Állapotfelmérés a természetgyógyászatban (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.6.25. 5:43

A Voll-féle elektroakupunktúráról.

Mind az orvostudományban, mind a természetgyógyászatban a diagnosztikai módszerek sokaságával találjuk szembe magunkat. Sajnos sok esetben sem az orvosok, sem a természetgyógyászok nem képesek ezek használhatóságát tökéletesen átlátni. Még a hivatalos orvoslásban használt képalkotó módszerek sem adnak minden esetben hiteles tájékoztatót a vizsgált területről. A vizsgálatokból nyert információ értékelése komoly odafigyelést igényel az egészségügyi személyzettől. Gyakran több vizsgálat együttes elvégzése sem vezet egyértelmű diagnózis felállításához, a helyes gyógymód megállapításához. Ellenben a vizsgálatok sorozata igénybe veszi a beteg testi és lelki állóképességét egyaránt, sok esetben a családtagokat is beleértve.

A természetgyógyászati vizsgálatoknak szintén számtalan előnye és hátránya van. Gondolok itt az auralátástól az aurafényképig, a kineziologiára és más energiaérzékelésre, különböző hiteles és nem hiteles mérőműszerekkel való energiamérésre – talp-, tenyér-, fül- és nyelv-diagnosztikára, pulzus- diagnosztikára, és még sorolhatnám. Ezek előnye, hogy gyorsak, figyelembe veszik az egész ember testi és lelki állapotát az élő szervezet egészében, és nem kiragadva egy-egy testrészt. A páciens számára nem leterhelőek. Hátrányuk, hogy a vizsgálatok eredményei nehezen, vagy egyáltalán nem összehasonlíthatóak. Kontrollvizsgálatnál az előző mérés általában nem áll rendelkezésre összehasonlítás céljából. A vizsgált személy általában nem kap hiteles dokumentációt a vizsgálat eredményéről, emiatt sokan kételkedve fogadják az így felállított diagnózist.

A technika fejlődésével azonban itt is előrelépés figyelhető meg. Vannak olyan természetgyógyászati vizsgálati módszerek, melyek teljes egészében dokumentálhatók, archiválhatók és alkalmasak az ember állapotának teljes körű feltérképezésére, a kórfolyamatok lefolyásának megfigyelésére, a méregegyensúly vagy annak felborulásának megállapítására, a tisztítókúrák eredményességének pontos meghatározására.

Az említett problémák megoldására kínál lehetőséget egy német orvos és mérnök találmánya. Dr. Voll és Werner mérnök már az 1970-es években megalkottak egy vizsgálati módszert, mely magába foglalja a precíz mérést, az egész szervezet állapotának feltérképezését és annak dokumentálását, kontroll esetben az összehasonlítás lehetőségét. Az elképzelés a kínai akupunktúra alapjaira épül. A kínai akupunktúra értelmezése szerint, ha az ember egészséges akkor energetikai egyensúly állapotában van, és ha ez így van, akkor ezt modern elektronikai eszközök segítségével mérni is lehet. A mérés lényege, hogy a szervezetet nagyon gyenge erősségű elektromos áram alá helyezzük, és egymást követő akupunktúrás pontokon keresztül mérjük a pontokhoz tartozó szerv elektromos értékét. A műszer az áramkörbe iktatott szerv elektromos potenciálját méri, tehát azt, hogy a mért szerv hogyan reagál a felkínált mérőáramra. A mért elektromos értéket egy mérőskálán olvashatjuk le, megfigyelhetjük a mért érték egy időegység alatti ingadozását, erősödését, gyengülését. A számítógépes archiválásnak köszönhetően elraktározzuk a mért értékeket, és szükség szerint felhasználhatjuk. Ez a Voll-elektroakupunktúra lényege.

