A leggyakoribb reumatikus betegségek (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.9.7. 5:15

Az előző hetekben tárgyalt félelmetes rákbetegség mezejéről most egy kevésbé félelmetes területre kalandozunk.

A reumatikus betegségek szintén tömegeket érintenek. A reuma kifejezés legalább 100 különféle kötőszöveti gyulladásos elváltozás összefoglaló neve. Ahogy az előbbiekben már tárgyaltuk, a kötőszövethez tartoznak az izmok, inak, ízületek, csontok, a zsírszövet, bőr, a belső szervek váza. A reuma, orvosi megközelítése szerint, különböző erősségű kötőszöveti fájdalmat, gyulladásos kórképet és mozgáskorlátozottságot foglal magába. A köznyelvben gyakran minden kötőszöveti fájdalmat reuma kifejezéssel illetnek. Fontos megjegyezni, hogy a kopásos betegségek, a csontritkulás, a gerincferdülés okozta fájdalmak, a gerinc izmainak egyensúly problémái, a köszvény nem sorolhatók a reumatikus betegségekhez. Valódi reumának a szó szoros értelmében csak azt az akut vagy krónikus kötőszöveti gyulladást tekintjük, amely során valamely fertőzés vagy góchatás, esetleg autoimmun történés hatására a felszíneket borító szövetek ellen ellenanyag termelődik. Tünetei: ízületfájdalom, duzzanat, ízületi merevség – főleg reggel –, meleg, piros ízületek, későbbi ízületi deformitás. Súlyosabb esetekben a kötőszövetek vagy más szervek (szív, vese, erek, szívburok, szívbillentyűk, mellhártya is érintettek). A leggyakoribb reumatikus betegségek a krónikus sokízületi gyulladás, az úgynevezett Bechterew-kór, a lágyrész reuma és az oszteo-artrózis.

Krónikus sokízületi gyulladás

Mint a név is jelzi, elsősorban gyulladásos folyamatról van szó, mely immunrendszeri problémára vezethető vissza. Ezt a betegséget az úgynevezett auto-immun betegségek közé sorolják. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen, ahelyett, hogy a kórokozókat támadná, s így megbetegíti a saját szervezetét. Különféle okok miatt ez a folyamat hol felerősödik, hol csillapodik. A heveny gyulladás következménye az erős fájdalom esetleg láz, az érintett szerv duzzanata, mely a gyulladás csillapodtával hegesedéssel gyógyul. Ez az állandóan újra ismétlődő gyulladásos folyamat, majd az azt követő hegesedés az izomzatban sorvadást, az ízületekben egyre súlyosbodó deformitást okoz. Következménye az egyre növekvő mozgáskorlátozottság. A krónikus sokízületi gyulladás jellegzetes tünete az érintett testrész reggeli merevsége, valamint általános tünetek: gyengeségérzet, fáradékonyság. Kezdetben a kéz és láb ujjai, majd kézfej és lábfej betegszenek meg, jellegzetes deformációkat okozva. A betegség később a többi ízületre is kiterjedhet, érintheti az izmokat, ahol úgynevezett reumatikus csomók alakulnak ki, melyek jól kitapinthatók és fájdalmasak.

Bechterew-kór

Ez a betegség is sokízületi gyulladást foglal magába, amely a gerinc melletti kis ízületeket érinti, de később megtámadhatja a nagy ízületeket is (térd, csípő), sőt az ízületekhez tapadó inakat is érintheti a gyulladás. Ez a betegség általában fiatal korban kezdődik (20-40 év), lappangó hát- és derékfájással. A gerinc melletti ízületeknél a szalagok erős meszesedése figyelhető meg, melynek következménye, hogy a gerinc egyre jobban megmerevedik, ezáltal fokozódnak a gerincfájdalmak. A fájdalmak hatására a beteg egyre kevesebbet mozog, mely még tovább növeli a gerinc merevségét. A kezeletlen vagy rosszul kezelt beteg hátgerince meggörnyed, a későbbiekben már a fejét sem tudja felemelni és nem tud kiegyenesedni.

A Bechterew-kór hátterében gyakran fertőzések állnak. Az ízületeket vírusok és baktériumok támadják meg, ezek növelik az ízületek gyulladását. Régebben gyakori volt a gonorrheás (kankó, nemi betegség), valamint a TBC okozta ízületi gyulladás. Ezek a fertőzések napjainkban ritkán fordulnak elő, annál gyakoribbak és veszélyesebbek viszont a heveny reumatikus lázat okozó streptococcus-törzsek, melyek fiatal gyermekeket is megtámadnak. Ez a betegség lázzal, hidegrázással, felső légúti megbetegedéssel, mandulagyulladással jár. A kezeletlen streptococcus betegség következménye, hogy a gyulladás átterjedhet a szívizomra, szívbillentyűkre és szívburokra, vesékre, ízületekre. A manapság a sokat emlegetett Lyme-kór (borelliózis), mely szúnyog- vagy kullancscsípéssel kerülhet szervezetünkbe, szintén okozhat reumatikus panaszokat.

Lágyrész reumatizmus

Ez a betegség főleg a lágy kötőszövetet: izmokat, inakat és egyéb kötőszöveti elemeket érinti. Jellegzetességük, hogy a panaszok nem szimmetrikusak, hanem egyoldalúak. Hideg hatására a tünetek rosszabbodnak, az inak tapadási helye nyomásra érzékeny. A végtagok általában hidegek. Elsődleges tünet az izomfájdalom, melyben leggyakrabban a nyak, váll, derék és a lábszár izmai érintettek. Kiváltó okként a megfázás, megerőltetés, huzat lehetséges. A betegség tünetei gyorsan jelentkeznek és általában pár nap alatt látszólag meg is gyógyulnak.

Oszteo-artrózis

Ez a betegség régebben csak az 50 éven felülieket érintette, napjainkban azonban egyre fiatalabb korosztályokat betegít meg. Először az ízületi porcot támadja meg, mely később teljesen tönkremegy, és idővel még a csont szerkezete is megváltozik. Ennél a betegségnél leggyakrabban a térd érintett, később a gyulladás a hátcsigolyákra, vállra is átterjedhet. Az érintett ízületek mozgáskor ropognak és idővel deformálódnak.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyógynövények szerepe a reumatikus betegségek kezelésében.

2011.10.17.  1   


A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legfontosabb megelőzés a táplálkozás, mely mind összetételében, mind mennyiségében, fontos megelőzési tényező.

2011.10.5.  1   


A reumatikus betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A népi gyógyászatban a reumát megerőltetésre, meghűlésre, és „rossz vérre" (a vér elszennyeződésére) vezették vissza.

2011.9.21.    3

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.