Advent Angliában


Kabók Zita  2005.11.23. 10:03

Egy hét múlva megkezdődik advent, a várakozás időszaka. Vajon milyen az advent Angliában?

Az angol karácsonyi szokások nagyban hasonlítanak a többi nyugati országéhoz. Bár Angliában nem minden kultúra és vallás ért egyet a karácsony megünneplésével, úgy tűnik, mégis mindenki elfogadja, hogy a szeretet ünnepe, hogy a barátságuk kifejezéseként mindenki részt vesz egymás megajándékozásban, és a jókívánságok elmondásában.

A karácsony az egyetlen olyan ünnep, melyet minden ember figyelembe vesz a megannyi, különböző kultúra otthonának országában.

December a nagy napra való felkészülés és az ünnepi asztalra szánt finomságok elkészítésének a jegyében zajlik. Ez pedig a darált húst és gyümölcsöt tartalmazó kosárkák, a cifra motívumokkal díszített karácsonyi sütemények és az oly híres karácsonyi édesség, a karácsonyi puding elkészítését foglalja magába. Angliában megannyi babona övezi e közkedvelt ünnepi édességet a Christmas pudding-ot.

Úgy tartják, a karácsonyi pudingot legkésőbb vasárnapig, december 25-ig kell elkészíteni -- a szentháromság után --, mégpedig 13 alapanyagból, jelképezve Krisztust és tanítványait. Az angol család minden tagjának hagyományosan el kell végeznie keverést az elkészítésnél egy fakanállal keletről nyugati irányba, a háromkirályok tiszteletére, és egy kívánság kíséretében. Továbbá egy ezüst pénzérmét is bele kell dobni a tésztába sütés előtt, ez majd az egészséget, jólétet és boldogságot hoz annak, akinek az érmét rejtő szelet jut.

Az emberek a házaikat és a fákat is feldíszítik különböző csecsebecsékkel, csillogó-villogó értéktelen díszekkel, és tündéralakokat mintázó égőkkel. A karácsonyfa csúcsára mindig csillag és angyal kerül.

A karácsonyfák díszítése német eredetű, és 1841-től terjedt el, amikor is Albert herceg karácsonyfáját igazi gyertyákkal díszítette fel a Windsor-kastélyban, így kedveskedve feleségének, Victoria királynőnek, és a gyermekeinek.

Angliában a gyerekek zoknit akasztanak a kandallóra vagy az ágyuk végére, hogy amikor a Télapó eljön, megtömje azt minden jóval,-- természetesen csak amennyiben jól viselkedtek! A gyermekek levelet is küldenek neki, amit a szokás szerint beledobnak az kandalló tüzébe, hogy aztán a kéményen felszálló füsttel egyenesen eljusson a piros ruhás ajándékozóhoz!

Az adventi naptár izgalmasabbá, ünnepibbé teszi a várakozási időt. Karácsonyig ezzel számolják a napokat, az emberek pedig mikulásvirágot ajándékoznak egymásnak. A virág alakja jelképezi a betlehemi csillagot, amely elvezette a napkeleti bölcseket az újszülött Jézushoz. A piros színű levelek szimbolizáljak Jézus Krisztus vérét, a fehér levelek pedig a tisztaságot.

Az iskolákban az alsó tagozatos gyerekek karácsonyi misztériumot adnak elő büszke szüleiknek és a rokonoknak -- Máriának, Józsefnek, angyaloknak, napkeleti bölcseknek és juhoknak öltöznek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2014.12.19.    23


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2


Összegzések ideje

Nagy Csivre Katalin

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

2014.12.9.    1

A rovat további cikkei

Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2017.12.5.    33


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2017.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2017.10.30.    44


Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2017.1.4.    4