Itáliai anziksz (4)


Jády Mónika  2011.11.28. 5:16

Sienától mintegy 35 km-re fekszik Abbazia di San Galgano, a ciszterci rend egykori székhelye.

San Galgano

San Galgano története a 12. századra nyúlik vissza: Galgano Guidotti lovag Mihály arkangyal sugallatára lemondott múltjáról és teljes vagyonáról, hogy életét azontúl imádsággal és a szegényekről való gondoskodással töltse. Hogy elhatározásának nyomatékot adjon, kardját Montesiepi sziklájába szúrta. A harci fegyver azóta is ott van, sziklából kilátszó pengéje és markolata keresztet formáz.

Galgano 1181-ben, 33 évesen hunyt el, négy évvel később szentté avatták. Kolostorát a volterrai püspök a ciszterci rendnek adta át. A szerzetesek Guidotti kardja köré egy imaházat (Oratorio di San Galgano sul Montesiepi) emeltek, amely a mai napig fennmaradt. A szent legendája olyan sok zarándokot vonzott oda, hogy a ciszterciek 1224-ben a pár száz méterre lévő völgyben egy nagy apátság építésébe fogtak, melyet San Galganóról neveztek el. Toszkánában itt alkalmazták először a gótikus stílusjegyeket.

A kolostor hamarosan nagy befolyásra tett szert: a szerzetesek mocsarak lecsapolásával új mezőgazdasági területeket nyertek, malmokat építettek, jegyzői munkákat végeztek, valamint vezető szerepet játszottak a sienai dóm építésében.

Az apátság hanyatlása a 14. század második felében kezdődött: az éhínség és a pestisjárvány megtizedelte a szerzetesek számát, a környéken firenzei zsoldosok portyáztak. Az egykor nagy befolyással bíró kolostor az 1500-as évek elejére teljesen elszegényedett: 1550-ben még az ólomtetőt is eladták, így a páratlan építményben könnyebben kárt tehettek az időjárás viszontagságai...

A ciszterciek 1783-ig maradtak San Galganóban, amíg fel nem oszlatták a rendet. Ebben az évben dőlt össze a harangtorony, majd a boltívek nagy része is bedőlt. A környékbeli parasztok köveket hordtak el házaik építéséhez, az 1800-as évek első felében pedig az egykori kolostort parasztudvarként kezdték használni.

1961-ben egy ciszterci szerzetes engedélyt kapott Rómából, hogy San Galganóban telepedjen le, és újjáélessze az egykori kolostort. Kiépített pár cellát, kis műhelyet hozott létre... San Galgano romjai jelenleg nyaranta kiállítások helyszíneként és klasszikus koncertek kulisszáiként szolgálnak.

Az egykori apátság maradványai jelentős szakrális építészeti emléket képviselnek. Míg anyakolostorát, a Róma melletti Casamari monostort pontos francia mintára építették, San Galgano a ciszterci kötött építészet jellegzetes itáliai változata.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Itáliai anziksz (5)

Jády Mónika

Perugia, Assisi, Gubbio...

2011.12.16.    6


Itáliai anziksz (3)

Jády Mónika

Siena, a gótikus város...

2011.11.7.    3


Itáliai anziksz (2)

Jády Mónika

A Tornyok Városa - San Gimignano.

2011.10.4.    9


Itáliai anziksz (1)

Jády Mónika

Toszkána és Umbria gyöngyszemei

2011.9.23.   

A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.