Meleg-hideg-meleg


Sábitz Katalin  2006.10.11. 7:58

Egy fiatal pár sétál az utcán kézen fogva. Hogy miért meglepő ez? Mert a pár két fiúból áll.

Ha lenne gyermekem, aki kíváncsi szemekkel megkérdezné, miért fogják egymás kezét, nem biztos, hogy meg tudnám magyarázni neki. Nem azért, mert az aprócseprőkkel nem lehet komolyan beszélni, hanem inkább azért, mert én sem értem, amit látok.

Az ember teremtéstörténetében azt olvashatjuk, hogy Isten megteremtette a férfit és a nőt, hogy kiegészítsék egymást, hogy együtt könnyebben boldoguljanak.

A világ persze sokat változott azóta: ma már nem az a mérce, ami korábban volt. Ma már lehet, hogy a Nap is körülöttünk forog! Ma felvonul az, aki másként gondolkodik, bár meglehet, azoknak kellene feltűnősködniük, akik a régi normák szerint élnek még. Hiszen ma már a kisebbség a többség!

Adott tehát két fiú vagy két lány, akik a saját nemükben találják meg a boldogságot. Ők „mások”. Sokak szerint a másságra való hajlam örökölhető. Ha ez valamiféle betegség, érdekes, hogy miért nem küzd ellene senki... És nem csak arról van szó, hogy nem küzdenek ellene! Egyre többen tesznek vallomást ország-világ előtt, és a szenzációhajhász médiumok mindegyikből címlapsztorit csinálnak.

Eddig azt hittem, az emberek egymás közti vonzalma magánügy. A nyilvánosság pedig megöli a magánélet szentségét, elpusztítja azt az intim titokzatosságot, amelyre mindnyájunknak szüksége lenne. Ma pedig – úgy látszik -- az a módi, ha kitárulkozunk a világnak, és büszkén felvállaljuk a másságot. Igen ám, de mi történik, ha mindez divattá válik? Mi lesz azokkal, akik úgy akarnak divatosnak tűnni, hogy fennhangon hirdetik máshová-tartozásukat?

Mert ugye mindannyian futunk a divatszekér után, ahová csak a „kiválasztottak” férnek fel, és a lelkünket eladjuk egy percnyi népszerűségért!

A híres emberek közül sokakról kiderült, hogy melegek, de fontos kihangsúlyozni, hogy többségük nem ezért lett világhírű! Tudásukkal, képességeikkel vívták ki a figyelmet. Ez a követendő!

Korábban azt állítottam: nem vagyunk egyformák, de ez jól van így, a különbözőséget pedig tiszteletben kell tartani. Ezt most is így gondolom! De kérdés, hogy mindent, de mindent el kell tűrnünk? Megjegyzés nélkül álljuk meg, ha valaki furcsa szexuális orientáltságával provokál minket, és tüntetőleg felvonul? Bólintsunk rá, hogy a melegek törvényes házasságot köthessenek, és gyereket is fogadhassanak örökbe?

Ha mindezt szemrebbenés nélkül elviseljük, mi lesz a következő állomás? Hogy a pedofiloknak is bizalmat szavazunk?! Na álljon meg a menet!Hozzászólások

