/20130322-kenyszeradoptalasok-es-bocsanatkeres-ausztraliaban.html
Anta, 26. 03. 2013 00:41:40
Te jó ég, Erzsébet, ez a cikk brutális. El sem tudom képzelni, hogy ilyen létezhetett. Erről beszélek, mindig. A szemnyitogatásról. Mert a korlátolt elme borzalmas dolgokra képes. Lásd a cikkben. Vagy a történelem során kb bármikor. Fotnos, hogy toleránsk legyünk egymással és ne egy sémát próbáljunk ráhúzni mindenkire. Mert ez soha nem működött, mindig fájdalmas az ilyennek a vége...
Lola, 26. 03. 2013 09:56:38
Szia! Egyetértek mindennel, kivéve az utolsó előtti előtti bekezdés első felét. Én én vagyok elsősorban. Ember, mindenféle szerep nélkül. A kapcsolatok megromlásáért pedig nem csak a férjét elhanyagoló nő a hibás, hanem az a férfi is, aki nem veszi ki a részét a gyerek körüli teendőkből. Amúgy kaptál már valaha normális választ arra, hogy miért is vagyunk önzőek? Mert én nem. Téged nem idegesít, hogy sokan nem veszik komolyan ezt a döntést, és azt állítják, biztos megváltozik? Mert engem igen. Szörnyű, hogy sokan hallani sem akarnak arról, hogy lehet másképp élni. Mert ahhoz gondolkozni kéne, amit még életükben nem tettek.
Erzsébet, 26. 03. 2013 17:41:36 További adalék...
További adalék a "minden nőnek szülnie kell" híveinek: Tessék elolvasni!!! http://index.hu/kulfold/2013/03/26/csecsemoket_talaltak_a_melyhutoben/
Monika, 27. 03. 2013 23:02:38
Anita, le a kalappal, hogy így felvállalod. Olvastam cikket a témáról egy német lapban, egyik nyilatkozó sem adta a nevét a mondottakhoz, a kritikától tartva. Nekem van gyermekem, de senkit nem fogok győzködni arról, milyen szép az anyaság.
Anta, 01. 04. 2013 23:06:06 vegyítve
Na, mostmár teljesen össze vagyok zavarodva, hogy ki mikor, milyen kritikát írt, mert nem időrendben jeleníti meg az oldal. De a lényeg! Rettentően boldog vagyok, hogy ekkora nagy visszhangja lett a cikknek!!! Nem azért mert én írtam (nincsenek újságírói ambicióim, nem vagyok tehetséges ezen a téren), hanem mert baromi fontos, hogy magyar 'szó' is megjelnjen a témában. Örülök a kritizálóknak, remélem, hogy egy ici-picit meg tudtam mutatni a másik oldalt. Illetve hálás vagyok a támogatókank is. Sokat jelent ez számomra. De a legfontosabb, amikor olyan lány/nő ír nekem, aki úgy gondolkodik, mint én, de nem meri felvállalni. Baromi büszke vagyok, hogy számukra a Hang lehetek, hogy erőt tudnak meríteni belőlem :)
Adél, 10. 04. 2013 23:38:49 az érem másik oldal
Kedves Anita, sok dologról másképpen gondolkodom, mint Te. Megtapasztaltam, és a barátnőim példáján is láttam, hogy gyerekek mellett is lehet teljes életet élni, sőt még új utakat, új karriert is építeni. Tudom, hogy tíz hónapos gyerekkel is neki lehet vágni egy tengerparti utazásnak, és hogy ha jól sáfárkodunk az időnkkel, energiánkkal, akkor miután kibúvunk este az anyaszerepből még lehetünk Nő-k is. De ezek a lényegtelen kérdések, hiszen ez csak akkor számítana, ha nem lenne benned a mélyengyökerező antagonisztikus viszony az anyasággal szemben. De van. És nagyon jónak tartom, hogy ezt felismerted, és nem hagyod magad meggyőzni, mert ha ilyen hozzáállásal vállalnál gyereket az maga lenne a pokol. Neked is a gyereknek is, mert anyai ösztön vagy van vagy nincs. És pótolni nem lehet semmi mással. Tudom. A saját bőrömön tapasztaltam meg. Az anyám annak idején pusztán a katolicizmusának dogmáira hallgatva válalta fel az anyaságot, ha már úgy alakult, de szenvedett a teher súlya alatt, mert nem a szép oldalát élte meg, nem a szeretet járta át, hanem a lemondás fájdalma, a mit szalaszthattam vajon el kérdés gyötrelme, majd miután én felnőttem, és ő megöregedett, a bűntudat, hogy miért is nem tudott ő elég jó anya lenni, a fizikai szükségleteim kielégítésén kívül miért nem volt képes önzetlenül megadni azt az elfogadó szeretetet, érzelmi biztonságot, lelki támaszt amit én és a társadalom is elvárt volna tőle. Talán én megkönnyíthettem volna a sorsát, ha elfogadom őt ilyennek, de nem tudtam, nem akartam, mert megfosztottnak, becsapottnak, szeretetlennek éreztem magam. fel is tettem neki a kérdést, lehet úgy harmincéves koromban: Anya, ha hiányzott belőled az anyai ösztön, ha nem szereted a gyerekeket, ha neked csak teher voltam, miért szültél meg? ....hja, a katolicizmusa....akkor inkább a tudatos gyermektelenség. Jól csinálod. Elismerésem :)
    
