Betegségmegelőzés (2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.4.28. 7:06

Nézzünk szét először a külső méreganyagok tengerében!

Szinte mindenhol jelen vannak a nehézfémek. Az autók kipufogógázaiban, égéstermékek alkotórészeként jutnak a levegőbe, majd kerülnek a vízbe és az élelmiszerekbe. Sajnos ezek majdnem mindig a kötőszövetben (csontok, izületek, izmok, inak, bőrszövet, zsírszövet stb.) raktározodnak el. Innen szinte lehetelen az eltávolításuk. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a kínai akapunktőrök ezt az állapotot az élettel nem összeegyeztethetőnek tartották. Pár ezer évvel ezelőtt nem is nagyon volt ember, aki tovább élt volna 40 éves koránál. Sajnos ez a nehézfém elraktározódás majdnemhogy visszafordíthatatlan állapot. Csupán annyit tehetünk, hogy megteszünk mindent annak érdekében, hogy minimalizáljuk a nehézfém-bevitelt a szervezetünkbe.

Elrettentésként szolgáljon számunkra néhány betegség, melyet gyakran a nehézfém lerakódása okoz!

Kadmium: fáradtság, hajhullás, magas vérnyomás, ízületi gyulladások. A legtöbb kadiumot a disznó- és marhabelsőségek tartalmazzák.

Ólom: szédülés, székrekedés, alvászavar, ingerlékenység, hiperaktivitás, fáradékonyság, meddőség, ízületi gyulladások, köszvény, csontritkulás, magas vérnyomás. Sok ólmot tartalmazhatnak a gyümölcsök, zöldségek, a máj-, vese- és csonttartalmú ételek.

Higany: depresszió, fejfájás, hajhullás, szédülés, feledékenység, ingerlékenység, aggodalmaskodás, aluszékonyság, étvágycsökkenés, alvászavar. A legtöbb ólmot a tengeri halak és más tengeri állatok, amalgám fogtömés (főleg a friss tömések bocsátanak ki higanyt).

Réz: depresszió, tudathasadás, autizmus, ízületi gyulladás, ekcéma, májbetegségek, vérszegénység.

Nikkel: cukorbetegség, bőrgyulladások, vesebetegségek, szívkoszorúér diszfunkciók.

Minden mezőgazdasági területen probléma a víz nitráttartalma. Köztudott, hogy ezek a vegyületek károsítják a vér oxigénfelvevő kapacitását, ezért elsősorban csecsemőknél veszélyes az ilyen víz használata, mert súlyos oxigénhiányt okozhat. A talajba került műtrágyák és emésztőgödrök anyagát az eső a talavízbe mossa, majd öntozésnél fokozottan magába szívja ezen anyagokat a saláta, a spenót, retek, céklarépa, sárgarépa. Tovább fokozzák a szennyezést az élelmiszeriparban használt nitráttartalmú anyagok, például mint színezőanyagok vagy a tartósítószerek alkotoórésze.

Rádioizotópok: atomrobantások alkalmával, reaktorkatasztrófáknál kerülnek a légtérbe és elárasztják környezetünket. Rákkeltők, és fejlődési rendellenességek okozói. Beépülnek a növények, állatok, emberek szervezetébe.

Klór: főleg növényvédőszerek tartalmazzák, beépülnek a zsírszövetbe, anyatejbe és mérgezési tüneteket okoznak. Ide tartozik a pár éve nagy figyelmet kiváltott dioxin.

Illékony szénhidrogének: tisztítószerekben, benzinkutaknál, forgalmas országutaknál találkozhatunk velük. Beépülenek a szírszövetbe és károsítják a sejtek sejtfalát.

Mosogatószerek, tisztítószerek, öblítők: ezen anyagok teljes kimo- sása a ruházatbol, lemosása az edényekről rengeteg vizet igényelne. Ezért szinte állandóan jut a szervezetünkbe mosogató - és tisztítószer.

Gyógyszerek: szinte kimutathatatlan az állattenyésztésben használt gyógyszerek jelenléte az élelmiszerekben. Az állattenyésztésben használt nagy mennyiségű antibiotikum és hormongyógyszer maradványai szinte kimutathatalanok. Ezen anyagok viszont ebben a szinte kimutathatatlan mennyiségben is hihetetlenül károsíthatják az ember hormonrendszerét, minimális antibiotikum tartalmuk allergiákat válthat ki, esetleg olyan baktériumtörzsek kifejlődését segíti, melyek később ellenállókká válnak az antibiotikumokkal szemben. Tovább minden előállított egy kilogramm gyógyszerre több kilogram veszélyes hulladék jut.

Formaldehid: illékony anyag, melyet főleg a fabútorok bocsátanak ki magukbol, és a lakóterek szellőzetlen helységeiben folyamatosan jelen lehet. Pontos hatásait az élő szervezetre még nem ismerjük.

Alumínium: az alumínium edények használata alumínium felhalmozó- dást idéz elő az élelmiszerekben, az utóbbi időkben kapcsolatba hozzák az időskori elbutulással, az ún. Azheimer kórral.

Penészes élelmiszerek: a penészgombák veszélyességét nem lehet eléggé hangsúlyozni! Amikor penészesnek látszik a kenyér, akkor a belsejét már teljesen átszőtték a gombafonalak. Nem elég ilyenkor csak a penészes részt levágni. Az egészet ki kell dobni! Vigyázat a gombatoxin nagyon erős méreg! Az E-számok rejtélye: ezek annyira sokrétű vegyületek, hogy egy későbbi időpotban külön foglalkozunk velük.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl semmit nem ehetünk, semmit nem ihatunk, nem örülhetünk az életnek. Ellenkezőleg, ha ismerjük ellenségeinket, jobban tudunk védekezni , hatásosabban iktathatjuk ki azokat az életünkből. Ezáltal egészségesebbek leszünk, jobban tudunk örülni mindennek.

Ha tehetik járjanak sokat kinn a friss levegőn, lélegezzenek mélyeket, mosolyogjanak, és legyenek mértékletesek mindenben!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Betegségmegelőzés (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Milyen is az amikor a méregegyensúly felbomlik?

2010.6.2.   


Betegségmegelőzés (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kívülről bevitt mérgező anyagok mellett számolnunk kell a belső méreganyagokkal is...

2010.5.28.   


Betegségmegelőzés (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kívülről bevitt mérgező anyagok mellett számolnunk kell az úgynevezett belső méreganyagokkal is...

2010.5.13.    1


Betegségmegelőzés (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészséges életmód, természetes gyógymódok, modern orvoslás.

2010.4.12.    12

A rovat további cikkei

Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.