Karácsony


Kovács Márta  2022.12.21. 4:52

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben, mostanában egyre gyakrabban. Azok a karácsonyok, amikor még kisgyerek voltam, és őszintén, izgatottan vártam az ünnepet. Ha becsukom a szemem, szinte érzem az illatokat: az igazi tűlevelű fáét, a frissen sült kalácsét, hallani vélem a felnőttek pusmogását az ajándékok csomagolása közben. Mindig hallgatóztam a másik szobából, talán kíváncsiságból, vagy talán, mert olyan megnyugtató volt hallani a csomagolópapír zörgését, így biztos lehettem benne, hogy megint lesz ajándék a fa alatt. Nincs is ennél megnyugtatóbb érzés egy gyereknek!


Aztán eszembe jutnak a közelebbi, egy-két évvel ezelőtti karácsonyok. Összeszorul a szívem. Azt mondják, az ember addig marad gyermek, amíg él az édesanyja. Tavaly még gyermek lehettem karácsonykor, mert itt volt velem, vigyázott rám. A család legidősebb tagjaként övé volt az irányítás, még betegen is kitűnően szervezte meg az ünnepet. Kitalálta a menüt, mi pedig mentünk és hoztuk a hozzávalókat. Készítette a díszeket, az unokák meg segítkeztek. Az ünnepi asztalnál ő adta körbe a tányért az annyi szeletre vágott almával, ahányan voltunk. Ő mondta el, hogy jövőre többen lehetünk, csak kevesebben nem.
Sajnos, a sors másképp akarta.
Most ez a feladat már reám hárul. Nagyon kell igyekeznem, hogy minden tökéletes legyen. De nem, nem lesz már ugyanaz, hiszen kevesebben lettünk...

Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, hisz benne az egész világ. Ezért van az ünnep, mert nem lehet csodák nélkül élni. De ne várjunk túl sokat a karácsony napjától! Képtelenség egyetlen napba belezsúfolni mindazt az önzetlenséget és jóindulatot, ami az elmúlt tizenkét hónapban összegyűlt.

A karácsony nem a magányos emberek ünnepe. Ez az egyetlen ünnep, amikor együtt kell lennie minden családnak.

„S azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek, a sötétség minden este korábban szakad alá, és minden reggel későbben távozik, hideg támad, és befagynak a vizek, s a sötétség uralma lassan elkezdi megfojtani a világot. Mi, emberek pedig megijedünk, s eszünkbe jut mindaz a sok rossz, amit elkövettünk az esztendő alatt, és amikor eljön a legrövidebb nap, és a Világosság angyala alászáll közénk jóságot keresni, egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfák gyertyáit, hogy az Úristen, ha alátekint, fényt lásson a földön, s megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennük lévő rosszat.“ (Wass Albert)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44