Karácsonyvárás régen


Oriskó Renáta  2023.12.16. 23:02

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

Ez annak köszönhető, hogy a magyarság nagy részben megtartotta ősi szokásait és összeolvasztotta a vallásos ünnepekkel. A karácsonyi ünnepkör az adventtel, Szt. András napjával (november 30.) veszi kezdetét és vízkeresztig tart.


Advent a karácsonyt megelőző négy hetet jelenti. Ez az időszak a lelki felkészülés ideje, ilyenkor már nem tartottak lakodalmakat, mulatságokat. A karácsony előtti heteket kisböjtnek is nevezték, ilyenkor tartózkodtak böjti napokon - adventben szerdán, pénteken és szombaton - a húsétel fogyasztásától. A lelki felkészülésnek fontos része volt a hajnali mise, a roráté, amit angyali misének is neveztek.


Az advent egyik jelképe a koszorú. Koszorút fontak szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból és vörös valamint aranyszínű szalagokkal díszítették. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, a sárga és az arany a fényé. A kör az örökkévalóság és a varázserő jelképe volt, amely nem törik meg, nem múlik el. A négy gyertya a Megváltóra várás 4000 évét jelképezi (bajorországi hagyomány szerint).

Advent időszakában jelentősek voltak a maszkos, alakoskodó szokások. Elmaszkírozott gyerekek és felnőttek járták a házakat, általában jó egészséget, bő termést kívánva a házigazdáknak. Az alakoskodók arcukat lepedővel takarták el, belisztezték, esetleg bekormozták, kezükben vesszővel fenyegették a háziakat, közben verseket, énekeket mondtak. A háziak almával, dióval ajándékozták meg őket. Szent Miklós, más néven Mikulás napjához (december 6.) kötődik a mai napig legismertebb alakoskodó szokás. A hagyomány szerint Miklós püspöknek öltözött férfiak járták a gyerekes házakat az ünnep előestéjén kíséretükkel, az álarcos, kormos képű, szarvakat viselő ördöggel együtt. A gyerekeket vizsgáztatták, imádkoztatták, majd tudásuk és viselkedésük alapján jutalmazták, vagy virgáccsal megfenyítették őket.


Luca napja (december 13.) kiemelkedik az adventi időszakból gazdag hagyományaival. Luca napján elterjedt szokás volt a lucázás, kotyolás. Iskolás fiúk csoportokban jártak házról házra, ahol termékenységvarázsló énekeket mondtak. A házba betérve engedélyt kértek: „Szabad-e kotyolni?” Ha igen, akkor a magukkal vitt szalmát szétszórták a konyhában és arra ráülve mondták el a mondókájukat. A háziaktól aszalt gyümölcsöt, almát, diót kaptak. A szalmát a gazdaasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak.

Egyes vidékeken Luca estéjén megkezdték a zöldág sarjasztását. Ha karácsonyra kizöldül, jó lesz az esztendő és a lány is férjhez megy. Luca napját gonoszjáró napnak is tartották, ezért fontos volt a boszorkányok elleni védekezés, például az ólak ajtajára fokhagymával keresztet rajzoltak. A boszorkányok felismerésének egyik fontos eszköze volt a lucaszék, amit Luca napjától karácsonyig készítettek. Lassan készült, meghatározott számú és fajtájú fa volt szükséges hozzá és elkészítésénél nem volt szabad vasszöget használni. Célja az volt, hogy a karácsonyi éjféli misén a lucaszékre állva meglássák, ki a boszorkány.

Az adventi időszak vallási, egyházi szokásai közé tartozott az ostyahordás. A gyerekek minden háznál annyi ostyát hagytak, ahány tagból állt a család. A gazda egy ostyát az asztal fölé, a gerendára függesztett s otthagyta a következő karácsonyig, mert gonoszűző erőt tulajdonítottak a karácsonyi ostyának.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18

A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2024.6.20.   


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15