Itáliai anziksz (3)


Jády Mónika  2011.11.7. 8:43

Siena, a gótikus város...

Bár Siena méretében nem vetekedhet a reneszánsz Firenzével, egykor Toszkána művészeti és kulturális központjának számított. Sokan a régió, sőt az ország legszebb városának tartják. Történelmi központja a Világörökség része: a mai napig megőrizte középkori arculatát.

A város három összefüggő dombon fekszik. Ezek találkozásánál, a legmélyebb ponton foglal helyet a gótikus palotákkal körülölelt, kagyló alakú Piazza del Campo. A középkor óta minden évben kétszer itt tartják a híres Palio di Sienát, amelyen a város egyes negyedeit képviselő lovasok versengenek.

A palio eredeti jelentése festett vagy hímzett bársony illetve selyemkendő, amelyet a középkorban a lovagi torna győztese kapott. Ma festett selyemzászlót kap a Madonna tiszteletére rendezett verseny nyertese, melyet a Szűzanya és a résztvevő negyedek (olaszul contrada) színei díszítenek. (Minden évben új zászló készül.) Nem indulhat mind a 17 negyed képviselője, csupán tízé. Az előző versenyben kimaradt contradák lovasai mindenképp rajthoz állhatnak, a maradék hármat sorsolással választják ki. Szintén sorsolással dől el, ki melyik lovat kapja. Ezen kívül még sok más szabály van...

A Palio négy napos ünnepség keretében kerül megrendezésre, és nagyon látványos esemény. (Párom sok évvel ezelőtt már ült a közönség soraiban, és szállásadónk is mesélt róla egy kicsit, ő rendszeresen részt vesz rajta.) Mi a verseny előtt másfél héttel jártunk Sienában. Már akkor készültek a helyiek: az egyik templom terén láttunk történelmi kosztümökbe öltözött ifjakat, színes zászlókkal.

A város legmagasabb pontján nyúlik az ég felé a Cattedrale di Santa Maria Assunta, melyet az 1200-as évek elején kezdtek építeni fehér és zöldesfekete márványból. Talán a legszebb székesegyház, amit valaha láttam! Az intarziás márványpadlónak csak egy részében gyönyörködhettünk, csupán az év pár hetében (szeptemberben) fedik fel az egészet. Az 56 mezőben elhelyezett, bibliai jeleneteket, allegóriákat és szibillákat ábrázoló remekműveket több mint 40 művész alkotta a 14. század második felétől a 16. század feléig – különböző technikákkal.

Érdemes betérni a székesegyház mögötti Battisteróba is. 1417-ben tervezett hatszögű keresztelőmedencéjén több művész dolgozott, köztük Ghiberti és Donatello.

A katedrális művészeti alkotásainak egy részét másolatokkal helyettesítették, az eredetieket a dómmúzeumban őrzik – mint például Duccio Maestáját vagy Giovanni Pisano szobrait (előbbi a főoltárt, az utóbbiak a dóm homlokzatát díszítették, amíg a múzeumba nem kerültek). A kombinált belépőjeggyel, amelyet mi is vettünk, a dómon kívül nemcsak a keresztelőtemplomba, a kriptába és a múzeumba lehet bejutni, a Facciatone ugyancsak megmászható vele. (Ez a rész lett volna a monumentális Duomo Nuovo homlokzata – ám a székesegyház bővítésének terve a pestisjárvány miatt nem valósult meg.) A múzeum felső szintjén hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell, mert egyszerre csak kevés turistát engednek fel a szűk lépcsőkön a csodás kilátást nyújtó teraszra, ahol aztán nem szabad sokáig időzni – de megéri!

Szállást a város szélén foglaltunk, egy régi kis villában. Tulajdonosai szőlőt és olívabogyót termesztenek a ház mögötti hatalmas birtokon, a termésből finom bor és olívaolaj készül. Kóstolás után vásároltunk is rögtön pár üveggel.

(Folytatjuk)

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Itáliai anziksz (5)

Jády Mónika

Perugia, Assisi, Gubbio...

2011.12.16.    6


Itáliai anziksz (4)

Jády Mónika

Sienától mintegy 35 km-re fekszik Abbazia di San Galgano, a ciszterci rend egykori székhelye.

2011.11.28.   


Itáliai anziksz (2)

Jády Mónika

A Tornyok Városa - San Gimignano.

2011.10.4.    9


Itáliai anziksz (1)

Jády Mónika

Toszkána és Umbria gyöngyszemei

2011.9.23.   

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.