Bakancslista vs. unalom


Szendi Tünde  2016.2.26. 4:02

Hogyan nem tud az unalom beférkőzni a hétköznapjainkba?

Akadnak „lerágott csontok”, amiket újra és újra „megrághatunk”, mert mindig marad rajtuk valami „harapnivaló”. Talán ilyen a kérdés a: Mit kezdenél az életeddel, ha megtudnád, hogy mindössze egy hónap van még hátra belőle?

Számtalan film (például A bakancslista), könyv, pszichológiai témájú cikk, előadás boncolgatja a kérdést régóta.


De vajon hányan rendezzük át az életünket egy-egy ilyen élmény után? Pedig egy emberélet nagyon is számokkal megragadható; egy 120-200 évig is elélő galápagosi óriásteknőshöz vagy más néven elefántteknőshöz (Geochelone nigra) képest igencsak kurta. A saját életünkből szemlélve gyakran van olyan érzésünk, hogy „erre még van időm”, „ezzel még ráérek”, sőt mi több, még az unalom is be tudja magát férkőzni a mindennapjainkba. Pedig!

Ha arra gondolnánk, hogy földi életünk bizony nagyon is véges, biztos nem unatkoznánk. Minden nap úgy élnénk, mintha az utolsó lenne. Mintha az olyan könnyű lenne, ugye?

De hogyan fogjunk hozzá?

Nagyon egyszerűen: csináljunk csupa olyan dolgot, ami boldoggá tesz bennünket! Vagyis legyünk boldogok! Ha végiggondoljuk, mi minden tesz minket boldoggá – mennyi mindenkivel kell találkozót szerveznünk, beszélgetnünk, hány dicsérő, jó szót, „szeretlek”-et kell a családtagjainknak, hozzátartozóinknak, barátainknak mondanunk, mennyi álmunk megvalósítatlan –, az unalomnak esélye sincs.

Emellett azért az se baj, ha ismerjük a befőttesüveg történetét* és készítünk egy saját bakancslistát , hogy még véletlenül se legyen időnk unatkozni!*A befőttesüveg története

Egy filozófia professzor kiállt az osztály elé. Amikor elkezdődött az óra, minden kommentár nélkül elővett egy üres befőttes üveget és megtöltötte 4-5 centis kövekkel. Majd megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg. A diákok egyetértettek, hogy igen. A professzor ekkor elővett egy doboz kavicsot és beleöntötte az üvegbe. Enyhén megrázta az üveget, és a kavicsok kitöltötték a nagyobb kövek közötti réseket. Újra megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg. Egyetértettek, hogy igen. A professzor ekkor elővett egy doboz homokot és beletöltötte az üvegbe. A homok természetesen kitöltötte a maradék helyet is. Megint megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg. A diákok egyhangúan igennel válaszoltak. A professzor ekkor elővett két doboz sört az asztal alól és beleöntötte az üvegbe, kitöltve a homokszemek közötti réseket is. A diákok nevettek. Most, mondta a professzor, lássák be a következőt. Ez az üveg az önök élete. A nagyobb kövek a fontos dolgok: a család, a társ, az egészségünk, a gyerekeink – olyan dolgok, melyek, ha minden más el is veszik, még kitöltik az életünket. A kavicsok a többi dolog, ami számít, mint a munkájuk, a házuk, a kocsijuk. A homok minden más. Az apróságok. Ha először a homokot töltik az üvegbe, folytatta, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez igaz az életre is. Ha minden energiájukat az apróságokba fektetik, soha nem marad hely az igazán fontos dolgoknak. Figyeljünk oda a boldogságunkhoz fontos dolgokra! Játsszanak gyermekeikkel! Figyeljenek oda az egészségükre! Vigyék el táncolni párjukat! Mindig lesz majd idő dolgozni, lakást takarítani, vendégeket hívni. A köveket rendezzék: először, amik a legfontosabbak. Állítsák fel a sorrendet! A többi csak homok. Az egyik diák felemelte a kezét és megkérdezte, hogy mit reprezentál a sör. A professzor elmosolyodott: – Örülök, hogy megkérdezte. Ezzel csak azt akartam volna jelezni, hogy mindegy mennyire tűnik telinek az életünk, két sörnek mindig marad hely...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lógni vagy lépni

Huszár Ágnes

Az ember észre sem veszi, és órák telnek el azzal, hogy a semmiről olvasgat, idegenek életét figyeli, érdektelen és értéktelen dolgokat lát.

2016.3.29.    16


Hamis barátnő

Kabók Zita

Az ember manapság unalmában sok mindenre képes. Főleg, ha a közösségi háló által felállított hamis elvárásoknak akar megfelelni.

2016.3.22.    5


Én mondtam, te mondtad

Nagy Erika

Ő mondta. Ragozni tudunk, ezért nem folytatom tovább, nem tartok nyelvtanórát.

2016.3.18.    4


Unalmas percek

Tompa Orsolya

A 21. századon egyre inkább eluralkodik az unalom.

2016.3.14.    6


Nyilvános unalom

Kovács Márta

Aggódva figyelem a fiatal, unatkozó szülőket, vajon az ő csemetéik mennyit fognak unatkozni?

2016.3.7.    19


Unalom szülte életek

Tompa Orsolya

Érdekes módon van, amikor az unalom különböző, érthetetlen dolgokra sarkallja az embereket.

2016.2.13.   

A rovat további cikkei

Értelmet az életnek

Nagy Erika

Volt idő, amikor az unatkozó emberek kiültek a ház elé és bámészkodtak, beszélgettek.

2016.2.12.    8


Unalom, a figyelmeztető

Oriskó Renáta

Az unalom nem csak a tétlenség miatt jelentkezhet, hanem akkor is, ha elveszítjük valami iránt az érdeklődésünket.

2016.2.8.    14