A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.8.30. 4:30

A rák nemcsak a test, hanem a lélek betegsége is.

A lélek gyógyítására ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint a test kezelésére. E szoros összefüggést példázza, hogy amint már említettük, a rák az immunrendszer gyengeségére vezethető vissza. A jól működő immunrendszer nem engedi, hogy a rákos sejtek elszaporodjanak. Az immunrendszer gyengesége pedig a lélek gyengeségével áll kapcsolatban. Hiába törekszünk ellenálló-képességünk megerősítésére, ha a lelkünk gyenge, s megoldatlan problémák kavarognak benne.

Több kézzelfogható bizonyítékunk is van, melyek a testben és a lélekben végbemenő folyamatok közti összefüggést igazolják. Az egyik az úgynevezett spontán remisszió. Így nevezik azt a folyamatot, melynek során a daganat tudományosan megmagyarázhatatlan módon visszafejlődött olyan betegeknél, akiknek az orvosok már nagyon kevés vagy semmilyen esélyt nem jósoltak a gyógyulásra. A másik az ún. placebo effektus. Ilyenkor a betegnek valamilyen semleges anyagot juttatnak a szervezetébe, melyről azt állítják, hogy gyógyszer. Azt figyelték meg, hogy a gyomorfekélyes betegek kétharmada jól reagált erre a látszólagos kezelésre. Mindez döbbenetes bizonyíték arra, milyen nagy hatalma van szervezetünk felett a saját meggyőződéseinknek. Ezen kívül az állatkísérletek is bizonyítják, hogy az állandó stressznek (agresszív fényhatások, erős hangok, stb.) kitett állatoknál sokkal könnyebben jelentkezett daganatos megbetegedés.

A daganatos megbetegedéssel küszködők lelkének vizsgálatára az utóbbi években nagy figyelmet fordított a tudomány. Ezen a téren nagyon nehéz általános következtetéseket levonni, mivel minden ember más. Általában azonban elmondhatjuk, hogy a megfigyelt betegek döntő többsége becsületes, szorgalmas, és a környezetének mindenképp megfelelni vágyó egyéniség, aki nem tudja sem a negatív, sem a pozitív érzéseit levezetni. Gyakran jelen van a kiegyensúlyozatlan viszony a szülőkkel, vagy a társukkal, illetve ezen fontos személyek elvesztése, a gyász feldolgozatlansága. A betegséget, a megfigyelt esetekből kiindulva értelmezhetjük úgy, mint a lelki folyamatok ellenpólusát. A szorongó, önmagával vívódó lélek ellenpólusa a rákos sejtek szabad burjánzása. A rákos sejt „önző", figyelmen kívül hagyja a környezete érdekeit. A beteg feladata tehát, hogy feloldja a lelkében feszülő ellentéteket, hogy megtanulja az egészséges önzés művészetét, harmóniát teremtsen a saját belső világa és a környezete között. Ez úgy lehetséges, ha megismerjük lehetőségeinek és korlátainkat, hogy miként mozoghatunk a korlátainkon belül, és hogy tágíthatjuk őket anélkül, hogy ez környezetünk kárára válna.

A rákot a hátrálás szimbólumaként is felfoghatjuk. A rákos ember úgy hátrál az életfeladatai elől, mint a tengeri rák. A lelkünk gyógyítása során tehát érdemes azon is elgondolkodni, vajon tudjuk-e, mi az életben a feladatunk, és igyekszünk-e azt teljesíteni, vagy próbálunk kibújni alóla a nehézségek, konfliktusok kerülése érdekében. A lélek karbantartása miatt persze fontos, hogy ezeket a kérdéseket nyugodtan, harag, önvád, és kétségbeesés nélkül tegyük fel magunknak. A megfelelő lelkiállapot, a pozitív ráhangolódás mellett fontos a rendszeres meditáció, a relaxáció, melyek során megtanuljuk, hogyan fordítsuk figyelmünket fokozatosan önmagunkra. A külvilágtól ugyanis nem olyan könnyű elszakadni.

Egy rendkívül hasznos lelki technika a Simonton-módszer. Ennek során a rákbeteget először nyugodt testi és lelki állapotba hozzák, majd arra biztatják, hogy képzelje el, amint a szervezetében az erős, egészséges sejtek fokozatosan legyőzik a daganatot. Ez szimbólumokkal is lehetséges. Legyen például a daganat egy hatalmas jégtömb, melyet a szeretet felolvaszt. Fontos, hogy a szimbólumot a beteg találja ki, hogy olyan kép legyen előtte, melyben hinni tud és amelyre szívesen, félelem nélkül gondol.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rák kezelésének természetes gyógymódjai (mint maga a betegség) nagyon sokrétűek, és alapjában véve két nagy csoportba oszthatjuk őket.

2011.7.27.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A természetgyógyászati módszerek a daganatképződést, vagy a hajlamot nagyon korán képesek kimutatni.

2011.7.7.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rákbetegséget az emberiség nagyon régóta ismeri.

2011.6.20.    7

A rovat további cikkei

Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.