A leggyakoribb reumatikus betegségek (1)


Dr. Tóth Erzsébet, orvos  2011.9.7. 5:15

Az előző hetekben tárgyalt félelmetes rákbetegség mezejéről most egy kevésbé félelmetes területre kalandozunk.

A reumatikus betegségek szintén tömegeket érintenek. A reuma kifejezés legalább 100 különféle kötőszöveti gyulladásos elváltozás összefoglaló neve. Ahogy az előbbiekben már tárgyaltuk, a kötőszövethez tartoznak az izmok, inak, ízületek, csontok, a zsírszövet, bőr, a belső szervek váza. A reuma, orvosi megközelítése szerint, különböző erősségű kötőszöveti fájdalmat, gyulladásos kórképet és mozgáskorlátozottságot foglal magába. A köznyelvben gyakran minden kötőszöveti fájdalmat reuma kifejezéssel illetnek. Fontos megjegyezni, hogy a kopásos betegségek, a csontritkulás, a gerincferdülés okozta fájdalmak, a gerinc izmainak egyensúly problémái, a köszvény nem sorolhatók a reumatikus betegségekhez. Valódi reumának a szó szoros értelmében csak azt az akut vagy krónikus kötőszöveti gyulladást tekintjük, amely során valamely fertőzés vagy góchatás, esetleg autoimmun történés hatására a felszíneket borító szövetek ellen ellenanyag termelődik. Tünetei: ízületfájdalom, duzzanat, ízületi merevség – főleg reggel –, meleg, piros ízületek, későbbi ízületi deformitás. Súlyosabb esetekben a kötőszövetek vagy más szervek (szív, vese, erek, szívburok, szívbillentyűk, mellhártya is érintettek). A leggyakoribb reumatikus betegségek a krónikus sokízületi gyulladás, az úgynevezett Bechterew-kór, a lágyrész reuma és az oszteo-artrózis.

Krónikus sokízületi gyulladás

Mint a név is jelzi, elsősorban gyulladásos folyamatról van szó, mely immunrendszeri problémára vezethető vissza. Ezt a betegséget az úgynevezett auto-immun betegségek közé sorolják. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen, ahelyett, hogy a kórokozókat támadná, s így megbetegíti a saját szervezetét. Különféle okok miatt ez a folyamat hol felerősödik, hol csillapodik. A heveny gyulladás következménye az erős fájdalom esetleg láz, az érintett szerv duzzanata, mely a gyulladás csillapodtával hegesedéssel gyógyul. Ez az állandóan újra ismétlődő gyulladásos folyamat, majd az azt követő hegesedés az izomzatban sorvadást, az ízületekben egyre súlyosbodó deformitást okoz. Következménye az egyre növekvő mozgáskorlátozottság. A krónikus sokízületi gyulladás jellegzetes tünete az érintett testrész reggeli merevsége, valamint általános tünetek: gyengeségérzet, fáradékonyság. Kezdetben a kéz és láb ujjai, majd kézfej és lábfej betegszenek meg, jellegzetes deformációkat okozva. A betegség később a többi ízületre is kiterjedhet, érintheti az izmokat, ahol úgynevezett reumatikus csomók alakulnak ki, melyek jól kitapinthatók és fájdalmasak.

Bechterew-kór

Ez a betegség is sokízületi gyulladást foglal magába, amely a gerinc melletti kis ízületeket érinti, de később megtámadhatja a nagy ízületeket is (térd, csípő), sőt az ízületekhez tapadó inakat is érintheti a gyulladás. Ez a betegség általában fiatal korban kezdődik (20-40 év), lappangó hát- és derékfájással. A gerinc melletti ízületeknél a szalagok erős meszesedése figyelhető meg, melynek következménye, hogy a gerinc egyre jobban megmerevedik, ezáltal fokozódnak a gerincfájdalmak. A fájdalmak hatására a beteg egyre kevesebbet mozog, mely még tovább növeli a gerinc merevségét. A kezeletlen vagy rosszul kezelt beteg hátgerince meggörnyed, a későbbiekben már a fejét sem tudja felemelni és nem tud kiegyenesedni.

A Bechterew-kór hátterében gyakran fertőzések állnak. Az ízületeket vírusok és baktériumok támadják meg, ezek növelik az ízületek gyulladását. Régebben gyakori volt a gonorrheás (kankó, nemi betegség), valamint a TBC okozta ízületi gyulladás. Ezek a fertőzések napjainkban ritkán fordulnak elő, annál gyakoribbak és veszélyesebbek viszont a heveny reumatikus lázat okozó streptococcus-törzsek, melyek fiatal gyermekeket is megtámadnak. Ez a betegség lázzal, hidegrázással, felső légúti megbetegedéssel, mandulagyulladással jár. A kezeletlen streptococcus betegség következménye, hogy a gyulladás átterjedhet a szívizomra, szívbillentyűkre és szívburokra, vesékre, ízületekre. A manapság a sokat emlegetett Lyme-kór (borelliózis), mely szúnyog- vagy kullancscsípéssel kerülhet szervezetünkbe, szintén okozhat reumatikus panaszokat.

Lágyrész reumatizmus

Ez a betegség főleg a lágy kötőszövetet: izmokat, inakat és egyéb kötőszöveti elemeket érinti. Jellegzetességük, hogy a panaszok nem szimmetrikusak, hanem egyoldalúak. Hideg hatására a tünetek rosszabbodnak, az inak tapadási helye nyomásra érzékeny. A végtagok általában hidegek. Elsődleges tünet az izomfájdalom, melyben leggyakrabban a nyak, váll, derék és a lábszár izmai érintettek. Kiváltó okként a megfázás, megerőltetés, huzat lehetséges. A betegség tünetei gyorsan jelentkeznek és általában pár nap alatt látszólag meg is gyógyulnak.

Oszteo-artrózis

Ez a betegség régebben csak az 50 éven felülieket érintette, napjainkban azonban egyre fiatalabb korosztályokat betegít meg. Először az ízületi porcot támadja meg, mely később teljesen tönkremegy, és idővel még a csont szerkezete is megváltozik. Ennél a betegségnél leggyakrabban a térd érintett, később a gyulladás a hátcsigolyákra, vállra is átterjedhet. Az érintett ízületek mozgáskor ropognak és idővel deformálódnak.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A gyógynövények szerepe a reumatikus betegségek kezelésében.

2011.10.17.  1   


A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A legfontosabb megelőzés a táplálkozás, mely mind összetételében, mind mennyiségében, fontos megelőzési tényező.

2011.10.5.  1   


A reumatikus betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A népi gyógyászatban a reumát megerőltetésre, meghűlésre, és „rossz vérre" (a vér elszennyeződésére) vezették vissza.

2011.9.21.    3

A rovat további cikkei

E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2018.4.11.    5


Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5