Advent idején


Wolner Annamária  2011.12.1. 6:40

A tél megfagyott ujjaival karcolgatja az ablakokat, s az üveg párája lassan jégvirágokba vált.

Szorosabbra húzzuk magunkon a kiskabátot, sálat-sapkát kötünk, és bár didereg a járda a lábunk alatt, mégis mosolyogva tűrjük, hogy arcunkra lehelje reggelente páráját a dér. Kabátunk ujjába belekapaszkodik a szél. Megérint ujjával lassan a december, és hátba kopogtat. A levegő megtelik valami különös, megfoghatatlan remegéssel, van benne valami, valami sejtelmes várakozás. Talán mindez a vanília és fahéjillattól van?

Ádvent! És csend, várakozás, letisztulás, befelé figyelés, magunkba fordulás. Az éjszakák hosszabbodásában és a nappalok rövidülésében van valami különös varázs: megnyugvás. El lehet bújni, és csak úgy bevackolni magunkat a szoba jótékony csendjébe. A hétköznapok rohanásából akár egy könyvbe, vagy egy szép zenébe menekülve, abban találni meg a feloldozást. Vagy csak némán, csendben nézni a gyertyaláng szédült táncát a levegőben. Hosszú sétát tenni hazafelé, mert sehová sem kell sietni, s közben rendezni a gondolatainkat. Forró teát, csokit, puncsot inni a karácsonyi vásárban a kedvessel, férjjel, barátnővel. Korcsolyázni hétvégén, a jégpályán. Koncertre menni este. Nem kell a tévé „harsány zaja”, sokkal inkább a csendes beszélgetés családi körben, barátokkal.

Az adventi koszorú négy gyertyája arra vár, hogy meggyújtsuk lassan, mindegyikkel egyre közelebb kerülve az ünnephez. Még nem áll a karácsonyfa, még odébb az ünnep, de a várakozás már elkezdődött. A megtisztulás, az elcsendesülés ideje, belül.
A hétköznapok apró csodái vezetnek el az ünnep misztikumához. A hétköznapok, amelyek épp olyan szépek, és megrendítőek tudnak lenni, mint az ünnepek. A várakozás ideje van mégis. Nyitott szívvel, és Isten kezét fogva várni a csodát. Azt hiszem, a várakozás egyetlen perce sem elvesztetett idő. Sőt, ezek a legszebbek.

Jól várakozni – azt kell megtanulni. Minden nap, minden percében jól várni, és figyelni! Mert csodák ólálkodnak körülöttünk.

Advent idején különösen.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2017.12.16.    4


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2014.12.19.    23


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2

A rovat további cikkei

Anya csak egy van?

Kabók Zita

Anyák napján értelemszerűen az édesanyákat ünnepeljük...

2018.5.5.    37


Húsvéti hagyományok

Kiss Adrienn Éva

A frissen sült kalács illata jóleső melegséggel tölti el a lelkemet.

2018.3.30.    28


A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Ma már a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradnak, hiszen sokan inkább kirándulni mennek.

2018.3.29.    59


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2018.1.5.    5


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2018.1.1.    28


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2017.12.22.  2    35