Ajánlott táplálék-kiegészítők


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2003.10.21. 7:42

Ahhoz, hogy szervezetünk védekező mechanizmusát karbantartsuk, az egészséges életmódon, táplálkozáson és mozgáson kívül természetes immunerősítők is szükségesek.

Elsősorban a téli és tavaszi időszakban, valamint a megfázások idején. Kis sorozatunk ezzel az utolsó fejezetéhez érkezett. Az eddig leírtakban arra törekedtünk, hogy a teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakoribb életmódbeli hibákat, és azokra gyógymódokat kínáljunk. A leírtakat ne tekintsék merev szabályoknak, az alkalomszerű vétkezés nem jóvátehetetlen hiba! Próbáljuk az egészet játékosan, lazán, minden kényszerérzet nélkül betartani. Fokozatosan, hónapról-hónapra ismerkedjünk meg egy-egy új dologgal, így kerülve mindig közelebb a kitűzött célhoz.

Fogyasszunk tehát rendszeresen nyers paprikát (bioflavonoid tartalma), káposztaféléket (indolin tartalma), szőlőt, zöldteát (elegsav tartalma), citrusféléket (limonin tartalma), vöröshagymát és fokhagymát (allium sativum tartalma), sárga- és zöldbabot (kverceti tartalma), ananászt (bromelain tartalma), sárga színű zöldségeket bétakarotin tartalmuk miatt. A felsorolt zöldségek mellett a zárójelben megnevezett anyagok táplálék-kiegészítők formájában is megvásárolhatók. Ha a felsorolt élelmiszerek főzzük, hőkezeljük, ezek az anyagok hatástalanokká válnak.

A fent említett időszakban iktassunk be étrendünkbe magas C- és E-vitamin tartalmú ételeket. A C-vitamint megtaláljuk a citrusfélékben, paprikában, leveles zöldekben, s ha nincs más megoldás, akkor a természetes alapanyagú táplálék-kiegészítőkben. E-vitamint tartalmaznak az olajos magvak, a hidegen préselt olajok (pl. reggel elfogyasztunk 2 kiskanál olívaolajat). Ne hiányozzanak étlapunkról a cink- és szeléntartalmú ételek sem. (Cink: búzacsíra, tökmag, szelén: búzacsíra, korpa, hagymafélék, paradicsom.) Igyunk immunrendszert stabilizáló és erősítő gyógyteákat! Ilyenek a kálmosgyökér, kamilla, izlandi zuzmó, bíbor kasvirág stb. A megfázásos időszakban próbáljuk ki az ellenálló képesség növelő természetes készítményeket. Mint például az echinacea-cseppeket, a homeopátiás gyógyszereket, a macskakarom- és grapefruitmag-kivonatot, feketeribizli-kivonatot, és ne feledkezzünk meg a nyomelem pótlásról sem!
Felmerült kérdéseikre szívesen válaszolunk!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A három fehér méreg

Kabók Zita

Vajon mennyien tudjuk, hogy a táplálékunk hatással van a közérzetünkre, kedélyállapotunkra és az erőnlétünkre is?

2006.7.14.    12


Életmód változtatási tanácsok

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, nemcsak az egészséges táplálkozásra kell odafigyelnünk.

2003.10.8.   


Egészséges táplálkozás

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Hogy káros szokásainkon változtatva egészségesebb és teljesebb életet tudjunk élni, nem árt, ha megfogadjuk és beiktatjuk az életünkbe a következő alapvető jó tanácsokat. Rövid sorozatunkban ezeket részletezzük.

2003.9.23.   


Egészségünk érdekében

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Rövid sorozatunkban sorba vesszük helytelen és káros szokásainkat, hogy ezeket leküzdve, vagy ezeken változtatva egészségesebb és teljesebb életet tudjunk élni.

2003.9.9.   


A jó közérzet és egészség forrása

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Mindenki szeretne egészséges, fiatalos és edzett maradni. Sajnos a legtöbben nem tudjuk, hogyan érhetjük ezt el.

2003.9.2.   

A rovat további cikkei

Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.