Emésztőrendszeri betegségek (2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.1.12. 6:15

Folytassuk utunkat a gyomor irányába!

Ide torkollik a nyelőcső, így kerül a táplálék a gyomorba. A gyomor az idegrendszer változásaira nagyon érzékenyen reagál. Ebből következik, hogy a kezelések szempontjából fontos a gyógyszerek, természetes gyógymódok bevonása, valamint a lelki síkon való kezelés együttes alkalmazása.

A gyomor hurutos megbetegedése

A krónikus gyomorproblémák nagy része a gyomor hurutos megbetegedésére vezethetők vissza. A gyomorhurut a gyomor-nyálkahártya heveny vagy krónikus, elhúzódó gyulladását jelenti. A krónikus gyulladás a gyakoribb, bár a két típus együttesen is előfordulhat. A heveny gyomorgyulladás gyakran krónikus gyulladássá fajul. A betegség okozói leggyakrabban a stresszes életmód, idegeskedés, elfojtott agresszió, elfojtott, nem megoldott konfliktusok, örökös aggályoskodás, megfelelni akarás, felpörgetett és túlfeszített életmód. Ráadásul ezeket megkoronázzuk helytelen táplálkozással, nemcsak a helytelen ételek fogyasztásával, hanem azoknak gyors, rágás nélküli elfogyasztásával. Csak ezek után következik a gyógyszerfogyasztás, főleg aszpirin, fájdalomcsillapítók, mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, kávéivás, túl forró és túl fűszeres italok fogyasztása. Végül a felsoroltak következményeként meggyengült nyálkahártya fokozottan érzékeny a baktériumok, vírusok, gombák támadásaira.

Egyenlőre a helicobacter pylori baktériumról sikerült bebizonyítani, hogy jelenléte a gyomorban gyomornyálkahártya gyulladást okoz. Ezt az összefüggést 1985-ben két ausztrál orvos bizonyította be, mely találmányt Nobel-díjjal is jutalmazták. Ez a baktérium lebontja a gyomor belső falát borító hámréteget, így a gyomor nyálkahártyája védtelenné válik a gyomorsavval szemben. A gyomorhurutnak van autoimmun változata is. Ilyenkor az immunrendszer saját sejtjei ellen termel ellenanyagot és elpusztítja azokat. Ebben az esetben a sósavat termelő sejtek ellen történik a támadás, így csökkentett vagy teljes gyomorsavhiány alakul ki. Ez az állapot csökkenti a B12 vitamin felszívódását, melynek következményekést kóros vérszegénység alakul ki.

Mikor gondoljunk gyomornyálkahártya gyulladásra?

A gyomornyálkahártya gyulladás tünetei: előfordulhat tünetmentesség, vagy alig észrevehető tünetek, de megjelenhet egy drámai vérzéssel járó helyzet is. Eleinte étvágytalanság, állandó evéskényszer, állandó vagy gyakori émelygés, rossz szagú lehelet, hányás vagy hányáserőltetés, szegycsont alatti fájás. Gyakori a felhasi diszkomfort érzés, melyet a páciensek „áll az emésztésem" formájában fogalmaznak meg. A tipikus gyomortúltengés tünete, mint az égetés, a nyelőcsőben vagy a torokban, ritkábban fordulnak elő.

Vizuális (látás) diagnosztika

Az ajkak és az ajkak körüli terület jól mutatja az emésztőrendszer állapotát. A felső ajkak a gyomor, az alsó ajkak a belek állapotát tükrözik. A vastag ajkak az emésztőrendszer kitágulását, renyheségét jelezik. A túl vastag alsó ajkak székrekedésre, felfúvódásra utalnak. A szájzug rendszeres berepedése nyombélfekélyt jelez. A túl sötét és vérbő ajkak az emésztőrendszer gyulladását jelzik. A túl világos ajkak felszívódási zavarokra, vérszegénységre, hegesedésre utalnak. A nyelv is jól jelzi az emésztőrendszer állapotát. A sötétpiros nyelv gyulladásra, a fehér lepedék gyomor vagy bélhurutra enged következtetni. A fehér lepedék nem összetévesztendő a láz okozta lepedékkel, mely a láz elmúltával magától eltűnik. A nyelv szélén látható fognyomok felszívódási zavarra utalnak. Az emésztőrendszer elváltozásai jól nyomon követhetők a Voll-készülékkel a gyomor, vékonybél, vastagbél akupunktúrás pontjain keresztül.

A leggyakoribb táplálkozás hibák, melyek gyomorhurut kialakulásához vezetnek

Ezekkel az állandóan jelenlévő hibákkal életmódunkban azért fontos kiemelten foglalkozni, mert a hibák korrigálásával nemcsak a betegség kialakulását tudjuk megakadályozni, hanem a már kialakult betegség gyógyításának is fontos része (ezen hibák eltávolítása).

Többletbevitel
Ha bármilyen szükséges tápanyagból folyamatosan több kerül a szervezetbe, mint amennyi hasznosulni tud abból, előbb-utóbb betegség alakul ki. Előfordul a fehérje, szénhidrát, zsírok, de só, cukor vagy más anyagok többletbevitele is. Ha ez hosszú időn keresztül tart, megjelenik valamilyen betegség. Tapasztalataim szerint a páciens személyre szabott táplálkozásának tesztelésekor majdnem minden esetben azok lesznek a tiltott táplálékok, melyeket a páciens nagyon szeret, és gyakran fogyaszt.

