Akarom? Nem akarom?


Kozma Eszter  2014.1.24. 3:32

A mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől.

A kérdésre, hogy milyen is ismerkedni a 21. században, szinte mindannyiunkból reflex-szerűen jön a válasz: „Nagyon nehéz.” Majd hozzátesszük: „A számítógépek, az internet eltávolítja egymástól az embereket, mindenki félénkebb és bizalmatlanabb lett.”

Valóban, az emberek félénkebbek és bizalmatlanabbak, pedig a média és az internet az, ami, ha jól használjuk, könnyíthet a dolgunkon. Az internetes társkeresés sokszor sikertörténettel végződik, de persze a megbízhatósága valóban kisebb. Az egyik zenecsatornán két fiatalember épp arról szerkesztett műsort, hány ember készít kamuprofilt, hol ilyen, hol olyan okokból. Az igazán nagy hátrány viszont az, hogy noha lehet a saját környezetünkre fókuszálva keresni, sokszor távkapcsolatok alakulnak ki. Esetleg olyan virtuális kapcsolatok, melyek résztvevői évek alatt sem jutnak el a személyes találkozóig. Ennek okai számtalanok és nem feltétlenül rosszindulatból születettek, de eredményei csak rosszat ígérnek, hiszen a természetes emberi kapcsolatoktól oly távol állnak.

A netes társkeresők új generációja jelent meg nemrég. Több barátom is álmélkodva vette észre a facebookon a netes „szeretőkereső” hirdetését. Szavakat sem találok erre! Ha már ennyire hétköznapi dolog a párunk megcsalása, ne könnyítse meg senki a dolgot! Tehát az internet valóban a segítségünkre van az ismerkedésben, de a szándék itt egyértelműen rossz. Akkor most hogy is van ez? Miért vagyunk félénkek? Mert pontosan tudjuk, hogy lassan minden második házasság végződik válással, hogy a partnerünknek tálcán kínálják a másik nőt vagy férfit, hogy ami régi, azt dobjuk ki, ahelyett hogy megjavítanánk.

Látván a szüleink, ismerőseink házasságait, melyek többsége válással végződik, teljesen érthető, hogy a mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől. A rövid és a hosszú távú visszautasítástól való félelem okozza a kapcsolatok kialakításától való rettegést, és persze még valami: nőként azt veszem észre, hogy a férfiak többsége nagyon sokáig nem akar belevágni komoly kapcsolatokba.

A divattá vált egyéjszakás kalandok, esetleg rövidebb ideig fenntartott, csak a szexen alapuló kapcsolatok általában eleinte bizony egy nő számára sem hangzanak rosszul. De hosszú távon nem tarthatók, akármennyire is túl vagyunk a szexuális forradalmon. A nők többsége számára az intim együttlét, ahogy a szó is tökéletesen kifejezi, közeli viszonyt, komolyabb érzelmeket feltételez. Két példám is van ezzel kapcsolatban: az egyik, hogy milyen lányoknak is köszönhetjük az efféle bánásmódot. Viszonylag sokat járunk bulizni a barátaimmal, de az úgynevezett húspiacokat már messze elkerüljük. Ennek ellenére a törzshelyünkön, ami még mindig viszonylag kulturált helynek mondható, láttam olyan lányt, aki a napjainkban divatos „fenék péniszhez dörgölős” táncot magasabb vagy inkább mélyebb szintekre emelte. Gyakorlatilag, ha a srác kigombolta volna a nadrágját egy szexuális aktus zajlott volna le a szemünk előtt.

A másik példám ennél kellemesebb: egy érzékeny és kedves barátom sztorija, aki rendes kapcsolatra vágyik. A partnernője viszont, mivel első alkalommal lefeküdtek egymással, megijedt, hogy lassítani kéne az érzelmekkel, és taktikázásba fogott. Felajánlotta, hogy járjanak össze csak „ez ügyben”, de a fiú visszautasította, mondván, ő nem árucikk. Biztos vagyok benne, hogy a lány a szépen, lassan, titokban összejárós kapcsolat során kialakult érzések izgalmára vágyott. Abban is biztos vagyok, hogy akár egy-két héten belül komolyabbra fordulhatott volna a dolog közöttük.

Számtalan példám van még, de azt gondolom, mindenki látja a környezetében ezeket a problémákat. A férfiak kiismerhetetlenné váltak. A nőknek egy kis figyelemért is „pitizniük” kell. Aztán csak taktikázunk – valódi kapcsolat pedig sehol a láthatáron.

(Természetesen tisztelet a kivételnek, fiúk.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Keresni és nem találni

Kovács Márta

A negyvenes évei elején jár. Csinos, az öltözködése egyedi, sok ruháját saját kezűleg készíti.

2014.3.6.  1   


Online-herceg szélessávon

Palkó Emese

Életünk egyre inkább meghatározó részét képezi a számítógép előtt eltöltött idő.

2014.3.4.   


Világhálós randikommandó

Tompa Orsolya

Egyre népszerűbbek az internetes társkereső oldalak. A kor nem számít, a fiataloktól az egészen öregekig regisztrálnak.

2014.2.27.   


Ismerkedési színterek

Faar Ida

Internet, közösségi oldalak, bulik és diszkók világa.

2014.2.25.    2


Kapcsolataink

Kabók Zita

Csak beállítjuk a neten a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat!

2014.2.19.    13


Ismerkedés

Szendi Tünde

Voltak napok, amikor elfogta a félelem: egyedül érezte magát, és attól rettegett, hogy sosem lesz férje.

2014.2.17.    20

A rovat további cikkei

Online dating

Jády Mónika

Egyre több az olyan páros, akik talán soha nem találkoztak volna, ha nincs a világháló.

2014.2.12.   


Hit the road Jack, avagy egy cinikus vásárló

Kulcsár Tímea Ágnes

A párválasztás nehéz feladat. Ezzel talán senki sem vitatkozhat...

2014.2.10.   


Minden ötödik kapcsolat online

Sajtóhír

Százezreket csapnak be a bűnözők a társkereső oldalakon.

2014.2.6.   


Online szerelem

Tompa Orsolya

Nők és lányok ezrei keresik az igazit.

2014.2.4.   


Ádámok és Évák (Bélák?)

Nagy Csivre Katalin

Ádám és Éva sztorijának forgatókönyvét, ugye, mindenki ismeri.

2014.1.31.   


Online megtalált boldogság

Kiss Adrienn Éva

Azon kevesek egyike vagyok, akiknek teljes mértékben pozitív tapasztalatai vannak az internetes társkereséssel kapcsolatban.

2014.1.29.