Életünk advent idején 1.


Kiss Adrienn Éva  2014.12.1. 2:21

Jó dolog a készülődés, de azért nem árt mértéket tartani.

Advent idején minden felpörög. Mindenhol sürgő-forgó emberek hadával találkozni: a piacon, a hentesnél, a bevásárlóközpontokban, a postán, a bankban és minden-, de mindenhol. Jó dolog is a készülődés, de azért nem árt mértéket tartani...

Amikor közeledik a karácsony, természetes, hogy mindenki a lehető legjobb körülmények között akarja tölteni a várakozás időszakát. Ehelyett mit csinálunk? Rohanunk boltról boltra, hogy az utolsó utáni pillanatban is még meg tudjuk vásárolni azt a könyvet, játékot vagy éppen ruhadarabot, amire a megajándékozni kívánt személy a legjobban vágyik. De miért tölt el mindenkit pánikszerű megfelelési kényszerrel az advent időszaka? Miért gondoljuk, hogy ilyenkor naphosszat róni kell az utcákat, és sokszor kimerülésig hajszolni az ajándékokat?


Menjünk egy kicsit vissza az időben!

Anyáink, de még inkább nagyanyáink idején szó sem volt ilyesmiről. A plázáknak híre-hamva sem volt, mégis mindenki örült annak, amit kapott. Már ha kapott valamit. Régen ugyanis nem ez volt a központi témája az ünnepnek. Szép dolog adni, mint tudjuk, de nem mindegy, hogy milyen áron. Ha ezt úgy tesszük, hogy mártírkodva, holtfáradtan, munka után vesszük nyakunkba a várost, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb ajándékot, nem biztos, hogy őszinte örömmel tudjuk majd átadni azt szeretteinknek. Nem jobb ennél, amikor jó előre, kipuhatolva, mire vágyik a másik, utánajárunk mindennek, és nem az adventi időszakot csúfítjuk el a folytonos rohangászással?

Persze, ott van a munka, a család, és az oly kevés szabadidő, ám ez adventkor még inkább akadálya a nyugodt készülődésnek. Ha viszont megtervezzük, mit mikor csináljunk, egy sokkal szervezettebb és kellemesebb időszak veheti kezdetét. A fő, hogy együtt legyen a család, és együtt éljük át azt, amiről az advent szól. A szeretetet, a harmóniát, az otthon melegét csak úgy lehet élvezni, ha ezt időnk, energiánk és kedvünk is lehetővé teszi.

Szóljon az advent a jókedvű, örömteli együttlétről! Legyen ez a néhány hét, amikor beülünk egy rég nem látott ismerőssel egy forró csokira a cukrászdába. Amikor barátainkkal elmegyünk korcsolyázni. Amikor gyermekeinkkel közösen szépítgetjük a lakást karácsonyi dekorációval. Amikor kedvesünkkel meghitt estéket töltünk összebújva a kanapén egy jó kis film és forralt bor társaságában. Vagy amikor magunkra tudunk szánni egy-egy órácskát, hogy a fárasztó nap után egy kád forró vízben, fahéj-, alma- vagy éppen narancsillatú fürdőben ellazuljunk.

Mi, a Barátnő szerkesztőségében, igyekszünk hozzájárulni, hogy az Önök adventje igazán kellemes hangulatban teljék. Az elkövetkezőkben kollégáink karácsonyi emlékeiből szemezgetünk, és megosztunk jó néhány dekorációs-, recept- és ajándékötletet is.


Szalai Zsolt felvételeHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Összegzések ideje

Nagy Csivre Katalin

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

2022.12.16.    1


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34