Az ételkészítés legfontosabb feltételei (6/2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.3.7. 5:31

A legtöbb elfogyasztott étel savas termékeket bocsát szervezetünkbe.

Az ételek párosítása

A savképző ételek alkotják táplálkozásunk kb. 90 százalékát. Nagyon kevesen vannak, akik teljes egészében savtermelő ételt fogyasztanak. Amennyiben lehetséges, minden étkezésnél legalább valamennyi lúgos hatású ételt is kellene fogyasztanunk. Savképző ételeink a cukor, fehérliszt, cukrásztermékek, pékáru, kekszek, kenyér, olajak, fagylalt, tartósított élelmiszerek, kávé, alkohol, az összes állati eredetű étel, beleszámítva a halakat is, a hüvelyesek, mogyoró, ecet, mustár és még hosszan sorolhatnám. Még a teljes kiőrlésű gabonák és ezekből készült termékek is enyhén savképzők. Ellenben sokkal kevesebb lúgos ételt fogyasztunk: diót, nyers tejet, zöldségeket. Néhány ételünk kiegyenlített savbázis hatású (víz, hidegen sajtolt olajak, jó minőségű és tartósítószert nem tartalmazó joghurt és túró). Könnyen megállapíthatjuk, hogy a savtermelő élelmiszerek egyértelműen túlsúlyban vannak étrendünkben. Ezért a legtöbb ember állandó savtúltermeléstől szenved. Mivel a vér lúgos hatású, ezért a szervezetnek nagy erőket kell kifejtenie, hogy a savakat semlegesítse. A semlegesítésnél a szervezet sok energiát emészt fel, ásványi anyagokat és oxigént használ fel a szervezetből. Már ez a tény is előbb vagy utóbb betegséghez vezethet.

A régi időkben az emberek önkéntelenül is tudták, hogy milyen ételt mivel párosítsanak. A Kaukázusban élők köztudottan hosszú életet élnek. Megfigyelték, hogy ők anélkül, hogy tanulták volna, ha gabonát ettek, azt mindig zöldséggel, ha húst azt is csak zöldséggel, körítés nélkül fogyasztották. Ott senki nem eszik húst gabonafélével. Ez az alapja a mostanában oly népszerű elválasztott étrendnek.

Az ilyen étrend mellett megfelelő az emésztés is: nem keletkezik rothadás az emésztőrendszerben, nem keletkeznek további mérgező anyagok, alkoholok, savak a belekben. Ráadásul a jó emésztés hatására vitaminok jönnek létre a belekben. A nálunk elterjedt: hús gabonafélével vagy rizzsel, kenyér felvágottal vagy sajttal, kenyér és tojás – nem megfelelő párosítások.

Az élesztő emésztéséhez lúgos kémhatás szükséges. A fehérjéhez savas. A fehérje emésztése lelassul, az elfogyasztott étel nagyobb része nem emésztődik meg. Továbbhaladva a belekben erjedés keletkezik. Csökkentik a gyomorsavtermelést a cukrok, zsírok is, ezért ezeket ne fogyasszuk fehérjékkel együtt. A zsíros hús az egyik legtovább emésztődő táplálék. Az említett ételek savas hatását nyers zöldségekkel egyensúlyozhatjuk ki. Hasonló okok miatt a tejet sem párosíthatjuk más élelmiszerekkel, sót kétféle fehérje párosítása egyáltalán nem ajánlott (hús, sajt, hal).

Az ember emésztőrendszere úgy van kialakítva, hogy azokat az ételeket fogyassza és eméssze meg, amelyek a természetben is megtalálhatók és nem úgy, ahogy az emberi elme párosítja őket. A gabonaféléket nem jó cukorral együtt fogyasztani, mert ennek következménye erjedés. Úgy, ahogy a természetben is: gondoljunk az alkohol előállítására. A gyümölcsöket minden esetben, önmagában kell fogyasztani, nem megfelelő sem evés előtt, sem evés utáni fogyasztásuk. Képzeljük el, hogy már a gyomrunkban van az egész ünnepi ebéd vagy vacsora, melynek emésztése hat órát is igénybe vehet, és leghátul ott sorakoznak a gyümölcsök, melyeknek emésztése csak egy óra, és az akadály miatt nem tudnak tovább haladni. Az állatvilágban a sertésen kívül nem ismerünk állatot, amely minden ételt elfogyaszt. Mi emberek annyi ételkombinációt és akkora mennyiséget fogyasztunk, melyhez emésztőrendszerünk majdnem mindig túl gyengének bizonyul.

Tanácsok

Együnk lassan, rágjuk meg rendesen az ételt, ha lehet, egyszerre csak egyfajta ételt fogyasszunk.
Megfelelő kombináció: a fehérje zöldség, keményítő és zöldség, zsiradék és zöldség.
Rossz kombináció: fehérje és keményítő (gabonafélék), gyümölcs és keményítő.
Természetesen, ha emésztőrendszeri problémákkal küszködünk, nem ajánlatosak a párosítások, inkább a „szólóételek”. Még ha nem is vagyunk betegek, akkor is érdemes egyszerű ételeket és a könnyen emészthető párosításokat fogyasztani.

A következő részben a jin és jang ételekről lesz szó. Ezt az étrendet energiahiányban szenvedő (fázós embereknek) és energia túltengésben szenvedő (hideget kedvelő) embereknek ajánlom.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás szerepe (9)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

...a daganatos betegségek kialakulásában.

2011.6.2.  29   


Rákmegelőző tápanyagok (12)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tápanyagok, melyek jó hatással vannak szervezetünkre.

2011.5.20.   


Daganatok és összefüggések (11)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes szervek daganatai és a fogyasztás közötti összefüggések.

2011.5.6.   


Rákkeltő anyagok a táplálékban (10)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A táplálkozás során az ember naponta több száz anyagot juttat a szervezetébe, ezeknek csupán egy kisebb hányada hasznosítható a testfunkciók fenntartásához.

2011.4.28.    5


Jin és jang ételek (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A sok allergiás tünet nem ok nélkül jelentkezik.

2011.4.5.   


Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

2011.3.23.   

A rovat további cikkei

A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.