Kapcsolataink


Kabók Zita  2014.2.19. 4:10

Csak beállítjuk a neten a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat!

Már nem igényel nagy erőfeszítést megismerkedni valakivel. Az viszont, hogy milyen kapcsolat alakulhat ki az ismerkedésből, már más kérdés. Az internet nyújtotta lehetőségek segítségével a világ bármelyik pontján bárkivel felvehetjük a kapcsolatot. Csak beállítjuk a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat! Nem kell udvarolni, csevegni, első benyomást kelteni, és sokszor zavarba hozó szituációkba kerülni, mert ha nem akarjuk folytatni a kapcsolatot, csak egy újabb klikk: és már le is tiltottuk a tolakodó udvarlót. A virtuális világ elrepíthet bennünket a valós élettől, és megszüntetheti a hagyományos elvárásokat. Itt nincsenek szabályok: az ember nyíltan bármit kimondhat, anonimitását megőrizheti, még a nemét sem kell elárulnia.

A felgyorsult életmód a kapcsolatainkra is befolyással lett. Gyakoribbak a rövid távú románcok, kötelezettséget ma már senki nem akar vállalni. Ezekben a kapcsolatokban nincs garancia, ígéret, csak pillanatnyi szórakozás, a mai nap élvezete. Hogy holnap mi lesz, azt senki sem tudja és nem is érdekli. Regisztrálunk egy új oldalon, hogy következő jelöltekre bukkanjunk.

Mára divatossá váltak a felületes kapcsolatok, melyek érdekből kötődnek, épp, mint a munkahelyi és tengerparti románcok. A fiatalok nem érzik úgy, hogy korán gyökeret szeretnének verni egy társ mellett.
Mert ugyan miért is?
Inkább utaznak, kirándulnak, nyelveket tanulnak, világot látnak, és karriert építenek. Sokan vannak, akik egyedül szeretnének megállni a lábukon, és biztos egzisztenciával belépni egy kapcsolatba. Már nem mérvadó, hogy a férfi tartsa el a nőt, a szerepek egy kapcsolatban megváltoztak. A fiatalok mindenféle


kötöttség nélkül randiznak, a neten ismerkednek – egyszóval lazán élik az életüket, később, vagy egyáltalán nem házasodnak. Pár hónap után összebútoroznak, majd szétköltöznek. Már senki sem akad ki azon, ha valaki harmincévesen egyedül él vagy már elvált. Végre sok nő a kezébe veszi élete irányítását: saját egzisztenciát teremt magának, ahelyett hogy egy boldogtalan házasságba meneküljön, vagy abban sínylődjön.


Mónit többszörös csalódásai késztették arra, hogy interneten keressen magának egy-egy alkalomra társat. Felszínes románcokba kezdett, egyszerre több férfival tartotta a kapcsolatot. Éjjeleken át lógott a chaten, majd a hétvégeken sorban találkozott a férfiakkal. Találkozott gazdaggal, szegénnyel, idős úriemberekkel is, akikkel vacsorázni és szórakozni ment. Nem akart komoly kapcsolatot. Az egyik pasas jött, a másik ment. Sokszor magának kellett fizetnie a taxit csak, hogy biztonságosan hazaérjen. Mígnem majdnem egy év után kitörölte magát minden internetes társkeresőről, mert személyesen, megismerkedett egy rendes pasival. Teljesen nem boldog az egyhangú kapcsolatban, de a biztonság hirtelen fontos lett számára. Múltbeli internetes kalandjairól a mostani partnerének fogalma sincs.
Klári külföldön él, és mivel kevés magyar fiú van a környezetében, az interneten kezdett el keresgélni. Nem sok idő után rá is talált egy fiúra, aki nagyon megtetszett neki. A hónapokon át tartó telefonhívások és internetes beszélgetések után személyesen is megismerkedtek. Pár napnál többet azonban nem bírtak ki együtt. Visszatértek tehát a saját világukba, és az interneten való kapcsolattartásra. Együtt nem tudnak élni, nem is akarnak. Jó ez így, állítják, afféle virtuális szerelem.

Azért a személyes társkeresők is működnek. Márk kollégám villámrandin ismerte meg a mostani feleségét. Három perces beszélgetés után jöttek össze. Az egyik barátnőm meg egy pilótával ismerkedett meg ugyanígy. Általában bárokban rendezik ezeket a randikat: mindenki szingli és pár perc lehetőségük van az ismerkedésre egy ital mellett. Egymás elérhetőségeit csak azután és azoknak adják oda szervezők, akik kölcsönösen szimpatikusnak vélték egymást. Nincs mellébeszélés, hezitálás, dönteni ott és akkor kell, mint ahogyan mostanság az élet más területén is.

Aki lemarad, az kimarad.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Keresni és nem találni

Kovács Márta

A negyvenes évei elején jár. Csinos, az öltözködése egyedi, sok ruháját saját kezűleg készíti.

2014.3.6.  1   


Online-herceg szélessávon

Palkó Emese

Életünk egyre inkább meghatározó részét képezi a számítógép előtt eltöltött idő.

2014.3.4.   


Világhálós randikommandó

Tompa Orsolya

Egyre népszerűbbek az internetes társkereső oldalak. A kor nem számít, a fiataloktól az egészen öregekig regisztrálnak.

2014.2.27.   


Ismerkedési színterek

Faar Ida

Internet, közösségi oldalak, bulik és diszkók világa.

2014.2.25.    2


Ismerkedés

Szendi Tünde

Voltak napok, amikor elfogta a félelem: egyedül érezte magát, és attól rettegett, hogy sosem lesz férje.

2014.2.17.    20


Online dating

Jády Mónika

Egyre több az olyan páros, akik talán soha nem találkoztak volna, ha nincs a világháló.

2014.2.12.   

A rovat további cikkei

Hit the road Jack, avagy egy cinikus vásárló

Kulcsár Tímea Ágnes

A párválasztás nehéz feladat. Ezzel talán senki sem vitatkozhat...

2014.2.10.   


Minden ötödik kapcsolat online

Sajtóhír

Százezreket csapnak be a bűnözők a társkereső oldalakon.

2014.2.6.   


Online szerelem

Tompa Orsolya

Nők és lányok ezrei keresik az igazit.

2014.2.4.   


Ádámok és Évák (Bélák?)

Nagy Csivre Katalin

Ádám és Éva sztorijának forgatókönyvét, ugye, mindenki ismeri.

2014.1.31.   


Online megtalált boldogság

Kiss Adrienn Éva

Azon kevesek egyike vagyok, akiknek teljes mértékben pozitív tapasztalatai vannak az internetes társkereséssel kapcsolatban.

2014.1.29.   


Akarom? Nem akarom?

Kozma Eszter

A mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől.

2014.1.24.