Anta, 11. 04. 2013 02:57:41 Re: az érem másik oldal
Uhhh, Adél. Megráztak a soraid. Igen, a vallásos oldalát a dolognak nem véletlenül nem vettem bele a dologba (így is 3x olyan hosszú lett, mint ami befogadható), azt hiszem már ezzel is elég sok megemészteni valót adtam néhány olvasónak. De valóban nagyon nehéz, visszahúzó erők a vallási szabályok ebben a kérdésben... Borzalmas volt olvasni, és elképzelni sem tudom, milyen lehetett így felnőni. És anyukádat is sajnálom. Kurva nehéz szembe menni a közgondolkodással egy ilyen elemi kérdésben. Nagyon sziklaszilárd alapok kellenek hozzá. Ha ehhe még hozzájönnek a vallási dogmák is... Nem egyszerű, az biztos. Remélem, hogy azért egyszer meg tudsz neki bocsátani ezért... Köszönöm az őszinteségedet és a támogatásodat
        
Era, 21. 07. 2013 12:03:13 Re: Re: az érem másik oldal
Kedves cikkíró, én már a 33.életévemet taposom gyermek nélkül. Én párom miatt is megpróbáltam "feláldozni magamat" az anyaság oltárán. De, nem sikerült 2 lombik 3.at már meg sem akartam próbálni,egyébként nálam semmi akadálya testileg hogy teherbe essek,már páromnál sincs,baba még sem jön,jött eddig talán nem véletlenül. Voltak hullázmásaink mikor úgy éreztem akarom/tudatosan/ párom részéről is ezt látom,láttam. Volt mikor nagyon is egyetértettünk abban ,hogy nekünk nem kell gyerek. Sok ellenérvet tudnék felsorakoztatni, tudatos és lelki szinten egyaránt. Igen vállalom azt is,hogy nálam lelki gát is munkálkodik, pszichológusnál is jártam, mivel gyermekkoromban átéltem ezt-azt amik soha nem halványuló emlékképek formájában a mai napig kísértenek. A pszichológus közölte amit persze eddig is sejtettem,tudtam, hogy nem akarok igazából gyereket. Nem nőttem fel lelkileg a feladathoz, nem akarok anya lenni és ki tudja talán soha nem is fogom elérni azt ,hogy vágyjak egy gyerekre. Tudnék még sokat írni ,de most az idő nem alkalmas talán folytatom legközelebb..minden jót!
Anita, 25. 04. 2013 13:48:20 gratuláció
Kedves Anita! Nagyon jó a cikked, mintha a saját érzéseimet és az életemet olvastam volna vissza. 100%-ig egyetértek a soraiddal, ugyanígy vélekedem erről a témáról. Én is elmúltam 30éves és folyamatosan megkapom, a majd megváltozik mondatokat, bár tényleg egyre ritkább. A lelki sérültség, mint ok, a másik kedvencem. Példás gyerekkorom volt, egyszerűen így születtem. Van néhány fórum, ahol én is megkaptam már, hogy miért harcolok ennyire az álláspontom mellett, hogy lehet boldog életet élni gyerek nélkül is, biztos van valami a háttérben. Lehet, hogy már találkoztunk is fórumon... Tényleg gratulálok a cikkedhez és kívánok Neked boldog életet. Egy másik Anita
krumpli, 02. 05. 2013 08:50:41 Nem kell
Vannak nők akiknek tényleg nem szabad gyereket vállalniuk. Jó esetben ezek a nők felismerik hogy az ő életükbe a gyerek nem illik bele. Esetleg olyan "erkölcsi" normáik vannak amiket jó ha egy felnövekvő csemete nem is lát nem tapasztal meg. Jó lenne ha nem élnénk ilyen álszent világban ahol mindig csak azt hallani hogy mit csináljunk. Mit együnk mit vegyünk hogyan éljünk. Hajrá Anita! Ne vállalj gyereket én csak támogatni tudom a véleményedet. Tényleg nagyszerű dolog hogy így kiállsz magad mellett Bárcsak mások is így csinálnák hogy elismernék nekik nem való a gyereknevelés! Sokkal normálisabbak lehetnének az emberek.
ignotus, 19. 12. 2014 15:21:29
köszönjük anita, köszönjük emese, én is látok ilyen gondolkodású nőket, valósuljanak meg a vágyaik
ignotus, 19. 12. 2014 15:46:22
Valamennyire ismerem a gyermeket elutasító nőket, érveik bizonyára helytállóak, ha úgy gondolják, ne szüljenek, nem biztos, hogy jó lenne. Csak néhány apróság; hozzák döntésüket párjuk, férjük, partnerük tudomására minél hamarabb, s szóljanak, ha mi gyermekesek zavarnánk őket alkotásukban, művészi ténykedésükben, pihenésükben. Amúgy a téma túlrágott, nem fontos a társadalom nagy részének, mindenki úgy él, ahogy akar.
nemakarokgyereket.cafeblog.hu, 10. 07. 2015 12:07:04
Kedves Anita! Nem tudom, olvasod-e még a hozzászólásokat. Mintha én írtam volna minden egyes szót! Annyi különbséggel, hogy én sosem éreztem lelkifurdalást ill. sosem éreztem úgy, hogy szégyellnem kéne magam, amiért nem akarok gyereket. Persze rengeteg bántást kaptam én is főleg online, és párt is nehéz volt találni, de sikerült! És én is azért írok blogot, hogy a gyereket nem akaró nők lássák, nincsenek egyedül!