éva, 11. 10. 2006 12:08:47 alljon meg bizony a menet!!!
Kedves Katalin! A melegek pontosan azert vonulnak latvanyosan fel, mert meg mindig azok az emberek vannak tobbsegben, akik ugy gondolkoznak, mint On. Betegseg a homoszexualitas? Kerem, hol el maga? Aki pedig divatbol lesz meleg, az is az o egyeduli dontese es senkinek sincs joga beleszolni (kulomben en nem hiszem, hogy valaki csak divatbol vonzodna a sajat nemehez - ez eleg abszurd elkepzeles). Es ha On attol fel, hogy majd a gyerekeink attol lesznek melegek, mert a media foglalkozik azokkal, akik nyiltan merik vallalni massagukat - megnyugtatom - a media miatt senkiben nem alakul ki a massag. Inkabb orulhetnenk annak, hogy a gyerekeink normalisnak fogjak tartani, hogy elnek koztunk ilyen emberek is es a meleg embereknek nem fog kelleni tovabb bujkalni, mert maskeppen kikozositenenk oket. Ha az en gyerekem egyszer megkerdezi tolem, miert megy az a ket bacsi/neni kezenfogva az utcan, hat majd elmagyarazom neki, hogy szeretik egymast es ebbol nem fogunk tabu-temat csinalni. A pedofilokat meg kerem ne keverje ide, mert az nem szexualis orrientacio, hanem deviacio. Remelem a toleranciankat egyre tobb meleg ember fogja erezni, mert nekik pont erre van szugseguk - hogy fenntartasok nelkul elfogadjuk a massagukat!
miriam, 11. 10. 2006 15:11:49
Kedves Katalin, Maganak teljesen igaza van. Borzaszto, hogy ezek a melegek kezenfogva mernek maszkalni az utcan es hogy mindenfele hires ember is be meri vallani az egesz vilag elott, hogy meleg. Mi tobb, meg jogokat is akarnak maguknak, hogy ugy elhessenek, mint a heteroszexualisok. Ha ez igy meg tovabb, akkor majd azok a gyerekek, akik melegeket latnak a TV-ben es ujsagokban, szemelyesen is megismernek melegeket a kornyezetukben, nem fogjak utalni oket - mert ugye a szomszed gyereket, akit csecsemo kora ota ismerunk, es okos es aranyos, sokkal nehezebb utalni, mint az ismeretlent az utcan. Es akkor ez a generacio majd nem fog gyulolkodni es a melegek nem fognak bujkalni es nem lesznek kikozositve, es akkor a heteroszexualisok privilegiumai is megszunnek. Ezt nem szabad megengedni! Vissza kell terni a regi hagyomanyokhoz: Csak ferfi es no lehet egymasba szerelmes. Csak ferfi es no hazasodhat ossze. Csak idosebb ferfi es no hazasodhat ossze. Csak olyan ferfi vehet el egy not, aki magasabb a nonel. A vallasok hazasodjanak egymas kozott, es ne keveredjenek. A fajok is csak egymas kozott hazasodjanak. Es csak misszionarius pozban szabad szexualis eletet elni ugy, hogy a ferfi van fent. Egyebkent a temahoz kapcsolodik, hogy ezek a Zsidok, akik hosszu fekete kabatban jarnak, vagy olyan kis sapka van a fejukon, azok is csak ugy, szabadon maszkalnak az utcan ebben a furcsa oltozekben. Az Indiaiak meg a sari-jukban. Nem beszelve a ciganyokrol, akik mindenfele furcsa sokszinu mintas szoknyakban jarnak. Es a Skot ferfiak, akik kockat szoknyat vesznek fel neha, azok is biztos mind melegek. Nagyon helyesen mutatott ra, kedves Katalin, az egyhaz altal terjesztett teremtes tortenetre. Az elejen, az Edenkertben, nem voltak melegek. Meg feketek, Indianok es Azsiaiak sem - nem is ertem, hogy kerultek erre a foldre. De ez most nem lenyeges. Az egyhaz, a Bibliara hivatkozva, deviancianak, termeszetellenesnek tartja a homoszexualistast. A Bibliat igenis szo szerint kell venni es vissza kell allitani azt a jogot is, hogy egy apa eladhassa lanyat barkinek, es azokat a jogokat is, amelyek a ferjeket illetik feleseguk es gyerekeikkel szemben. Szerintem azok, akik azt allitjak, hogy a melegseg az emberiseggel egykoru, hazudnak. Mi van akkor, ha mar a Gorogok idejeben, Romaban is voltak melegek? Szerintem akkor is csak divat volt es nem volt egyhaz, aki megmondta volna nekik, hogy ez betegseg. Az Amerikai Indianok kozott is voltak melegek, akiket tiszteltek massaguk miatt - ez is csak tevedes lehet. Es hogy a termeszetben, az allatvilagban is ugyan ugy elterjedt a homoszexualitas, mint az emberisegben? Hat erre most hirtelen nem tudok magyarazatot adni, de biztos erre is van. A legfelhaboritobb egyebkent, hogy egy Kinsey nevezetu Amerikai tudos a hatvanas evekben, hosszas kutakodas utan, kimutatta, hogy az emberiseg nagy resze biszexualis. Ez az altudos azt allitja, hogy a kizarolag hetero- es kizarolag homoszexualis egyenek vannak kisebbsegben. Micsoda abszurditas!
Egy több gyermekes pedagógus, 12. 10. 2006 20:52:14 Ki így- ki úgy
Az nem baj, hogy másként gondolkodunk ugyanarról, de a tisztelet legyen kölcsönös!Nem kéne a Bibliát belekeverni. Nehogy már annak kelljen szégyenkeznie, aki az egyetemes emberi normák szerint él!!! Nincs probléma azzal, ha az emberek különböznek egymástól. Addig a határig, míg nem kezdik saját másságukkal provokálni a többieket.Oké, ha meleg, és így akar élni, de ez magánügy.Ahogy az egyéb párkapcsolat is bizalmas, személyes, csak arra a két személyre vonatkozik, akik benne élnek.Szerintem a cikk írója is arra gondolt, hogy tolakodó, ahogy a melegek jogokat követelve nyomulnak.A gyerekek belső világában még erkölcsi rend van,igenis káros, hogy a környezetükben, tv-ben számukra érthetetlen jelenségek tűnnek fel.Ugyan már!Mi az, hogy ez természetes!Ami a természet rendjével ellenkezik??Pont olyan téves gondolat, mint az, hogy engedjük a könnyű drogokat büntetlenül kipróbálni, majd eldönti a gyerek, tetszik-e, vagy sem.Pont ezek a " liberális" elvek okozzák, hogy a felnövő generáció nem tisztel már semmit.
    
