Tanulható-e a tolerancia?


Vég Erzsébet  2006.10.19. 7:18

Szerintem a tolerancia azt jelenti: elismerni és elfogadni a másik is ember.

Tolerancia: ízlelgetem a szót. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: „latin eredetű, elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása, illetve más egyebek iránt.” Magába foglalja még a konfliktustűrő képességet, a jogegyenlőség elfogadását és az erőszak elutasítását.

Meglepve, de örömmel olvastam, hogy létezik Tolerancia Díj. 1992-ben alapította az Autonómia Alapítvány kuratóriuma, azzal a céllal, hogy az egyéni és közösségi tolerancia témájával foglalkozó újságírókat kitüntetesse, így elősegítse a társadalmi szolidaritás fejlődését.

Sokat töprengtem, vajon mitől függ, hogy kivel és mennyire vagyunk toleránsak? Arra jutottam, hogy saját esetemben függ a magam és a másik ember hozzáállásától (érzelmi intelligencia?), hangulatától, az éppen aktuális időjárási frontoktól is. Abban is hiszek, hogy a másik ember tükör. A magunk hibáit, hangulatait és türelmetlenségeit tartja sokszor elénk. („Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde…!”) A fiamon gyakran észreveszem, hogy ha én rossz hangulatban vagyok, ő is sokkal érzékenyebb, sírósabb (hisztisebb -- ha úgy tetszik).

A másik dolog, amiről elmélkedtem, hogy tanulható-e a tolerancia. Sokak (főleg szakemberek) szerint igen. Legalábbis az erőszakmentes kommunikáció. Már Magyarországon is részt vehetünk ilyen tréningeken (A program kidolgozója egy bizonyos Marshall Rosenberg, amerikai pszichológus). Weboldalukon találtam egy hasznos mondatot: „Az erőszakmentes kommunikációban olyan eszközt ismertem fel, amelynek segítségével egyre nagyobb szabadságot, tudatosságot és nyugalmat teremthetek magamban és környezetemben. Párbeszéddé alakulnak a konfliktusok, örömtelivé válnak a kapcsolatok.”

Úgy döntöttem, ezt nekem is meg kell próbálnom. Számtalanszor közlik ugyanis velem mások, hogy nem az a baj, amit mondok, hanem ahogy… Leginkább persze életem párja panaszkodik erre, máskor az anyukám, megint máskor a nővérem. Elismerem, van mit tanulnom a magam és a legközelebbi hozzátartozóim érdekében is. Rögtön találtam is ehhez egy vélhetően hasznos könyvet, lévén a tanfolyamokra egyelőre a két pici gyerekemtől nem igen jutok el.
A könyv címe: „A szavak ablakok vagy falak” (Marshall Rosenberg írta)

Mit tanulhatunk meg a könyvből?
* A lehetséges konfliktushelyzetek békés párbeszéddé alakítását.
* A dühbe és depresszióba torkolló gondolkodásmódunkkal való szakítást.
* Olyan kifejezésmódot, amely segít elkerülni az ellenségeskedést.
* Együttérzéssel kommunikálni, felhasználva az empátia gyógyító erejét.
* Minden megnyilvánulásban meghallani a „köszönöm” és a „kérem” szavakat.
* Teljesebbé tenni az életet magunk és mások számára.

Úgy érzem, hogy ha a felsoroltak közül csak egyet is tudok teljesíteni, már megérte a fáradtságot.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Toleranciát mindenkinek!

Bernád Emese

Kolléganőnk bizony elkésett az októberi hónap témájának feldolgozásával. Értékes és érdekes gondolatait azonban mindenképpen érdemes elolvasni!

2006.11.1.   


A másság jegyében

Kabók Zita

Az ember hajlamos elítélni a másikat, csak azért, mert más nyelvet beszél, más a nemzetisége, hovatartozása, vagy mások a nézetei.

2006.10.16.   


Mit toleráljunk és mit nem?

Fülöp Éva

Az utóbbi hetekben csak azt hallani, hogy a politikusok üzengetnek egymásnak, ahelyett, hogy közösen keresnének megoldásokat az égető problémákra.

2006.10.15.   


Tolerancia

Molnár Miriam

Bevallom, nem szeretem a tolerancia szót. Amikor valaki azt mondja, hogy jól tolerálja a fájdalmat, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig tűri, hogy fájjon.

2006.10.13.  6   


Elsősorban emberség

Sábitz Katalin

Másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

2006.10.12.  3   


Meleg-hideg-meleg

Sábitz Katalin

Egy fiatal pár sétál az utcán kézen fogva. Hogy miért meglepő ez? Mert a pár két fiúból áll.

2006.10.11.  8   

A rovat további cikkei

Kérem a következőt!

Jády Mónika

Mi az, amit szóvá kellene tennünk, és mi az, amit nem…?

2006.10.11.   


Hétköznapi toleranciáim

Póda Erzsébet

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. A tűrőképességem a végtelenbe nyúlik.

2006.10.8.  1   


Nem vagyunk egyformák!

Sábitz Katalin

Ezúttal fiatal kolléganőnk írt bevezető cikket a Hónap témájáról, a toleranciáról.

2006.10.6.