A Voll-féle elektroakupunktúránál az említett skála 100 egységre osztott, a mért értéket 10 másodpercig figyeljük meg. Ezáltal lehetőségünk van a változás pontos mérésére és archiválására, ezzel együtt a mért szerv állapotának meghatározására. Az egészséges szerv képes a felkínált elektromos áramot néhány másodpercig konstans, azaz állandó értéken tartani. A beteg szervé azonban eltér magasabb, vagy alacsonyabb szintre. A mérés pontos végeredményének elengedhetetlen feltétele a megbízható technikai felszerelés, a kiváló minőségű és rugalmas pontelektróda, a mérőműszer skálájának könnyű és megbízható leolvashatósága, a mérés elraktározhatósága. Nem kevésbé lényeges a diagnózist végző személy alapos egészségügyi felkészültsége, az akupunktúrás pontok tökéletes ismerete, az vizsgáló személy precizitása, türelme. E személy jártassága mind a hagyományos orvoslásban, mind a természetes gyógymódokban előnyt jelent. Ez azért fontos, mert a páciens majdnem minden esetben a modern orvostudomány által felállított diagnózissal jön, és ezeket kell szinkronba hozni az energetikai mérés eredményeivel. Ennek egyik legjobb ismerője Dr. Jonáš, Prágában élő orvos. Módszeréről és gyógymódjairól, melyet róla neveztek el a későbbiekben részlete- sebben írok.

Milyen pontokat használunk a mérésnél?

A Voll-féle elektroakupunuktúrás mérésnél, diagnosztikánál főleg a kéz- és lábfej pontjait használjuk. Részben a hagyományos kínai akupunktúra, részben a Dr. Voll által fellfedezett, más meridiánok akupunktúrás pontjait. Dr. Voll ezenkívül felfedezte a fogak és a belső szervek közötti összefüggést. Amint már az előzőkben is írtam, a rossz fogak nem mindig csak a helytelen fogápolás számlájára írhatók, hanem összefügghetnek például a vastagbél rossz állapotával, szervezet nem megfelelő ásványianyag készletével.

Mit képes lemérni a Voll-féle elektroakupnuktúra?

Képes az embert egészében értékelni, elkülönítve fizikai és pszichikai állapotát. Meghatározhatjuk, hogy a kialakult állapotért mennyire felelős a páciens egészségtelen életmódja és mennyire befolyásolják a lelki tényezők. Ez azért nagyon fontos, mert például egy olyan személynél, aki túl sokat idegeskedik, félelmek gyötrik, haragot szít magában, vagy más rossz lelki élmények gyötrik, ilyen esetben nem célszerű a kezelésnél csak a fizikai állapotra koncentrálni, hanem fontosabb megteremteni a páciens lelki egyensúlyát. Továbbá lehetőségünk nyílik tesztelni a test különböző szerveit. Így a például kötőszövetet. Ide tartoznak a csontok, ízületek, inak, izmok, bőr, szírszövet, erek, belső szervek váza. Megmérjük a kínai akupnuktúra 5 életfontosságú „jang" szerveinek pontjait. Ide tartoznak: a tüdő, szív, vese, máj, lép, hasnyálmirigy. Leteszteljük a „jang" szervek „jin" párjait, ezek az úgynevezett nem életfontosságú szervek. Ide tartoznak: vastagbél, vékonybél, húgyhólyag, epe, gyomor. Lemérjük szervezetünk három irányítórendszerének állapotát: Ide tartozik az idegrendszer, immunrendszer, hormonrendszer.

A helyes eredmény érdekében ajánlatos néhány követelmény betartása, mind a mérést végző személy, mind a páciens részéről, valamint fontos a megfelelő helyiség kiválasztása melyben a mérést végezzük. Ezen kritériumok elhanyagolása téves állapotfelmérést eredményezhet. A folytatásban ezekről a feltételekről részletesen írok. Ezeket a feltételeket nemcsak a Voll-elektroakupuntúrás diagnosztikában, hanem minden energetikai mérésnél be kellene tartani, hogy a mérés a lehető legobjektívebb legyen.

Heti tanács:
A következő napokban sem feledkezzenek meg a helyes légzésről, és jó idő esetén tartózkodjanak sokat kint a friss levegőn. A mély légzés, a friss levegő, esetleg a munka vagy mozgás növeli szervezetünk energiáját, ezáltal erősebbnek, frissebbnek érezzük majd magunkat.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Állapotfelmérés a természetgyógyászatban (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

További információk a Voll-féle elektroakupunktúráról.

2010.9.30.    2

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.