Kérem a következőt!


Jády Mónika  2006.10.11. 6:25

Mi az, amit szóvá kellene tennünk, és mi az, amit nem…?

Érdekes lenne kiszámolni, hogy életünkből hány napot töltünk várakozással. Talán nem is napokban, hanem hónapokban, sőt években mérhetnénk a haszontalanul töltött időt. Mert annak érezzük, ha hosszú perceken át sorakozunk a boltok pénztárainál, a posta ablaka, a hivatalnokok vagy az orvosi rendelő ajtaja előtt. De néha még akkor is órákat kell várakoznunk, ha időre érkezünk az orvoshoz, a fodrászhoz, a kozmetikushoz. És éppen, amikor a legjobban sietnénk, minden és mindenki ellenünk dolgozik. A kasszát az orrunk előtt lezárják, a pénztáros elrohan (elcammog) a szupermarket végébe felváltani az ötezrest, a postán a leglassabban haladó sorba állunk be, az orvost sürgős esethez riasztják, a hivatalban egy barátságtalan alak elénk tolakszik…

Ez utóbbi történt egyik kolléganőmmel is, aki nem hagyta szó nélkül a dolgot. Leteremtette – mégpedig jogosan – a nagydarab bunkót, de az nem tanúsított megbánást. Sőt kolléganőm felmenőinek nem éppen kedves felemlegetése után pár pofont is kilátásba helyezett. Kolléganőm a hivatalból kilépve többször is körülnézett, hátha az agresszív alak valahol lesben áll…

Talán az a baj, hogy kevesen merünk szólni. Pedig nem fenyegetnek meg mindenkit! A szomszédos Ausztriában – saját fülemmel hallottam – még a toaletten is szóvá teszik az előzködést. Nálunk a szemtelenje különféle kifogásokkal, vagy anélkül bárhol előre tolakszik, majd dolgát elintézve elégedetten távozik. Az órák óta várakozók pedig csak magukban morognak.

A sorszámos rendelőkben sem jobb a helyzet. Ezért sokan már egy órával a rendelés előtt ott állnak a bezárt ajtó előtt. Én is így tettem nemrégiben. Ám hiába keltem hajnalok hajnalán, megelőztek. Nyolcan álltak előttem, és mégis a tízes cédula jutott nekem. Nem sokáig tétováztam, megkérdeztem, hová tűnt a kilences. Hirtelen síri csend lett…

Végül a sorban előttem álló kijelentette, hogy a barátnőjének tépte le a számot. Mikor nem hagytam annyiban, a nő szó nélkül kezembe nyomta a kilencest. Majd a cédulák felé sandított, és le is tépte volna a következőt, ha a többiek zúgolódni nem kezdenek… „-- Nagyon jól tette, hogy szólt!” – fordult felém egy idős hölgy.

El is határoztam, máskor sem hagyom annyiban -- a szemtelenséget nem tolerálom!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Toleranciát mindenkinek!

Bernád Emese

Kolléganőnk bizony elkésett az októberi hónap témájának feldolgozásával. Értékes és érdekes gondolatait azonban mindenképpen érdemes elolvasni!

2006.11.1.   


Tanulható-e a tolerancia?

Vég Erzsébet

Szerintem a tolerancia azt jelenti: elismerni és elfogadni a másik is ember.

2006.10.19.   


A másság jegyében

Kabók Zita

Az ember hajlamos elítélni a másikat, csak azért, mert más nyelvet beszél, más a nemzetisége, hovatartozása, vagy mások a nézetei.

2006.10.16.   


Mit toleráljunk és mit nem?

Fülöp Éva

Az utóbbi hetekben csak azt hallani, hogy a politikusok üzengetnek egymásnak, ahelyett, hogy közösen keresnének megoldásokat az égető problémákra.

2006.10.15.   


Tolerancia

Molnár Miriam

Bevallom, nem szeretem a tolerancia szót. Amikor valaki azt mondja, hogy jól tolerálja a fájdalmat, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig tűri, hogy fájjon.

2006.10.13.  6   


Elsősorban emberség

Sábitz Katalin

Másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

2006.10.12.  3   

A rovat további cikkei

Meleg-hideg-meleg

Sábitz Katalin

Egy fiatal pár sétál az utcán kézen fogva. Hogy miért meglepő ez? Mert a pár két fiúból áll.

2006.10.11.  8   


Hétköznapi toleranciáim

Póda Erzsébet

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. A tűrőképességem a végtelenbe nyúlik.

2006.10.8.  1   


Nem vagyunk egyformák!

Sábitz Katalin

Ezúttal fiatal kolléganőnk írt bevezető cikket a Hónap témájáról, a toleranciáról.

2006.10.6.