Hiányállapotok kialakulása
Származhatnak emésztőrendszeren kívüli okokból, vagy lehetnek emésztőrendszeri betegségek következményei. Ebben az esetben a külső okok a fontosak. Hiányállapotokhoz vezethet a túl egyoldalú táplálkozás – ezt gyakran tapasztalom kis gyerekek esetében. Reggeli: kakaó, tízóraira édes vaníliás vagy kakaós tejkrém (mely édesség ugyan, de joghurtnak becézzük vagy más, egészségesebb hangzású nevekkel illetjük). Ebéd: édes tésztaféle, például palacsinta, természetesen fehérlisztből. Uzsonna gyümölcsjoghurt, vacsora darakása. Az egész étrend tehéntejből, lisztből és cukorból áll, melyeket még kis mennyiségben fogyasztva sem nevezhetünk egészségesnek. Ez ismétlődik naponta. Ne csodálkozzunk, hogy a gyermekek nagy része hiányállapotban szenved, még a túlsúllyal rendelkezők is. A táplálék csupán energiát tartalmaz, biológiailag fontos tartozékokat nem. Nincs bennük vitamin, ásványi anyag, rost, enzim.
És akkor még nem ejtettünk szót a gyerekeknél egyre gyakoribb cukorfüggőségről! Gyakori a kevés folyadékfogyasztás, mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél egyaránt. Abban a hitben ringatjuk magunka, hogy tej és kakaó formájában magunkhoz vettük a megfelelő mennyiségű folyadékot. De hát mosogattunk már tejben vagy kakaóban?
Egyértelmű, hogy a szervezet tisztításához tiszta és jó minőségű víz kell. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem ajánlatos közvetlen evés előtt és után a folyadékfogyasztás. Evés előtt fél órával, evés után körülbelül egy óráig nem szabadna nagy mennyiségű folyadékot magunkhoz venni.

Elégtelen rágás
Állandó olvasóimtól elnézést kérek ennek a dolognak az ismétléséért, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a rágás fontosságára. Az alapos rágás, a lassú evés nagyban elősegíti a jó emésztést. Teljesen bérmentes, nem kell érte az üzletbe menni, csak rajtunk múlik, hogy teszünk-e valamit egészségünkért vagy nem.

Gyakori evés
A gyereknek napi ötszöri, a felnőttnek napi két-háromszori étkezés elegendő. Az étkezések között kizárólag gyümölcs, gyümölcslé, tea vagy tiszta víz fogyasztható. Fontos az étkezések állandó időpontját betartani. A mindig ugyanabban az időben történő étkezéseknél egy reflex alakul ki az emésztőrendszerben. Az emésztőrendszer így felkészül az étel fogadására, tehát könnyebben megemészti a táplálékot, és nem lesz éhségérzetünk étkezési időn kívül. Egy-egy étkezés alkalmával fogyasszunk annyit, amennyi jólesik, hogy kellemes teltségérzetünk legyen. Kerüljük a túlzottan nagy mennyiségű ételek egyszeri elfogyasztását. A napközbeni állandó rágcsálás tilos!

Helytelen ételkombinációk
Próbáljuk betartani az osztott étrend elemeit, amennyire tudjuk, sportosan állva a dologhoz. Ha lehet, ne együnk szénhidrátot és fehérjét egyszerre. Ha lehet, járjunk egyet evés előtt és után. Ha tehetjük, használjuk ki és szánjunk rá elegendő időt, például ebédszünetben. Menjünk gyalog ebédre, nem a legközelebbi sarokra, hanem kicsit távolabb. Így oda- és visszafelé a mozgással együtt az emésztésünk is beindul.

Manipulált ételek fogyasztása
Táplálékunk nagy részét túlfőzött, agyonsütött, finomított, konzervált, pasztőrözött, besugárzott tápanyagok alkotják. Ezekből majdnem 100%-ban hiányoznak a hasznos és legértékesebb összetevők, a már említett vitaminok, ásványi anyagok, enzimek. A mikrohullámú sütő akár rövid ideig történő alkalmazása ezeket a tápanyagokat teljes egészében tönkreteszi.

Rostbevitel hiánya
A rostokat nyers formájukban kellene fogyasztani, mert főzés után nincsenek olyan jó hatással az emésztőrendszer működésére, mint nyers formájukban. Nyers rostot táplálék-kiegészítőként is bevihetjük a szervezetünkbe. A gyógyszertárakban kaphatók kitűnő készítmények.

Kérem, gyakorolják a rágást, a lassú evést, legyenek türelemmel, ne várjanak azonnal csodát. Higgyék el, a szervezet a kis segítséget is bőségesen meghálálja.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A bélrendszer betegségei

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az előzőekben több tünetegyüttest is részletesen tárgyaltunk, melyek a bélrendszer betegségeire is utalhatnak.

2012.3.22.   


Emésztőrendszeri betegségek (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a hasmenés okaival, kezelési módjaival foglalkozik.

2012.3.9.   


Emésztőrendszeri betegségek (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés. A civilizált világ lakosságának több mint a felét érinti.

2012.2.16.    2


Emésztőrendszeri betegségek (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a puffadás problémakörével foglalkozik.

2012.2.2.    2


Emésztőrendszeri betegségek (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyomorhurut és a gyomorfekély természetes gyógymódjai.

2012.1.18.  1   


Emésztőrendszeri betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Kezdjük mindjárt az elején!

2012.1.3.  1   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.