Online dating


Jády Mónika  2014.2.12. 4:05

Egyre több az olyan páros, akik talán soha nem találkoztak volna, ha nincs a világháló.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint Svájcban nagyjából egymillió szingli él. Kereken 50%-uk veszi igénybe az online-dating szolgáltatásokat. Rajtuk kívül viszont olyanok is, akik (nyitott) kapcsolatban élnek.

A felhasználók 42%-a keres hosszú távra partnert, 46% flörtölésre használja a társkereső oldalakat. Az online-dating oldalakon regisztráltak egynegyede igazolta vissza, hogy az interneten létrejött ismeretségből igazi párkapcsolat lett. Csaknem ugyanennyien (23%) csupán az ágyban kötöttek ki a neten megismert nővel/férfival. 30%-nál barátság lett az ismeretség eredménye. Sokan úgy tartják, hogy – akárcsak a valós életben –, a neten is a férfinak kell meghódítania a nőt, és nem fordítva. Ez már a hirdetés megfogalmazásával kezdődik. Ami mind a két nemre érvényes: az a legjobb, ha nem ferdítjük el a tényeket, mert előbb-utóbb úgyis fény derül az igazságra. A nők leginkább az életkorukat illetően hajlamosak füllenteni, nem egyszer pár évvel korábbi fotójukat töltik fel, a férfiak pedig főképp aktuális kapcsolati státuszukat hallgatják el. (Egy felmérés szerint minden negyedik online társkereső férfi párkapcsolatban él!)

Egy korábbi, 2002-es felmérés is azt bizonyítja, hogy a férfiak gyakrabban kezdeményeznek. Míg a férfiak átlagosan öt hirdetést adtak fel, a nők pedig kettőt, a férfiak „csak” 12 személyt ismertek meg, a nők viszont 22-t. (A nők összességében sikeresebbek voltak, mint a férfiak: minden harmadik hölgy talált partnert.) A felmérés a következőket is alátámasztotta: a nőknek nem elég a kisportolt test, a külsőségeknél fontosabbnak tartják az olyan jellembeli tulajdonságokat, mint az őszinteség, megbízhatóság, intelligencia. De jól megnézik a foglalkozást, a bevételt, sőt az életkort is. A férfiak viszont inkább aszerint választanak, mennyire attraktív a nő, milyen az alakja, milyen magas.

Mikor jön el annak az ideje, hogy személyesen is találkozzunk azzal, aki megtetszett a társkeresős profilja, a fotói, az e-mailjei alapján? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Viszont nem árt, ha előtte skype-on beszélünk, hisz írásban mindenki olyannak jellemzi magát, amilyennek csak szeretné. A másik hangja, beszédmódja már több mindent elárul jelleméről, szándékairól. Aki nem mond igazat, szóban hamarabb ellentmondásokba kerül, hisz nincs ideje sokat gondolkodni a válaszok előtt. Ne tárulkozzunk fel rögtön, és ne adjuk ki a címünket, munkahelyünk címét, teljes nevünket, amíg nem tudjuk, szeretnénk-e (újabb) találkozót. Olyan e-mail címről, skype elérhetőségről jelentkezzünk, amelyek alapján nem következtethető ki a teljes nevünk.

A félreértések, csalódások elkerülése végett nem árt tisztázni magunkkal, illetve a másikkal, mi az, amit a másiktól várunk, és ő mit vár tőlünk. Ha a találkozó mellett döntünk: mindenképpen nyilvános helyen kerüljön rá sor, és időben behatárolt legyen (például egy-másfél óra egy kávézóban). Akár egy barátnőnket is megkérhetjük, hívjon fel bennünket fél óra elteltével – a telefonbeszélgetésre hivatkozva rövid időn belül távozhatunk, ha kellemetlenül érezzük magunkat a másik társaságában.

Ne csüggedjünk, ha a személyes találkozás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket! Talán a következőnél már sikerrel járunk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Keresni és nem találni

Kovács Márta

A negyvenes évei elején jár. Csinos, az öltözködése egyedi, sok ruháját saját kezűleg készíti.

2014.3.6.  1   


Online-herceg szélessávon

Palkó Emese

Életünk egyre inkább meghatározó részét képezi a számítógép előtt eltöltött idő.

2014.3.4.   


Világhálós randikommandó

Tompa Orsolya

Egyre népszerűbbek az internetes társkereső oldalak. A kor nem számít, a fiataloktól az egészen öregekig regisztrálnak.

2014.2.27.   


Ismerkedési színterek

Faar Ida

Internet, közösségi oldalak, bulik és diszkók világa.

2014.2.25.    2


Kapcsolataink

Kabók Zita

Csak beállítjuk a neten a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat!

2014.2.19.    13


Ismerkedés

Szendi Tünde

Voltak napok, amikor elfogta a félelem: egyedül érezte magát, és attól rettegett, hogy sosem lesz férje.

2014.2.17.    20

A rovat további cikkei

Hit the road Jack, avagy egy cinikus vásárló

Kulcsár Tímea Ágnes

A párválasztás nehéz feladat. Ezzel talán senki sem vitatkozhat...

2014.2.10.   


Minden ötödik kapcsolat online

Sajtóhír

Százezreket csapnak be a bűnözők a társkereső oldalakon.

2014.2.6.   


Online szerelem

Tompa Orsolya

Nők és lányok ezrei keresik az igazit.

2014.2.4.   


Ádámok és Évák (Bélák?)

Nagy Csivre Katalin

Ádám és Éva sztorijának forgatókönyvét, ugye, mindenki ismeri.

2014.1.31.   


Online megtalált boldogság

Kiss Adrienn Éva

Azon kevesek egyike vagyok, akiknek teljes mértékben pozitív tapasztalatai vannak az internetes társkereséssel kapcsolatban.

2014.1.29.   


Akarom? Nem akarom?

Kozma Eszter

A mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől.

2014.1.24.