Advent Angliában


Kabók Zita  2005.11.23. 10:03

Egy hét múlva megkezdődik advent, a várakozás időszaka. Vajon milyen az advent Angliában?

Az angol karácsonyi szokások nagyban hasonlítanak a többi nyugati országéhoz. Bár Angliában nem minden kultúra és vallás ért egyet a karácsony megünneplésével, úgy tűnik, mégis mindenki elfogadja, hogy a szeretet ünnepe, hogy a barátságuk kifejezéseként mindenki részt vesz egymás megajándékozásban, és a jókívánságok elmondásában.

A karácsony az egyetlen olyan ünnep, melyet minden ember figyelembe vesz a megannyi, különböző kultúra otthonának országában.

December a nagy napra való felkészülés és az ünnepi asztalra szánt finomságok elkészítésének a jegyében zajlik. Ez pedig a darált húst és gyümölcsöt tartalmazó kosárkák, a cifra motívumokkal díszített karácsonyi sütemények és az oly híres karácsonyi édesség, a karácsonyi puding elkészítését foglalja magába. Angliában megannyi babona övezi e közkedvelt ünnepi édességet a Christmas pudding-ot.

Úgy tartják, a karácsonyi pudingot legkésőbb vasárnapig, december 25-ig kell elkészíteni -- a szentháromság után --, mégpedig 13 alapanyagból, jelképezve Krisztust és tanítványait. Az angol család minden tagjának hagyományosan el kell végeznie keverést az elkészítésnél egy fakanállal keletről nyugati irányba, a háromkirályok tiszteletére, és egy kívánság kíséretében. Továbbá egy ezüst pénzérmét is bele kell dobni a tésztába sütés előtt, ez majd az egészséget, jólétet és boldogságot hoz annak, akinek az érmét rejtő szelet jut.

Az emberek a házaikat és a fákat is feldíszítik különböző csecsebecsékkel, csillogó-villogó értéktelen díszekkel, és tündéralakokat mintázó égőkkel. A karácsonyfa csúcsára mindig csillag és angyal kerül.

A karácsonyfák díszítése német eredetű, és 1841-től terjedt el, amikor is Albert herceg karácsonyfáját igazi gyertyákkal díszítette fel a Windsor-kastélyban, így kedveskedve feleségének, Victoria királynőnek, és a gyermekeinek.

Angliában a gyerekek zoknit akasztanak a kandallóra vagy az ágyuk végére, hogy amikor a Télapó eljön, megtömje azt minden jóval,-- természetesen csak amennyiben jól viselkedtek! A gyermekek levelet is küldenek neki, amit a szokás szerint beledobnak az kandalló tüzébe, hogy aztán a kéményen felszálló füsttel egyenesen eljusson a piros ruhás ajándékozóhoz!

Az adventi naptár izgalmasabbá, ünnepibbé teszi a várakozási időt. Karácsonyig ezzel számolják a napokat, az emberek pedig mikulásvirágot ajándékoznak egymásnak. A virág alakja jelképezi a betlehemi csillagot, amely elvezette a napkeleti bölcseket az újszülött Jézushoz. A piros színű levelek szimbolizáljak Jézus Krisztus vérét, a fehér levelek pedig a tisztaságot.

Az iskolákban az alsó tagozatos gyerekek karácsonyi misztériumot adnak elő büszke szüleiknek és a rokonoknak -- Máriának, Józsefnek, angyaloknak, napkeleti bölcseknek és juhoknak öltöznek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2021.1.6.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2020.12.31.    31


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2020.12.18.    17


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2020.12.13.    32