Advent Angliában


Kabók Zita  2005.11.23. 10:03

Egy hét múlva megkezdődik advent, a várakozás időszaka. Vajon milyen az advent Angliában?

Az angol karácsonyi szokások nagyban hasonlítanak a többi nyugati országéhoz. Bár Angliában nem minden kultúra és vallás ért egyet a karácsony megünneplésével, úgy tűnik, mégis mindenki elfogadja, hogy a szeretet ünnepe, hogy a barátságuk kifejezéseként mindenki részt vesz egymás megajándékozásban, és a jókívánságok elmondásában.

A karácsony az egyetlen olyan ünnep, melyet minden ember figyelembe vesz a megannyi, különböző kultúra otthonának országában.

December a nagy napra való felkészülés és az ünnepi asztalra szánt finomságok elkészítésének a jegyében zajlik. Ez pedig a darált húst és gyümölcsöt tartalmazó kosárkák, a cifra motívumokkal díszített karácsonyi sütemények és az oly híres karácsonyi édesség, a karácsonyi puding elkészítését foglalja magába. Angliában megannyi babona övezi e közkedvelt ünnepi édességet a Christmas pudding-ot.

Úgy tartják, a karácsonyi pudingot legkésőbb vasárnapig, december 25-ig kell elkészíteni -- a szentháromság után --, mégpedig 13 alapanyagból, jelképezve Krisztust és tanítványait. Az angol család minden tagjának hagyományosan el kell végeznie keverést az elkészítésnél egy fakanállal keletről nyugati irányba, a háromkirályok tiszteletére, és egy kívánság kíséretében. Továbbá egy ezüst pénzérmét is bele kell dobni a tésztába sütés előtt, ez majd az egészséget, jólétet és boldogságot hoz annak, akinek az érmét rejtő szelet jut.

Az emberek a házaikat és a fákat is feldíszítik különböző csecsebecsékkel, csillogó-villogó értéktelen díszekkel, és tündéralakokat mintázó égőkkel. A karácsonyfa csúcsára mindig csillag és angyal kerül.

A karácsonyfák díszítése német eredetű, és 1841-től terjedt el, amikor is Albert herceg karácsonyfáját igazi gyertyákkal díszítette fel a Windsor-kastélyban, így kedveskedve feleségének, Victoria királynőnek, és a gyermekeinek.

Angliában a gyerekek zoknit akasztanak a kandallóra vagy az ágyuk végére, hogy amikor a Télapó eljön, megtömje azt minden jóval,-- természetesen csak amennyiben jól viselkedtek! A gyermekek levelet is küldenek neki, amit a szokás szerint beledobnak az kandalló tüzébe, hogy aztán a kéményen felszálló füsttel egyenesen eljusson a piros ruhás ajándékozóhoz!

Az adventi naptár izgalmasabbá, ünnepibbé teszi a várakozási időt. Karácsonyig ezzel számolják a napokat, az emberek pedig mikulásvirágot ajándékoznak egymásnak. A virág alakja jelképezi a betlehemi csillagot, amely elvezette a napkeleti bölcseket az újszülött Jézushoz. A piros színű levelek szimbolizáljak Jézus Krisztus vérét, a fehér levelek pedig a tisztaságot.

Az iskolákban az alsó tagozatos gyerekek karácsonyi misztériumot adnak elő büszke szüleiknek és a rokonoknak -- Máriának, Józsefnek, angyaloknak, napkeleti bölcseknek és juhoknak öltöznek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Összegzések ideje

Nagy Csivre Katalin

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

2022.12.16.    1


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34