éva, 12. 10. 2006 21:36:14 Re: Ki így- ki úgy
A mai felnovo generaciot konzervativ szulok neveltek fel, akik bisztosan nem "liberalis" elvek szertint gondolkoznak. Es mi is az, amit a felnovo generacio nem tisztel? Nem szeretem ezeket a "bezzeg az en idomben" es a "ezek a mai fiatalok" mondatokat. Uresek, nem igazak. A felnovo generacio ugyanugy ugyes, okos, ertelmes fiatalokbol all, mint a szuleik generacioja. Persze mindenhol vannak kivetelek. A melegseg pedig csak akkor lehet maganugy, ha a tobbi ember (szomszedok, baratok, ismerosok, jaro-kelok) ezt megengedik. On eltudja kepzelni, hogy az egesz eletet ugy elje le, hogy a nyilvanossagon titkolnia kell, hogy kit szeret, hogy nem foghatja meg a kezet sem es a korhazban nem engedik be a szeretett parjahoz, mert nem csaladtag? Ha a melegek megkapjak azokat az alapjogokat, amik ahoz kellenek, hogy normalissan elhessenek a hetero-vilagban, nem fognak tovabb "nyomulni". Gondoljon bele egy hetkoznapi meleg par helyzetebe.En nem irigylem oket, nagyon nagy arat kell fizetniuk a massagukert. Es ezt mind miattunk, heterok miatt, akik nem tudunk kicsit toleransabbak lenni.
miriam, 12. 10. 2006 21:39:09 tolakodo melegek
Kedves tobbgyermekes pedagogus, Szeretnek nehany dolgot tisztazni: 1. A Bibiat a cikk szerzoje keverte ide es nem fair, hogy csak azokat a reszeket idezik a kereszteny meleggyulolok, amelyek celjaiknak megfelelnek. 2. Azert tunik ugy, hogy most tobb meleg van korulottunk, mert vegre nem kell attol tartaniuk, hogy bortonbe vagy elemegyogyintezetbe dugjak oket, ha kiderul roluk, hogy melegek. 3. A melegek nem nyomulnak, csak ugy akarnak elni, mint mindenki mas es nem ugy, mint egy elnyomott es lathatatlan kisebbseg. Boldogok szeretnenek lenni es ez nem serti senki jogait es nem vesz el senki mas boldogsagabol. Akkor mi a problema? 4. A legtobb meleg nem provokal senkit, csak azt csinalja, mint a tobbi heteroszexualis - kezenfogva setal az utcan. Ha a heteroknak lehet, a melegeknek miert nem? 5. A melegseg nem ellenkezik a termeszet rendjevel, mivel vannak homoszexualis allatok. 6. A gyerekeknek egyaltalan nem tunik fel, hogy valaki meleg es nem talaljak a melegseget furcsanak, erthetetlennek. A felnottek magyarazzak be a gyerekeknek azt, hogy valami - ami egyebkent termeszetes es semilyen erkolcsi normat nem sert, mivel nem art senkinek, sot - rossz es elitelendo. Ha nem lenne a buzizas elfogadott a tarsadalomban, a gyerekek nem tanulnak el a felnottektol.
Lac, 13. 10. 2006 20:34:19 egy férfi hozzászól...
Kedves Miriam!Bocs,de nem tudok egyetérteni veled. "A felnottek magyarazzak be a gyerekeknek azt, hogy valami - ami egyebkent termeszetes es semilyen erkolcsi normat nem sert, mivel nem art senkinek, sot - rossz es elitelendo." Képzeld, nekem senki nem magyarázta be, hogy rossz és elítélendő az, ha férfi a férfival, nő a nővel szexel. Hogy ez egyáltalán nem egészséges dolog, és nem természetes, azt nem kellett "bemagyarázni". Természetes, és semmilyen erkölcsi normát nem sért???? Hát kapjál már a fejedhez anyuskám! Vajon