Hétköznapi toleranciáim


Póda Erzsébet  2006.10.8. 16:42

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. A tűrőképességem a végtelenbe nyúlik.

Többször is megtörtént velem, amikor beteg gyermekemmel várakoztam a rendelőben, hogy megjelent egy tekintélyes létszámú romacsalád is. Rendszerint elfoglalták a rendelő bejárati ajtója előtti helyet, és amikor az ajtó kinyílt, az egész család betódult rajta. Már a tódulás előtt nyilvánvaló volt a váróteremben ülők számára, hogy itt előzködés esete lesz fennforgóban. Az éles tekinteteket, melyeket a lázas gyereküket ápoló fáradt anyukák lövelltek a betolakodók felé, nem lehetett nem észrevenni. Éppen ezért általában a romacsalád legidősebb nőtagja hangosan megjegyezte, hogy a gyerekük lázas, sürgős ápolásra szorul.


Néhány anyuka halkan megjegyezte, hogy az ő gyereke is lázas, de ez mit sem segített a helyzeten. A romák várakozás nélkül bementek az orvoshoz. Hiába tiltakozott olykor-olykor egy-egy öntudatosabb anya, hogy most ő van soron. Legfeljebb azt érte el, hogy kitört egy hangos veszekedés, melynek végén csúnya szitkok szálltak a levegőben.

Én olyankor nagyon toleráns szoktam lenni. Sose szóltam, nem veszekedtem, nem tiltakoztam, hanem szépen ráhúztam a várakozásra még azt a tizenöt percet, amit a tolakodók miatt „nyertem”. Megértettem, hogy nekik sokkal sietősebb, mint nekem.

A kórházi patika egyik pultjánál egy szőke, szemüveges nő szokott kiszolgálni. Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy ha nála váltom ki a receptet, a fizetendő összeg után maradt visszajáró kevesebb, mint amennyinek lennie kellene. Mivel nem feltételeztem, hogy az egészségügyi dolgozó csalna, ezért elkezdtem jobban odafigyelni, hátha én követem el a hibát, vagy rossz vagyok matematikából.

A következő alkalmakkor jobban odafigyeltem. Egyszer tízes, máskor tizenötös számértékű pénzérmét tartott magánál -- miközben szemüvege fölött furcsa pillantást vetett felém. Egy ideig nem szóltam, ám a furcsa pillantásra felfigyelve, azontúl már nem álltam sorba az ő pultja elé. Vagy ha egyedül csak ő szolgált ki, akkor fillére pontosan kiszámoltam a pénzt – de csak miután megnéztem a kinyomtatott számlát. S előfordult az is, hogy más patikába mentem.

Nagyon toleránsan viselkedtem iránta – nem szóltam, hogy becsapott, hanem inkább elkerültem a konfliktust okozó helyzeteket.

A régi kisfőnököm többször is füllentett az értekezleteken a nagyfőnöknek, ha érdeke úgy kívánta. Kezdőként először csodálkoztam a dolgon. Később megpróbáltam korrigálni a „téves információit”, amivel viszont csak azt értem el, hogy megorrolt rám, és sose kaptam dicsérő szót, s nem indítványozott számomra fizetésemelést sem. Még akkor sem, ha az elvégzett munkám alapján megérdemeltem volna. Sőt egy idő után azt hitte, a pozíciójára török.

Én ezután nagyon toleráns lettem: többé nem szóltam, nem korrigáltam, amikor pedig biztosan tudtam, hogy füllent, inkább én pirultam el helyette.