Andy, 02. 02. 2016 16:45:35
Kedves Anita nagyon nagyon nagyon jó az írásod. Egy véleményen vagyunk. Nekem van lelkifurdalásom - de csupán a párom miatt. Bár még fiatalok vagyunk beszéltünk már róla, hogy ő majd valamikor szeretne családot velem. Rengetegen kérdezősködnek erőltetik - 24 éves vagyok - már most a dolgot, mert elvárás. Tudod más az, mint egyáltalán nem akarni gyereket és más tudatában lenni, hogy biológialig valami miatt képtelen vagy szülni. Hozzátennék még annyit az egészhez, hogy nem az az önzőség -szerintem, hogy nem akar valaki gyereket, hanem az aki össze-vissza ...és nem védekezeik, valamint az, aki úgy vág bele a babaprojektbe, hogy nincs meg a megfelelő anyagi háttér /itt a tervezett babáról beszélek, vagy a becsúszott babáról, vagy azokról akik babával szeretnék magukhoz láncolni a választott férfit/. Azért néztem utánna igazából ennek a témának, mert kíváncsi voltam, hogy van e ilyen ember. Egyébként is nem hiszem, hogy változni fog a véleményem ,mert nagyon irtózom az egésztől, de 10-20 év múlva még mindig ott lesz rá a lehetőségem. Félreértés ne essék én azért szeretem a gyerekeket én neveltem fel a tesómat is szó szerint, de olyan ahogy írtad mikor eljövök egy baráttól vagy egy étteremből bár honnan ahol gyerek van megkönnyebülök, hogy nekem nincs.
harmony, 26. 03. 2016 00:06:04
Annyira jó volt olvasni ezt a cikket, és a hozzászólásokat is, látni, hogy vannak még rajtam kívül nők akik ugyanúgy gondolkodnak, mint én :) Mert sajnos a környezetemben nincsenek. Bár a családom, barátaim elfogadják, hogy nekem egyetlen porcikám sem vágyik gyerekre, így nincs cseszegetés, a kvázi idegenek véleményét meg letojom. Én csak az egyik párkapcsolatomban kaptam meg régebben (akkor 26 voltam, most 33) hogy fiatal vagyok még majd meggondolom magam. Mondanom sem kell,hogy nem ő lett életem párja :) Egyébként a testvérem gyermekeit imádom, hihetetlenül cukik, de igen, valahányszor eljövök tőlük megkönnyebbülök, és valahányszor becsukom magam mögött a lakásom ajtaját, azt érzem,hogy Istenem,de jó,hogy haza értem és azt csinálhatom amihez kedvem van. Bármit. Lassan minden barátnőmnek van gyereke, sajnos ez a baráti kapcsolatokra is hatással van. Ezt már nehezebben dolgozom fel. Megértem én, hogy más lesz a fontossági sorrend, de tényleg olyan nagy kérés,hogy az anyák megmaradjanak értelmes, felnőtt emberi lénynek a gyerekvállalás után is, akik nem csak a pelenkáról, bölcsiről, ovis gyerekzsúrról tudnak beszélni? Persze érdekel (egy bizonyos pontig),hogy aktuálisan mi van a gyerkőccel, hiszen a barátaimról van szó, de én szeretnék egyéb, felnőtteket foglalkoztató kérdésekről is beszélgetni abban az egy-két órában amikor nagy ritkán tudunk találkozni, mert végre egyszer apuka is hajlandó vigyázni a saját gyerekére. Emiatt sokszor elgondolkodom mostanában,hogy én vagyok az, aki kilóg a sorból és talán mégis kellene egy gyerek,de bármennyire is kutatom lelkem legmélyén a vágyat, nem találom. Így villámgyorsan rájövök újra és újra, hogy valójában minden idegszálam azt üvölti, hogy NEEEEM!!!! És szerintem ez sokkal érettebb és felelősségteljesebb gondolkodás és döntés a részemről,mint az ha csak azért szülnék mert kilógok a sorból.
Sz.Zsuzsanna, 08. 05. 2016 19:39:33
Kedves Anta! Én egy 26éves nő vagyok,és úgy érzem szívemből szóltál.Ugyanezek az érzéseim,és gondolataim vannak a gyermekvállalással kapcsolatban.engem is megítélnek jópáran,a szokásos reakciókkal,miszerint önző vagyok,ez baromság,meg fogom bánni stb... Érdekes új kritikát is kaptam,miszerint ha egy pár együtt él,vagy össze is házasodnak,egy idő után ellaposodik a kapcsolat,és akkor jön a gyerektéma...hogy legyen egy új cél..én ezzel nem értek egyet,és a párom sem.nem túlzottan szeretem a gyerekeket,és nem a felelősségtől félek..csupán nem kell.ez az a dolog,amit határozottan tudok.sok barátomnak már van,vagy épp készülnek a gyermekvállalásra.nem irigylem őket,az ő döntésük.jó volna,ha ezt a társadalom is végre elfogadná,mert ettől nem fog megváltozni senki gyereket nem vállaló nő véleménye.
@


