Online megtalált boldogság


Kiss Adrienn Éva  2014.1.29. 4:02

Azon kevesek egyike vagyok, akiknek teljes mértékben pozitív tapasztalatai vannak az internetes társkereséssel kapcsolatban.

Legalábbis a kettőből kettő arány ezt mutatja.
Sosem voltam az a könnyen ismerkedő fajta. Nehezen közeledtem, és nem igazán hagytam lehetőséget másoknak, hogy felém közeledhessenek. Féltem nyitni, ugyanakkor féltem adni is magamból, akár csak egy kicsit is.

Ma már szinte nincs olyan fiatal, aki ne próbálta volna ki a 21. század egyik csodáját: az internetes ismerkedést. Adott az anonimitás: azt írunk magunkról, amit akarunk, olyannak láttatjuk magunkat, amilyenek legbelül vagyunk. Emellett nagyfokú szabadságot is ad, amelyet a személyes randevúzás során nem tapasztalhatunk meg, hiszen ott jelen van az a fajta kezdeti feszültség, ami meggátolja az értelmes beszélgetés kibontakozását. Általában.

El is érkeztünk az online párkeresés legnagyobb buktatójához: honnan tudhatjuk, hogy ki van a másik számítógépnél, és hogy amiket leír, azok igazak-e? Ezt sajnos nem egyszerű megállapítani, mert nem bizalmon vagy reménykedésen alapul. Mindig akadnak rossz emberek. Olyanok, akik csupán kihasználni akarják a másikat, ám véleményem szerint ezt elég hamar ki lehet szűrni. Egy ilyen beállítottságú ember nem fog hosszú órákon, napokon, heteken át beszélgetni valakivel, hanem hamar keres mást, aki könnyebben kapható. Sokan eleve úgy köszönnek be a chaten, hogy egyértelművé teszik vágyaikat. Ezeket meg kell tanulni kezelni, és elküldeni oda, ahová valók.

Hogyan deríthető ki, hogy az illetőnek őszinték-e a szándékai? Tapasztalataim szerint az első udvarias és tényszerű kérdezősködés után, amikor kezd mélyebbé válni a beszélgetés, már lehet tudni, mikor mond a másik igazat, és mikor csak azt, amit hallani – pontosabban olvasni – szeretnénk. Ha mindenben egyetért, mindenre helyesel valaki, lehet, hogy csak imponálni akar. Ezt néhány keresztkérdéssel ki lehet deríteni, és máris továbbhaladhatunk, vagy búcsút inthetünk.

Amikor valaki sürgeti a személyes találkozót, az is intő példa lehet. Különösen akkor, ha nem nyilvános helyre vagy programra invitál bennünket. Ha ilyennel találkozunk, bátran kérdezzünk rá, hogy pontosan milyen kapcsolatot keres, mert ha mindketten csak egy könnyed liezonra vágyunk – akkor ez szuper. Ha viszont más terveink vannak, jobb előbb tisztázni, és nem ámítani magunkat és a másikat.


Nem érdemes másnak kiadni magunkat, vagy jobb színben feltüntetni bizonyos tulajdonságainkat, hiszen előbb-utóbb úgyis kiderül a dolog, és kényelmetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat is, és a másikat is. Ugyanakkor őrizzünk meg némi titokzatosságot is, ne adjunk ki mindent magunkról egy „vadidegennek”. Gyakori hiba az internetes ismerkedésben, hogy a felek elkönyvelik magukban, hogy ismerik a másikat, még azelőtt, hogy személyesen is találkoztak volna. A valódi megismerés és a bizalom olyasvalami, aminek a fizikai érintkezés igenis alapja kell, hogy legyen. Máskülönben hogy is alakulhatna ki ennél több?

Visszatérve a saját tapasztalataimra: sokakkal beszélgettem. Kivel röviden, kivel hosszan. Kivel jókat, kivel kiábrándítókat. Mégis, csupán két alkalom volt, hogy eljutottunk a személyes találkozáshoz. Az elsőnél még nagyon fiatal voltam, mondhatni gyerek. Szépen kibontakozott, beteljesedett, majd lassacskán elmúlt. Majdnem öt évig voltunk együtt, és minden perce megérte. Leginkább azért, mert máskülönben talán nem így alakult volna a sorsom. Talán nem ott kötöttem volna ki, ahol most vagyok, és talán sosem tapasztalhattam volna meg azt a boldogságot, amit most minden pillatanban érzek.

A második online randizgatásom eredménye a mostani párkapcsolatom. Alig két éve tart, de úgy érzem, révbe értem. Megtaláltam a másik felem. Mondhatnék még ezer meg ezer közhelyet, de inkább csak egy tanácsot adok minden olyan embernek, aki őrlődik belül, mert rossz kapcsolatban él, vagy, mert egyedül van és vár.
Nem szabad félni!
Igenis nyitni, keresni és lépni kell! És küzdeni azért, amit szeretnénk. Akár online, akár offline, a boldogság ott fog ránk találni, ahol ránk kell találnia.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Keresni és nem találni

Kovács Márta

A negyvenes évei elején jár. Csinos, az öltözködése egyedi, sok ruháját saját kezűleg készíti.

2014.3.6.  1   


Online-herceg szélessávon

Palkó Emese

Életünk egyre inkább meghatározó részét képezi a számítógép előtt eltöltött idő.

2014.3.4.   


Világhálós randikommandó

Tompa Orsolya

Egyre népszerűbbek az internetes társkereső oldalak. A kor nem számít, a fiataloktól az egészen öregekig regisztrálnak.

2014.2.27.   


Ismerkedési színterek

Faar Ida

Internet, közösségi oldalak, bulik és diszkók világa.

2014.2.25.    2


Kapcsolataink

Kabók Zita

Csak beállítjuk a neten a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat!

2014.2.19.    13


Ismerkedés

Szendi Tünde

Voltak napok, amikor elfogta a félelem: egyedül érezte magát, és attól rettegett, hogy sosem lesz férje.

2014.2.17.    20

A rovat további cikkei

Online dating

Jády Mónika

Egyre több az olyan páros, akik talán soha nem találkoztak volna, ha nincs a világháló.

2014.2.12.   


Hit the road Jack, avagy egy cinikus vásárló

Kulcsár Tímea Ágnes

A párválasztás nehéz feladat. Ezzel talán senki sem vitatkozhat...

2014.2.10.   


Minden ötödik kapcsolat online

Sajtóhír

Százezreket csapnak be a bűnözők a társkereső oldalakon.

2014.2.6.   


Online szerelem

Tompa Orsolya

Nők és lányok ezrei keresik az igazit.

2014.2.4.   


Ádámok és Évák (Bélák?)

Nagy Csivre Katalin

Ádám és Éva sztorijának forgatókönyvét, ugye, mindenki ismeri.

2014.1.31.   


Akarom? Nem akarom?

Kozma Eszter

A mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől.

2014.1.24.