Karácsony


Kovács Márta  2014.12.24. 0:52

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben, mostanában egyre gyakrabban. Azok a karácsonyok, amikor még kisgyerek voltam, és őszintén, izgatottan vártam az ünnepet. Ha becsukom a szemem, szinte érzem az illatokat: az igazi tűlevelű fáét, a frissen sült kalácsét, hallani vélem a felnőttek pusmogását az ajándékok csomagolása közben. Mindig hallgatóztam a másik szobából, talán kíváncsiságból, vagy talán, mert olyan megnyugtató volt hallani a csomagolópapír zörgését, így biztos lehettem benne, hogy megint lesz ajándék a fa alatt. Nincs is ennél megnyugtatóbb érzés egy gyereknek!


Aztán eszembe jutnak a közelebbi, egy-két évvel ezelőtti karácsonyok. Összeszorul a szívem. Azt mondják, az ember addig marad gyermek, amíg él az édesanyja. Tavaly még gyermek lehettem karácsonykor, mert itt volt velem, vigyázott rám. A család legidősebb tagjaként övé volt az irányítás, még betegen is kitűnően szervezte meg az ünnepet. Kitalálta a menüt, mi pedig mentünk és hoztuk a hozzávalókat. Készítette a díszeket, az unokák meg segítkeztek. Az ünnepi asztalnál ő adta körbe a tányért az annyi szeletre vágott almával, ahányan voltunk. Ő mondta el, hogy jövőre többen lehetünk, csak kevesebben nem.
Sajnos, a sors másképp akarta.
Most ez a feladat már reám hárul. Nagyon kell igyekeznem, hogy minden tökéletes legyen. De nem, nem lesz már ugyanaz, hiszen kevesebben lettünk...

Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, hisz benne az egész világ. Ezért van az ünnep, mert nem lehet csodák nélkül élni. De ne várjunk túl sokat a karácsony napjától! Képtelenség egyetlen napba belezsúfolni mindazt az önzetlenséget és jóindulatot, ami az elmúlt tizenkét hónapban összegyűlt.

A karácsony nem a magányos emberek ünnepe. Ez az egyetlen ünnep, amikor együtt kell lennie minden családnak.

„S azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek, a sötétség minden este korábban szakad alá, és minden reggel későbben távozik, hideg támad, és befagynak a vizek, s a sötétség uralma lassan elkezdi megfojtani a világot. Mi, emberek pedig megijedünk, s eszünkbe jut mindaz a sok rossz, amit elkövettünk az esztendő alatt, és amikor eljön a legrövidebb nap, és a Világosság angyala alászáll közénk jóságot keresni, egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfák gyertyáit, hogy az Úristen, ha alátekint, fényt lásson a földön, s megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennük lévő rosszat.“ (Wass Albert)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2015.12.14.   


Az én karácsonyom

Kulcsár Tímea Ágnes

A vacsora végeztével fogunk egy almát, és annyi darabra szeljük, ahányan az asztalnál ülünk.

2014.12.23.    16

A rovat további cikkei

A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Ma már a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradnak, hiszen sokan inkább kirándulni mennek.

2019.4.17.    59


Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2019.3.14.  7    194


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2019.1.4.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2019.1.1.    31


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2018.12.5.    34