Ha nem alszik a baba (2)


Jády Mónika  2010.10.21. 4:24

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

A felnőttek esetében az alvási fázisok 90-120 perces ritmusban váltják egymást. Az egyik fázisból a másikba váltáskor pár percre felébredünk. Így alkotta meg az embert a természet, alvás közben ellenőrizni tudja, hogy továbbra is biztonságban van-e. Ha igen, alszik is tovább. Erre a felébredésre nem is emlékszünk, ha három percnél rövidebb ideig voltunk ébren. A kisbabáknál sokkal gyorsabban váltakoznak az alvási fázisok, átlagban kb. 45 percenként. Ezen kívül az apróságok alvással töltött idejének felét az álom szakasz teszi ki, amikor is feldolgozásra kerülnek a napközben átéltek. Azért is felébredhetnek a babák, mert nem tudnak az egyik fázisból a másikba „átcsusszanni”, nem csupán az éhség miatt. Ilyenkor megnyugtatólag hat, ha a szülő megsimogatja a bébi fejecskéjét, ha a pici érezheti édesanyja közelségét. Ezért is jó, ha a gyerekek az első hónapokban a szülők közelében alszanak.

Igaz, hogy minden babának más az alvásigénye, ám szinte mindegyik úgy tud csak elaludni, ha valaki a közelében van. Csak nagyon kevés bébi képes egyedül elaludni! Az „individuális igény” itt azt jelenti, hogy ami az egyik babánál beválik, az nem biztos, hogy a másiknál is hatékony lesz. Nem léteznek szigorú szabályok arra vonatkozóan, mikor kell lefektetni az újszülöttet, sem arra, hol aludjon a baba. Akár a szülei ágyában is aludhat, ha ez a megoldás válik be. Persze, figyelni kell arra, hogy biztonságban legyen, ne eshessen le az ágyról, ne kerülhessen a fejecskéje a paplan alá. A legtöbb tanácsadó könyv nem javasolja, hogy a karunkban vagy a mellünkön hagyjuk elaludni a babát, mert ha később az ágyacskájukban arra ébrednek, hogy egyedül vannak, megijedhetnek, és újra csak úgy tudnak elaludni, ha ismét felveszik őket. Tudományosan viszont ez nincs bizonyítva.

Mi van akkor, ha a gyermek azt igényli, hogy órák hosszat az ágya mellett üljön a szülő? Ha a szülőknek éjjel többször fel kell kelniük, mert a kicsi sír? Egy bostoni gyermekorvos, Richard Ferber azt javasolja könyvében, hogy néhány éjszakát hagyni kell a gyereket sírni, azután megtanul önállóan elaludni. Vannak, akik esküsznek erre a módszerre. Az igazság viszont az, hogy ha a szülők nem vigasztalják meg rögtön a babát, gyakrabban fog sírni. Egy 2006-os Nagy-Britanniában végzett vizsgálat szerint azok az újszülöttek, akiknek a szülei megbízhatóan reagáltak a sírásra, feleannyit sírtak, mint azok, akik szülei nem siettek rögtön hozzájuk, hogy megvigasztalják őket.

Mit tehet az a szülő, aki nem akarja sírni hagyni csemetéjét, viszont végre szeretné kialudni magát? Elisabeth Pantley amerikai családi tanácsadó (maga is 4 gyermek édesanyja) szerint jól meg kell figyelni a gyermek alvási szokásait nappal és éjjel egyaránt, és ennek alapján összeállítani egy alvási tervet, amit két hétig konzekvensen be kell tartani, hogy kiderüljön: működik-e. Fontos, hogy a szülők igazodjanak a pici igényeihez, és ne a babát akarják alkalmazkodásra kényszeríteni. Például, amikor látjuk, hogy a gyermek álmos, azonnal vigyük az ágyába. Talán banálisnak tűnik ez a tanács, amíg bele nem gondolunk, hogy gyakran még mennyi mindent el akarunk „gyorsan” intézni, mielőtt ágyba dugjuk a kicsit. Pedig magunkról is tudhatjuk, ha fáradtak vagyunk, és nem fekszünk le rögtön, később kimegy a szemünkből az álom.

Még egy jó tanács: hallgassunk az ösztöneinkre, és örüljünk minden apró sikernek! Az a fontos, hogy a család minden tagja ki tudja aludni magát. Lehet, hogy ez a mi esetünkben úgy valósul meg, hogy a baba a szülői ágyban alszik, a papa pedig ideiglenesen a vendégszobában. Ha ez jó a családnak, az egyedüli, amin ezek után változtatni kell, hogy elengedjük a fülünk mellett jóakaróink tanácsait, és azt mondjuk, mi tudjuk a legjobban, hogy nekünk mi az ideális. Mert biztos lesz, aki majd azt mondja, nem szerencsés ez így, a különalvás nem tesz jót a párkapcsolatnak. (Ettől nem kell tartani, a férj-feleség viszony más okok miatt szokott megromlani, egy-két hónap különalvás után nem hidegülnek el a házastársak egymástól, ha minden más téren működőképes a kapcsolatuk.)

Írásunk a Baby cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ha nem alszik a baba (1)

Jády Mónika

Sajnos, nem létezik olyan csodamódszer, amellyel minden bébit gyorsan álomba lehet ringatni…

2010.8.3.    3

A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.