Ünnepek, hagyományok Angliában 5.


Orbán Viktória  2010.4.1. 4:48

Elérkezett a keresztények egyik legszentebb ünnepe, a húsvét.

Emberek millió ünneplik e napon Jézus feltámadását szerte a világban, többet között Angliában is. Utánajártam, vajon itt hogyan ünnepelnek. Többnyire hasonló hagyományokkal találkozhatunk, mint Magyarországon, de azért vannak eltérő elemek is.

Angliában is szokás például képeslapot küldeni, és itt is a nyuszi hozza a gyerekeknek az ajándékot, amit fészekben vagy a kertben rejtenek el. Szintén hagyomány a tojásfestés is, különböző színekkel, technikákkal. A tojásfestést I. Edward király tette még népszerűbbé, ugyanis 1290-ben 450 tojás megfestését rendelte el húsvéti ajándékként.

Vasárnap reggel templomba mennek az emberek, melyek gyönyörűen fel vannak díszítve különböző virágokkal, például liliommal. Az emberek ilyenkor a legszebb ruháikat veszik fel, és a nők és gyerekek nagyon gyakran viselnek úgynevezett „húsvéti kalapot” (Easter Bonnet), mely egy virágokkal feldíszített kalap.

Szokás még, hogy szentelt vizet visznek haza, ezzel áldják meg a házukat, családjukat.

Húsvét hétfőn pedig tojásgurító versenyeket rendeznek az emberek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a tojása először ér le a völgybe. Ez egy igen népszerű játék ilyenkor. Emellett a „kókányolás” is elterjedt, mint Magyarországon is. Számos helyen pedig táncos, zenés ünnepségeket, felvonulásokat, versenyeket rendeznek.

Az ünnepek alatt itt is meglátogatják egymást a családok, vagy elutaznak pár napra pihenni.

Természetesen az angoloknak is van saját, hagyományos húsvéti ételük. Reggel általában főtt tojást esznek. Vasárnap este, ünnepi vacsoraként (itt ugyanis a vacsora a főétkezés, és nem az ebéd), sült bárány kerül az asztalra mentaszósszal, zöldségekkel, krumplival. Desszertnek Simnel Cake-et készítenek, mely egy marcipánnal fedett gyümölcsös torta (mint a gyümölcskenyér). Egy másik édesség, ami nagyon népszerű húsvét táján, a „Hot Cross Buns”. Ez egy mazsolás péksütemény, aminek a tetejét sütés előtt kereszt alakban bemetszenek, majd sütés után a mélyedést megtöltik fehér cukormázzal.

A „Hot Cross Buns” eredetéről, nevéről számos történet kering, nem igazán tudni, hogy melyik a valódi. Azonban létezik egy nagyon szép, igaz történet ezzel kapcsolatban. Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek a fia tengerész volt. Egy alkalommal, mielőtt kihajózott, megkérte az anyját, hogy nagypéntekre süssön neki Hot Cross Bunst. Addigra tervezte ugyanis a hazatérését. Azonban soha nem tért vissza. Attól kezdve az özvegy minden nagypénteken sütött a fiának, abban a reményben, hogy hazatér. A kis zsemléket egy horgászhálóban gyűjtötte. Miután meghalt, a házát egy kis pub-bá alakították, ahol még mindig látható a háló a zsemlékkel. A pub neve „The Widows`s Son” lett, vagyis „Az Özvegy Fia”. Minden évben egy tengerész egy új zsemlét helyez a hálóba, és az arra járó hajósok, tengerészek imát mondanak az özvegyért.

A locsolás errefelé nem elterjedt szokás.Hozzászólások

L. Éva, 08. 04. 2010 10:01:46
Ez egy nagyon szép és érdekes sorozat! Köszönöm!
Viki, 10. 04. 2010 17:48:40
En is koszonom!! :)
Augustina McAuley, 20. 11. 2018 05:18:46
Hi guys I have written a tonne of articles on sex toys, bondage and other stuff with which I have some personal experience :D I would like to contribute these articles to your blog as I think that your audience would enjoy reading them and find them useful. I will try to write some articles. You can access all the articles from my Google drive: https://drive.google.com/drive/folders/1lhtu2cXbHoiorZ_f_eJg9hxZ5qBW-NJr?usp=sharing Here are some images and banners that you can use: https://drive.google.com/drive/folders/1gWxexdmp9wIecSU2zrjL7uIYhOUmMg_4?usp=sharing That is all for now. I will send you some more articles once I get a bit more free time as it is quite busy at work at the moment. I am really trying to expand my blogging presence so it would be awesome if you could link to Anastasia from Peaches and Screams (https://peachesandscreams.co.uk). I am a full time blogger with them. I am also attaching my picture that you could use with each article :) You can select any of my bio pics from this folder: https://drive.google.com/drive/folders/19G0Na36YxaAgki6aR5pL0fpcTvbddhSM?usp=sharing Cheers Anastasia x
@


Kapcsolódó cikkek

Ünnepek, hagyományok Angliában 6.

Orbán Viktória

Szent György napja Angliában nemzeti ünnep.

2010.4.18.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 4.

Orbán Viktória

Shrove Tuesday azazhogy Pancake Day.

2010.2.20.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 3.

Orbán Viktória

Közeledik az év egyik legszebb ünnepe, a karácsony, melyet természetesen az angolok is ünnepelnek.

2009.12.16.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 2.

Orbán Viktória

Egyszerűen, csak az Emlék(ezés) Napjának, angolul Remembrance Day-nek vagy Poppy Day-nek (kokárda) nevezik november 11-ét az Egyesült Királyságban.

2009.11.22.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 1.

Orbán Viktória

Sorozatunkban a szigetország érdekességeit mutatjuk be.

2009.11.13.  1   

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2019.1.4.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2019.1.1.    31


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2018.12.5.    34


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2018.11.10.    27


Anya csak egy van?

Kabók Zita

Anyák napján értelemszerűen az édesanyákat ünnepeljük...

2018.5.5.    37