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. Nem ugrom ki üvöltve az autómból, amikor elfoglalják előlem a parkolóhelyet. Nem reklamálok, amikor a piacon záptojásokat sóz rám a kofa, esküdözve, hogy ma reggel tojták a saját tyúkjai. Nem teszem szóvá, amikor a boltban összetapogatják előttem a péksüteményt. Nem szólok akkor sem, ha a pincér másnapos ételt hoz az asztalomra – inkább nem eszem meg. Nem veszekszem, amikor a szomszéd a kerítésen átdobja hozzám a szemetet, hanem kiviszem a kukába. Nem csapok az asztalra, amikor a legtöbbet dolgozom, és a legkevesebb fizetést kapom. Nem szállok vitába a hazug, álságos, vagy arrogáns emberekkel…

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. Vagy nem ezt nevezik toleranciának?!

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

" egy olvasójuk", 13. 10. 2006 09:01:43 Visszaélnek a toleranciánkkal
De jó, hogy kimondta, ami engem már régóta nyomaszt!! Hasonlóképp érzem, és szenvedem el a hétköznapokban azokat a helyzeteket, amiről Ön ír. Eddig azt hittem, ez a tolerancia, és én nem tehetek másként, ha békét akarok magam körül.De belül mardos a kétség, az elégedetlenség.Akkor volnék igaziból megértő, ha nem emésztene a saját megadásom, türelmem ugye?, de én lázadok.Minél inkább engedjük az erőszakos emberi viselkedést előre törni, annál jobban visszaélnek az engedékenységünkkel.Én pedig szégyellem, hogy nem teszek ellene.A minap egy suhanc kis romagyerek lökött félre néhány felnőttet, hogy elsőként szálljon fel a buszra.A sofőr is szóvá tehette volna, a közelállók is, vagy én a háttérből.Szerintem , ha mertünk volna szólni, a gyerek talán megszeppen.Vagy nem, de nem mertünk...Amikor a pénztáros nagy hanggal közli, hogy nincs aprója, nem tudja visszaadni a tizest, és én zavartan mentegetőzök, hogy semmi baj, pedig 1 hete nála csak két forinton múlt, hogy hazavihessem az árumat, de el kellett kullognom...Miért hallgatunk, miért várjuk, hogy magától áll helyre a rend a világban, én nem tudom.De örülök, hogy legalább már írnak róla, köszönettel, egy olvasójuk.
@


Kapcsolódó cikkek

Toleranciát mindenkinek!

Bernád Emese

Kolléganőnk bizony elkésett az októberi hónap témájának feldolgozásával. Értékes és érdekes gondolatait azonban mindenképpen érdemes elolvasni!

2006.11.1.   


Tanulható-e a tolerancia?

Vég Erzsébet

Szerintem a tolerancia azt jelenti: elismerni és elfogadni a másik is ember.

2006.10.19.   


A másság jegyében

Kabók Zita

Az ember hajlamos elítélni a másikat, csak azért, mert más nyelvet beszél, más a nemzetisége, hovatartozása, vagy mások a nézetei.

2006.10.16.   


Mit toleráljunk és mit nem?

Fülöp Éva

Az utóbbi hetekben csak azt hallani, hogy a politikusok üzengetnek egymásnak, ahelyett, hogy közösen keresnének megoldásokat az égető problémákra.

2006.10.15.   


Tolerancia

Molnár Miriam

Bevallom, nem szeretem a tolerancia szót. Amikor valaki azt mondja, hogy jól tolerálja a fájdalmat, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig tűri, hogy fájjon.

2006.10.13.  6   


Elsősorban emberség

Sábitz Katalin

Másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

2006.10.12.  3   

A rovat további cikkei

Meleg-hideg-meleg

Sábitz Katalin

Egy fiatal pár sétál az utcán kézen fogva. Hogy miért meglepő ez? Mert a pár két fiúból áll.

2006.10.11.  8   


Kérem a következőt!

Jády Mónika

Mi az, amit szóvá kellene tennünk, és mi az, amit nem…?

2006.10.11.   


Nem vagyunk egyformák!

Sábitz Katalin

Ezúttal fiatal kolléganőnk írt bevezető cikket a Hónap témájáról, a toleranciáról.

2006.10.6.