miért nem fogadja el a társadalom az azonos neműek közti szexuális életet?Szerintem pont azért nem fogadja el,mert alapvető erkölcsi,emberi normákat sért.Nem pedig azért,mert minden ember beszűkült agyú "meleggyűlölő keresztény".A legtöbb ember egy veleszületett érzék alapján tudja,érzi,hogy van amit nem szabad.Ahhoz nem kell a Bibliát olvasnom,hogy tudjam,nem szabad ölni,sem a más kocsiját ellopni,vagy a pénzét elvenni.Ugyanez az érzék tiltja meg az embernek például,hogy állatokkal közösüljön,vagy hogy felnőtt férfi kisfiúkkal,vagy kislányokkal közösüljön,és igen,azt is, hogy két férfi, vagy két nő tegye ezt- még ha vonzódnak is egymáshoz.Szerintem ez mind ugyanolyan beteg dolog. A szerelem és a szexuális vonzalom nem ad semmiféle jogokat!Nagy tévedés!Ha megtetszik a szomszéd felesége,attól még nincs jogom hozzá,hogy elcsábítsam. Az hogy valaki az azonos neműekhez vonzódik,önmagában még nem elítélendő.Nem tehet róla,ezért nem is kell szégyenkeznie.De ha ki is éli ezt a vágyát,az már éppúgy helytelen,mint a pedofilizmus.Attól még élhetnek boldog életet!Hát milyen ember az,aki szerint az életben egyedül a szex jelenti az örömöt?Hiszen még annyi szépség van a világon,miért kéne, hogy pont ettől az egytől függjön a boldogságunk? Mégegyszer hangsúlyozom,sem a szerelem,sem a vonzalom nem ad jogokat,és nem menti fel semmilyen erkölcsi norma alól se a hetero-se a homo- és semmilyen szexuális beállítottságúakat!
miriam, 14. 10. 2006 17:23:14 re: egy ferfi hozzaszol
Kedves Laci, Eloszor is koszonom, hogy viszonylag higgadtan es targyilagosan szolt hozza. En inkabb nem tegezem le Ont, mert nem hiszem, hoci ismerjuk egymast es nem beszeltuk meg, hogy tegezodunk. En sem tudok, termeszetesen egyeterteni Onnel. Milyen erkolcsi normak azok, amelyeket a melegseg gyakorlasa sert? Ha egyhazi normakra gondolunk, akkor sajnos a "vizet predikal, bort iszik" esetet kellene megvitatnunk, mert az egyhaz maga sem koveti azt, amit hirdet, mint ahogy a hivok nagy resze sem. A hivek is hazudnak, csalnak, lopnak, es igy tovabb, mint ahogy az egyhaz is megszentelte Hitler fegyvereit es meg a mai napon is azt hirdeti Afrikaban, ahol az AIDS milliokat gyilkol, hogy bun ovszert hasznalni. Ez hogy lehet erkolcsos? Nem hiszem, hogy On, amikor gyermekkent felnott, vedve lett volna a buzizas epidemiajatol. Mindenki aki a mi tarsadalmunkban szocializalodott atment ezen es mas agymosasokon. Nem hiszem tehat, hogy magatol jott volna ra, hogy a melegseg rossz. A pedofiliat es minden olyat dolgot,ami art a gyerekeknek elitelendo. Az is, amikor alkoholista apa veri oket, az is ha egy romai katolikus pap fogdossa oket. Csak ezekrol nem beszelunk es nem mondjuk ki, hogy ez beteg, erkolcstelen es minden moralis normat sert. Az az ember, akinek a szex az egyetlen oromforrasa, sajnalatramelto. A melegek legnagyobb resze, mint ahogy a heteroke is, nem a szexnek el. A heteroszexualisok azok, akik allandoan a melegek szexualis eleterol beszlenek.
tioxuzpnzt, 14. 03. 2007 13:58:48 tioxuzpnzt
A hozzászólást a moderátor törölte.
@


