A legjobb útlevél


Orbán Erika  2006.1.9. 19:59

Egy nemzetközi nőszervezetet tagjai „cserekirándulókként”, a világot beutazva, ismerkednek meg egymással.

Sokat szenvedő világunkban azért léteznek üdítő színfoltok, bizonyosságául annak, hogy azért jó dolgok is történnek, ha nem is mindig vesszük észre mindjárt. Ilyen például az alábbiakban szereplő nőszervezet.

Egy szervezetet szeretnék bemutatni, amelyet egy angol hölgy, Frances Alexander hozott létre 1984-ben, Angliában. A szervezet neve Women Welcome Women World Wide, ami szabad fordításban valahogy így hangzik: Isten Hozta Önöket Hölgyeim a Világ Minden Tájáról. S mivel az angol nyelvben, minden szó W betűvel kezdődik, a tagok csak 5W-ként emlegetik.

A szervezet non-profit, nem kap pénzügyi támogatást, csakis és kizárólag a tagok adományaiból tartja fenn magát -- és növekszik azáltal, hogy híre szájról-szájra jár a világban. Az éves tagdíj, ami valójában inkább adomány, 20 angol fontnak megfelelő összeg, de ezt nem várják el szigorúan mindenkitől. Vannak, akik csak kevesebbet tudnak fizetni, és vannak, akik sajnos nem engedhetik meg maguknak még ezt az összeget sem -- ők méltányossági alapon maradnak továbbra is tagok.

Az 5W célja összefogni a világ asszonyait, lányait, hogy megismerkedjenek egymással, s megértsék a mozgatórugókat: hogy a világ egyik-másik végén mit miért tesznek az emberek. Erősíteni szeretné a nemzetközi barátságokat, egymás és egymás kultúráinak megismerése által. Az igazi cél egy nagy, nemzetközi nőtársadalom létrehozása. Ehhez persze elengedhetetlenül szükséges némi nyelvtudás, lehetőleg angol – hiszen világnyelv, ezzel boldogul legkönnyebben az utazni vágyó.

A legtöbb országban -- így például Magyarországon is -- van helyi képviselő, aki az adott országban információkkal látja el és segíti az érdeklődő nőket. Ő vállalja az adminisztrációt és a pénzügyi dolgokat, nála lehet a jelentkezni. Mindezt természetesen ingyen végzi. Ha valaki belép ebbe a szervezetbe, azt vállalja, hogy ha a világ bármely tájáról egy másik nő felhívja, hogy az országába szeretne látogatni, akkor számára ételt és szállást biztosít.

Mindezt térítés nélkül, hiszen az egésznek tulajdonképpen az a lényege, hogy lehetőséget biztosítson a nők számára, hogy elutazzanak egymáshoz. Hogy megismerjék egymás családját, munkáját, életfelfogását, gondolkodásmódját, próbálják jobban megérteni a másikat, könnyebben elfogadni és tolerálni a másságot. A tagok listát kapnak, az összes tag névsorával (országokra lebontva). A lista tartalmazza a lakcímeket, telefonszámokat, email-címeket. Valamint havonta egy angol nyelvű hírlevelet kapnak, amely tudósít a szervezetben történt eseményekről, illetve értesít a tervezett programokról. Azok a tagok, akik már vendégül láttak egy más országból valakit, vagy jártak már más országban, ebben a hírlevélben megírhatják élményeiket, beszámolhatnak jó és rossz tapasztalataikról egyaránt. A tagok általában havonta egyszer találkozót szerveznek. A találka helye lehet egy kávézó, valamelyikük lakása, illetve egybe lehet kötve kirándulásokkal, múzeumok, színházak látogatásával is.

Jómagam 2000 januárja óta vagyok tagja a szervezetnek. Ez idő alatt három alkalommal utazhattam el, hogy megismerkedjem más kultúrákkal. Első utam Skóciába, Edinburghba vezetett. Három hetet töltöttem ott egy nagyon kedves skót hölgynél. A három hétből két hétig egyedül voltam a lakásán, mivel ő, ugyancsak a szervezet jóvoltából, Svédországba utazott. Minden további nélkül a rendelkezésemre bocsátotta a saját lakását – ami egy igazán nemes gesztus! Kedvességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kijött elém a reptérre, és kikísért a reptérre akkor is, amikor hazaindultam. Az egy hét alatt pedig, amit együtt töltöttünk, Edinburgh számos érdekes és nagyszerű helyére kalauzolt.

Következő utam Írországba vezetett, majd Anglia következett -- mindkét útról kizárólag kellemes élményekkel, nagyszerű tapasztalatokkal gazdagon érkeztem haza.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A világ végén

Orbán Erika

A Brit-szigetek egyik fantasztikus helye a gyönyörű Cornwall félsziget.

2006.3.12.   


Felföldi kalandok

Orbán Erika

Az írás szerzője tagja az 5W nemzetközi szervezetnek. Ezúttal a skóciai Felföldről és Loch Ness-ről ír.

2006.2.13.   


A bogáncsvirág hazája

Orbán Erika

Skócia -- ködborított völgyek, fantasztikus színek, erdők, lápok mélyén rejtőző mesebeli manók és tündérek, csodás melódiákat zümmögő dudák…

2006.1.31.   


Mások megismerése izgalmas dolog

Orbán Erika

Beszélgetés Frances Alexanderrel, a Women Welcome Women World Wide (5W) alapítójával.

2006.1.16.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.