Kapcsolódó cikkek

Anyaság - a másik oldal

Palkó Emese

Van úgy, hogy gyerek nélkül is lehet boldog egy nő, érezheti magát teljesnek.

2015.2.25.    43


Kód kioldva

Nagy Csivre Katalin

Emlékszem arra, a pillanatra, amikor életemben először tudatosult bennem, hogy egyszer anya leszek.

2013.4.30.    45


És a gyerek?

Bányai Ilona

Anya, én te vagyok, te meg én vagy!

2013.4.26.   


A szülés időpontja

Kovács Márta

Anyának lenni – csaknem minden nő legfőbb vágya, ebben biztos vagyok.

2013.4.19.   


Lusta vagy fáradt?

Nagy Erika

Két héten belül több örömhírt is hallottam, mégpedig olyanokat, amelyek csodának számítanak.

2013.4.15.   


Én sem akarok anya lenni!

Halász Kata

Most olyan a társadalmi összgondolkodás, hogy elítéli a szülni nem akaró nőket.

2013.4.10.  4   

A rovat további cikkei

Gyermekvállalás fiatalon?

Csepy Enikő

Huszonéves társaim között elég kényes kérdésnek számít a gyermekvállalás kérdése.

2013.4.8.   


Középkorú kismamák

Jády Mónika

Ma már nem megy ritkaságszámba, ha valaki negyvenen túl szüli meg első gyermekét.

2013.4.5.   


Egy kis szüléstörténelem

Halász Kata

A születés a régi kultúrákban szorosan összefonódott a spiritualitással.

2013.4.2.    10


Védtelenül és vigasztalanul

Száz Ildikó

Így telt el számomra a várandósság kilenc hónapja...

2013.3.25.  2   


Gyereket igen, férjet nem?

Nagy Anna

Egy baba hosszú évekre megváltoztatja a nő életét.

2013.3.18.