Ha nem alszik a baba (1)


Jády Mónika  2010.8.3. 7:34

Sajnos, nem létezik olyan csodamódszer, amellyel minden bébit gyorsan álomba lehet ringatni…

…s amelynek alkalmazása nyugodt éjszakát biztosít az újdonsült szülőknek.

Egy átlagos felnőtt éjjelente kereken 7-8 órát alszik. Az újszülöttek viszont másképp vannak „beprogramozva”. Ők még éjjel is megéheznek, és szükségük van édesanyjuk közelségére – akár kétóránként is. Az újszülöttek a nap 24 órájából ugyan 16-18 órát végigalszanak, ám általában 6-7 rövidebb szakaszra osztva. Náluk még nincs meg a nappal-éjszaka ritmus. Ez az időszak a szülők számára igazi próbatétel.

Az első gyermekes, tapasztalatlan anyuka kérve-kéretlenül kapja a különféle, nem egyszer egymásnak ellentmondó tanácsokat, és nem tudja, mihez tartsa magát. „Ne hagyd, hogy a baba az ágyatokban aludjon, soha többé nem tudod a saját ágyába szoktatni!” – okoskodik az egyik jóakaró. „Ha hagyod, hogy a karodban aludjon el, nem lesz önálló” – így a másik. A három gyerekes nagynéni azt tanácsolja, hogy estére darakását kell adni, akkor éjjel nem éhezik meg a gyerek. És még hozzáteszi: „Ha nyűgös, hagyd bömbölni. Tanulja csak meg, hogy nem ugráltathat téged.” A nagyi viszont, aki a saját gyerekeihez szigorú volt, egy percig sem hagyná sírni unokáját. Aztán ott vannak azok, akik kritikus pillantásokat vetnek a kismama felé, amikor éppen koffeinmentes kapucsínót kortyolgat, és kioktatják őt: „ne csodálkozz, ha nem tud aludni a gyerek, hisz abban is van nyomokban koffein, mindenki tudja!” Szóval, ha a pici nem alszik, biztosan azért van, mert az anya rosszul végzi a dolgát, és nem tartja be a beváltnak gondolt recepteket. Az ilyen megjegyzések elbizonytalanítják a fiatal szülőket, és könnyen elhihetik, hogy csemetéjük alvási szokásai egyfajta mércéi szülői képességeiknek.

Vannak ugyan mintababák, akik pár hetes koruktól átalusszák az egész éjszakát, ám ez kivétel – és óriási szerencse. Különben minek lenne annyi tanácsadó könyv, internetes fórum, újságcikk, ami csak azzal foglalkozik, hogyan érhetem el, hogy a gyermekem elaludjon?! Ugyanis nincs olyan csodamódszer, ami minden gyereknél hat. Hogyan is lehetne? Hisz nekünk, felnőtteknek is különbözőek az alvási szokásaink. (Az alváskutatók szerint genetikailag adott, hogy az ember bagoly vagy pacsirta típusú lesz-e, hogy öt órányi alvás után kipihentnek érzi magát, vagy kilenc óra alvás után is nehezére esik elhagyni az ágyat.)

Egyes babák óránként felébrednek, mások hamar ráállnak a négyórás ritmusra. De akadnak mélyen alvók is, akiket úgy kell felébredszteni, ha eljön az etetés ideje. A különbségek ellenére azért a legtöbb gyermeknél négy-öt hónaposan beáll egyfajta nappal-éjszaka ritmus. Ennek kevés köze van a genetikához, inkább a megszokástól függ. Ha a két napszak struktúrújában világosan elkülönül egymástól, a babák könnyebben átállnak. Ha lehet, az éjszakai etetés félhomályban, szinte félálomban történjen, közben ne beszéljünk hangosan, és a dalocskákat is mellőzzük. Ha az újszülöttnek nem fáj a pocakja, a szoptatás után így gyorsan visszaalszik.

Hat hónapos kortól a baba naponta kb. 14,5 órát tölt alvással, ebből 10-11 órát éjjel. Ha a nagyobb babák szinte óránként felébrednek, vagy hosszabb ideig nem tudnak elaludni, és éppen nem jön a foguk, akkor az okot abban lehet keresni, hogy napközben túl sok élmény érte őket, túl sokat vagy éppen túl keveset aludtak. Napközben nyugodtan fel lehet ébreszteni a gyermeket, ha túl hosszan alszik. Ha ugyanis az ágyba menés ideje előtt nem volt ébren legalább négy órát, nem fog tudni újra elaludni, mert belső órája épp éberségre készteti.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.   

A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.