Az én karácsonyom


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.12.23. 2:41

A vacsora végeztével fogunk egy almát, és annyi darabra szeljük, ahányan az asztalnál ülünk.

Nem vagyok egy korán kelő típus, így mikor karácsony reggel felkelek, már áll a fa a nappaliban. A díszek és a szaloncukor oda vannak készítve a kisasztalhoz. Anya már a konyhában sürög, vagy kiteszi az utolsó villogó díszt az ablakba, mert van, hogy csak ilyenkor van ideje lecserélni az adventi díszeket a karácsonyi égőkre.


A nővérem már nem karácsonyozik otthon, saját családja van, de emlékszem, régen mindig összekaptunk, hogy milyen színű díszek kerüljenek fel a fára. Nekem mindig is voltak kedvenc díszeim, mint az a régi, gomba formájú, törékeny, nagy becsben tartott darab, amit muszáj volt felcsempésznem a fára, mert... Mert csak! Mert annak a fán van a helye! Volt, hogy nagy csatákat vívtunk a kiválasztott színek miatt. Sosem akartam engedni a vörös színből, mert nekem a karácsony vörös- és aranyszínű. Azért általában engedtem a nyomásnak, és végül is a kék-ezüst, meg a vegyes színnel díszített fa is ugyanolyan jó érzésekkel töltötte meg a szívem, mint a piros-arany.

Az én feladatom általában a szaloncukrok feldrótozása, amitől az ujjaim már tíz perc után sajognak. De megéri, hiszen a hozzám kerülő tálból egy-egy szemet még azelőtt elcsipegethetek, hogy azokat felhasználnánk a díszítéshez.
A csúcsdíszt mindig apa teszi fel, ahogy a világítást is, aztán amíg mi a többi gömböt, szalmafigurát, üvegangyalt akasztgatjuk a szúrós ágakra, ő a házon kívül teszi fel a maradék égőket, vagy anyának segít.

Anya reggeltől a konyhában van, csak néha kukkant át, hogy megnézze, hogy állunk a fával. Mindig sajnálkozik, hogy nem jöhet díszíteni, de a végeredménnyel általában elégedett, hiszen mi csináltuk, szeretettel! Ha minden kész, gyorsan elszaladunk fürdeni, átöltözni. (Én évekig ugyanazt a vörös, bársony ruhát viseltem. Ez volt a karácsonyi ruhám, máshova nem is vettem fel!)


Mire végzünk, csodával határos módon az ajándékok is a fa alá kerülnek. Persze mikor kicsik voltunk, mindig hatalmas titkolózások között telt az este. Mi elmentünk a mamáékért, és mire visszaértünk, a Jézuska már a házunknál járt. Akkor nem bírtuk ki, hogy előbb vacsorázzunk, és csak utána nyissuk ki az ajándékokat. Ma már sokkal fontosabb, hogy sikerül összejönnie a családnak, még ha kicsit megfogyatkozva is.
A vacsora elképesztően finom! Anya kitett magáért, mint mindig. Van rántott hal és „narancssárga kacsa”, ami a családi szleng a szerb kacsára. A nővérem mindig kilopkodta a krumpli és hagymadarabokat, amit soha nem bántam, mert nem szeretem annyira a hagymát. Jó elosztás: nekem a husi, neki a köret kell.

Nem tudom, hogy mikor vezettük be ezt a hagyományt, de a vacsora végeztével fogunk egy almát, és annyi darabra szeljük, ahányan az asztalnál vagyunk. Majd közösen megesszük, hogy egészségesek legyünk, és jövőre újra találkozzunk ugyanennél az asztalnál.

Az ajándékozás már csak a hab a tortán. Bár sokszor már előre megkapjuk az ajándékot, szinte minden évben meglep minket valamivel anya, mert milyen dolog az, hogy nincs semmi a fa alatt?
Az este végén még megnézünk valami karácsonyi műsort, ami a tévében megy, majd mosollyal az arcunkon, melegséggel a szívünkben térünk nyugovóra, hogy másnap a többi szerettünkkel együtt tovább ünnepelhessünk.

Ilyen az én karácsonyom!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44