A leggyakoribb reumatikus betegségek (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.9.7. 5:15

Az előző hetekben tárgyalt félelmetes rákbetegség mezejéről most egy kevésbé félelmetes területre kalandozunk.

A reumatikus betegségek szintén tömegeket érintenek. A reuma kifejezés legalább 100 különféle kötőszöveti gyulladásos elváltozás összefoglaló neve. Ahogy az előbbiekben már tárgyaltuk, a kötőszövethez tartoznak az izmok, inak, ízületek, csontok, a zsírszövet, bőr, a belső szervek váza. A reuma, orvosi megközelítése szerint, különböző erősségű kötőszöveti fájdalmat, gyulladásos kórképet és mozgáskorlátozottságot foglal magába. A köznyelvben gyakran minden kötőszöveti fájdalmat reuma kifejezéssel illetnek. Fontos megjegyezni, hogy a kopásos betegségek, a csontritkulás, a gerincferdülés okozta fájdalmak, a gerinc izmainak egyensúly problémái, a köszvény nem sorolhatók a reumatikus betegségekhez. Valódi reumának a szó szoros értelmében csak azt az akut vagy krónikus kötőszöveti gyulladást tekintjük, amely során valamely fertőzés vagy góchatás, esetleg autoimmun történés hatására a felszíneket borító szövetek ellen ellenanyag termelődik. Tünetei: ízületfájdalom, duzzanat, ízületi merevség – főleg reggel –, meleg, piros ízületek, későbbi ízületi deformitás. Súlyosabb esetekben a kötőszövetek vagy más szervek (szív, vese, erek, szívburok, szívbillentyűk, mellhártya is érintettek). A leggyakoribb reumatikus betegségek a krónikus sokízületi gyulladás, az úgynevezett Bechterew-kór, a lágyrész reuma és az oszteo-artrózis.

Krónikus sokízületi gyulladás

Mint a név is jelzi, elsősorban gyulladásos folyamatról van szó, mely immunrendszeri problémára vezethető vissza. Ezt a betegséget az úgynevezett auto-immun betegségek közé sorolják. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen, ahelyett, hogy a kórokozókat támadná, s így megbetegíti a saját szervezetét. Különféle okok miatt ez a folyamat hol felerősödik, hol csillapodik. A heveny gyulladás következménye az erős fájdalom esetleg láz, az érintett szerv duzzanata, mely a gyulladás csillapodtával hegesedéssel gyógyul. Ez az állandóan újra ismétlődő gyulladásos folyamat, majd az azt követő hegesedés az izomzatban sorvadást, az ízületekben egyre súlyosbodó deformitást okoz. Következménye az egyre növekvő mozgáskorlátozottság. A krónikus sokízületi gyulladás jellegzetes tünete az érintett testrész reggeli merevsége, valamint általános tünetek: gyengeségérzet, fáradékonyság. Kezdetben a kéz és láb ujjai, majd kézfej és lábfej betegszenek meg, jellegzetes deformációkat okozva. A betegség később a többi ízületre is kiterjedhet, érintheti az izmokat, ahol úgynevezett reumatikus csomók alakulnak ki, melyek jól kitapinthatók és fájdalmasak.

Bechterew-kór

Ez a betegség is sokízületi gyulladást foglal magába, amely a gerinc melletti kis ízületeket érinti, de később megtámadhatja a nagy ízületeket is (térd, csípő), sőt az ízületekhez tapadó inakat is érintheti a gyulladás. Ez a betegség általában fiatal korban kezdődik (20-40 év), lappangó hát- és derékfájással. A gerinc melletti ízületeknél a szalagok erős meszesedése figyelhető meg, melynek következménye, hogy a gerinc egyre jobban megmerevedik, ezáltal fokozódnak a gerincfájdalmak. A fájdalmak hatására a beteg egyre kevesebbet mozog, mely még tovább növeli a gerinc merevségét. A kezeletlen vagy rosszul kezelt beteg hátgerince meggörnyed, a későbbiekben már a fejét sem tudja felemelni és nem tud kiegyenesedni.

A Bechterew-kór hátterében gyakran fertőzések állnak. Az ízületeket vírusok és baktériumok támadják meg, ezek növelik az ízületek gyulladását. Régebben gyakori volt a gonorrheás (kankó, nemi betegség), valamint a TBC okozta ízületi gyulladás. Ezek a fertőzések napjainkban ritkán fordulnak elő, annál gyakoribbak és veszélyesebbek viszont a heveny reumatikus lázat okozó streptococcus-törzsek, melyek fiatal gyermekeket is megtámadnak. Ez a betegség lázzal, hidegrázással, felső légúti megbetegedéssel, mandulagyulladással jár. A kezeletlen streptococcus betegség következménye, hogy a gyulladás átterjedhet a szívizomra, szívbillentyűkre és szívburokra, vesékre, ízületekre. A manapság a sokat emlegetett Lyme-kór (borelliózis), mely szúnyog- vagy kullancscsípéssel kerülhet szervezetünkbe, szintén okozhat reumatikus panaszokat.

Lágyrész reumatizmus

Ez a betegség főleg a lágy kötőszövetet: izmokat, inakat és egyéb kötőszöveti elemeket érinti. Jellegzetességük, hogy a panaszok nem szimmetrikusak, hanem egyoldalúak. Hideg hatására a tünetek rosszabbodnak, az inak tapadási helye nyomásra érzékeny. A végtagok általában hidegek. Elsődleges tünet az izomfájdalom, melyben leggyakrabban a nyak, váll, derék és a lábszár izmai érintettek. Kiváltó okként a megfázás, megerőltetés, huzat lehetséges. A betegség tünetei gyorsan jelentkeznek és általában pár nap alatt látszólag meg is gyógyulnak.

Oszteo-artrózis

Ez a betegség régebben csak az 50 éven felülieket érintette, napjainkban azonban egyre fiatalabb korosztályokat betegít meg. Először az ízületi porcot támadja meg, mely később teljesen tönkremegy, és idővel még a csont szerkezete is megváltozik. Ennél a betegségnél leggyakrabban a térd érintett, később a gyulladás a hátcsigolyákra, vállra is átterjedhet. Az érintett ízületek mozgáskor ropognak és idővel deformálódnak.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyógynövények szerepe a reumatikus betegségek kezelésében.

2011.10.17.  1   


A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legfontosabb megelőzés a táplálkozás, mely mind összetételében, mind mennyiségében, fontos megelőzési tényező.

2011.10.5.  1   


A reumatikus betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A népi gyógyászatban a reumát megerőltetésre, meghűlésre, és „rossz vérre" (a vér elszennyeződésére) vezették vissza.

2011.9.21.    3

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.