Kapcsolódó cikkek

Toleranciát mindenkinek!

Bernád Emese

Kolléganőnk bizony elkésett az októberi hónap témájának feldolgozásával. Értékes és érdekes gondolatait azonban mindenképpen érdemes elolvasni!

2006.11.1.   


Tanulható-e a tolerancia?

Vég Erzsébet

Szerintem a tolerancia azt jelenti: elismerni és elfogadni a másik is ember.

2006.10.19.   


A másság jegyében

Kabók Zita

Az ember hajlamos elítélni a másikat, csak azért, mert más nyelvet beszél, más a nemzetisége, hovatartozása, vagy mások a nézetei.

2006.10.16.   


Mit toleráljunk és mit nem?

Fülöp Éva

Az utóbbi hetekben csak azt hallani, hogy a politikusok üzengetnek egymásnak, ahelyett, hogy közösen keresnének megoldásokat az égető problémákra.

2006.10.15.   


Tolerancia

Molnár Miriam

Bevallom, nem szeretem a tolerancia szót. Amikor valaki azt mondja, hogy jól tolerálja a fájdalmat, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig tűri, hogy fájjon.

2006.10.13.  6   


Elsősorban emberség

Sábitz Katalin

Másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

2006.10.12.  3   

A rovat további cikkei

Kérem a következőt!

Jády Mónika

Mi az, amit szóvá kellene tennünk, és mi az, amit nem…?

2006.10.11.   


Hétköznapi toleranciáim

Póda Erzsébet

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. A tűrőképességem a végtelenbe nyúlik.

2006.10.8.  1   


Nem vagyunk egyformák!

Sábitz Katalin

Ezúttal fiatal kolléganőnk írt bevezető cikket a Hónap témájáról, a toleranciáról.

2006.10.6.