Monológ a bátorságról, egyebekről


Halász Kata  2011.2.5. 6:26

Nem igaz, hogy a bátor ember nem félhet!

Vajon, ha körbenézek az embereken, akik a barátaim, ismerőseim, látom azt az elszántságot, amit ilyenkor, év elején érezni kéne? És, ha magamba nézek, vajon látom azt, ami a változtatáshoz szükséges?


Nehéz nyelvvizsgára készülök, az egyik szóbeli téma az ambíció és a karrierépítés, hiszen ezek olyan fontos elemei az életnek, hogy idegen nyelven is tudni kell ezekről eszmét cserélni és vitatkozni. Ahogy magamban megfogalmaztam az álláspontomat, eszembe ötlött, hogy mi az a dolog, ami hiányzik az egyik emberből, de megvan a másikban? Mi a siker kulcsa? Az elszántság? A céltudatosság? Az akaraterő? Aztán egy tegnapi kellemes beszélgetés során leesett a tantusz: a bátorság! Hiszen ebben benne van mindennek az esszenciája: a hinni akarásnak, az önbizalomnak, a kitartásnak. Csupa olyan elemek, melyek elengedhetetlenek a jobb élethez.

Ugyanis bátorság kell ahhoz, hogy kilépjek egy megszokott, de romboló kapcsolatból. Hogy odaálljak a kedves elé és a szemébe mondjam, hogy: elég! Bátorság kell ahhoz, hogy férfiként megszólítsak egy csinos nőt és randira hívjam, kockáztatva a visszautasítást. Bátorság kell ahhoz, hogy közöljem a főnökömmel, nem akarok többé az alkalmazottja lenni, más munkára vágyom. Bátorság kell ahhoz, hogy aztán kockáztassam a havi fix bevételemet, és olyan állást keressek, ami kielégíti a szakmai igényeimet.

Félre kell tenni minden önbizalomhiányt, minden kétséget saját magammal szemben, mert ha én nem hiszem el, hogy kell ez a változtatás, hogy ezzel jobbá teszem a saját életemet, akkor senki más nem lát majd bennem fantáziát emberileg. Úgy tudom csak eladni magam, ha nincs bennem egy fikarcnyi kétség sem. Az álláskeresésnek is ez a kulcsa: hogy eladjam magam. Nem csak a diploma és a tapasztalat számít, hanem a jó marketing is fontos, a csomagolás, az, ami először feltűnik. És ez ugyanígy igaz a párkeresésre, új emberek megismerésére. Aztán otthon lehet pityeregni, önmagammal rosszban lenni, de utána igenis fel kell állni, és folytatni kell, mert ez az én életem és csak egy van belőle.

A jó sportolót az elhivatottság löki előre. Hisz benne, hogy képes még két hosszt leúszni, még egy kilométert lefutni, majd arra, hogy a leggyorsabb legyen és legyőzzön mindenki mást. Átlagemberként csodálom a kitartásukat, az akaraterejüket, és azt gondolom, én erre nem lennék képes soha. Azt mondják, a bátrak élnek csak igazán, akik rá mernek lépni a veszélyes ösvényre, akik vállalják a kockázatot, hogy elbuknak. De nem ez a valódi bukás. Hanem az, ha meg sem próbáljuk. Mert, ha megpróbáljuk, de nem jön össze, akkor csak van egy nem sikerült élményünk, de az nem egyenlő a kudarccal. A gyáva ember vall csak kudarcot, aki nem mer elmenni egy állásinterjúra, aki nem mer kilépni egy mérgező kapcsolatból. Aki úgy viselkedik, mintha direkt rosszat akarna saját magának, majd a lelkiismeret-furdalás elkerülése céljából homokba dugja a fejét. Ha elég buta, akkor egy egész életre.

Nem igaz, hogy a bátor ember nem félhet. Rettegni szabad. De milyen nagy a különbség aközött, hogy összekuporodom a földön, és nem merem kinyitni az ajtót, vagy felállok és belépek a szobába!

Aki pedig elég bátor, az megkapja a Sors ajándékát: a szerencsét.Hozzászólások

Martha, 05. 02. 2011 20:13:08 Monolog a barátságról...
Igaza van Kata!
tzsuzsi, 06. 02. 2011 12:29:36
tiszta jól van fogalmazva, és igaz is!!! nagyon tetszett, ráadásul épp nagy önsajnálatomban nagyon feldobott. köszziiii xD
lufii, 09. 10. 2014 15:13:16
nagyon szep
@


Kapcsolódó cikkek

Kettétört élet

Nagy Erika

Hogy lehet-e újra kezdeni az életet, azt Márta válaszolja meg.

2011.2.18.  2   


Újra és újra

Dráfi Emese

Már megint újrakezdtem. Sokadszor.

2011.2.17.   


Hogyan tovább?

Jády Mónika

Hogyan folytassuk, ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább?

2011.2.15.   


Vonal

Puha Andrea

Szorongató érzés. Mázsás kő a mellkason. Görcs a gyomorban. Néha álmatlanul forgolódó éjszakák.

2011.2.9.  3   


Talpraállás

Takács Anita

Az érzés, hogy hibát követünk el, általában már az első pillanatban ösztönszerűen tetten ér.

2011.2.7.   


Ismerd meg önmagad!

Cseh Gizella

„Gnóthi szeauton” avagy az újrakezdés elméletéhez

2011.2.3.    10

A rovat további cikkei

Felkészülni, vigyázz – rajt!

Póda Erzsébet

Azt olvastam valahol: az ember alapvetően lusta lény.

2011.1.31.  1   


Örökös újrakezdők vagyunk

Wolner Annamária

„Indulj el a semmiből. S ebből a kiúttalanból kirajzolódik majd egy út!”

2011.1.26.    12


Váltani sosem késő!

Kabók Zita

Egy átlagember az élete során többször is vált munkahelyet.

2011.1.24.   


Fásultan kedvetlen január

Huszár Ágnes

Januárban már hosszabbodnak a nappalok, néha mégis nehéz újrakezdeni egy-egy napot.

2011.1.20.  2