Fogamzásgátlás – férfiaknak


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.8.31. 22:17

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

Ebben az esetben is sok elvárásnak kell megfelelni. Elsősorban százszázalékos biztonságot a férfinak, hogy nem ejti teherbe partnerét. Majd, ami szintén nagyon fontos, hogy ne csökkenjen a libidója! Nem elhanyagolandó az a szempont sem, hogy minél kevesebb mellékhatással rendelkezzen a fogamzásgátló. Még mindig az óvszer a leghatékonyabb eszköz a férfiaknál. Mechanikusan megvédi, hogy apává váljon, véd a nemi betegségektől, és mellékhatása nincs. Esetleg allergiás reakció léphet fel a partnereknél az óvszer anyagára.


A párok gyakran alkalmazzák a megszakított közösülést, ami nem a legmegbízhatóbb módszerek egyike. Már a magömlés előtt is távozhat spermium tartalmú nedv a húgycsőből, ami megtermékenyítheti a nőt. Mindemellett a férfinak gyakorlatra és nagy önuralomra van szüksége a közösülésnél. Ami az ilyen védekezés ellen szól, az még az is, hogy a nemi betegségektől egyáltalán nem óvja meg a párokat.

A drasztikus férfi-fogamzásgátlási módszerek közé sorolható a vasectomia, ami mindkét oldali ondóvezeték elkötését és elvágását jelenti. Technikailag könnyen megoldható és kisműtétnek számít, de a helyreállító műtéteknek az eredményessége alacsony. Az, aki ezt a fogamzásgátlást választja, nem biztos, hogy a későbbiek során apává válhat. Kevésbé ismert fogamzásgátlás még, amikor az ondóvezetékbe szilikonos dugót helyeznek. Amikor aztán a férfi úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, egy rutinműtéttel könnyen eltávolíthatók a behelyezett a szilikondugók.

A gyógyszeres fogamzásgátlást a férfiaknál a rengeteg mellékhatás miatt nem alkalmazzák. Ezek a készítmények nem megbízhatóak és mindemellett magasak az előállítási költségeik.

Mi várható ezen a téren? A nem hormonális módszerek is ígéretes alternatívának tűnnek. Kísérleteznek olyan szerekkel, amik blokkolják a spermatermelést arra az időre, amikor a férfi még nem kíván apává válni. A másik kísérlet pedig hasonló, mint a szilikonos dugó felhelyezése, csak itt éppen gélt fecskendeznének be az ondóvezetékekbe arra az időre, amíg a fogamzásgátlás a cél. A gél éveken át megőrzi fogamzásgátló képességét, amelynek, ha kiöblítik a spermavezetékből, megszűnik a hatása. Mindkét módszer hatásosnak bizonyult a védekezésnél, csak még nem rendelkeznek megfelelő kísérleti eredménnyel, tehát nem tudható pontosan, hogy a későbbiek során mennyire állítható vissza a férfi termékenysége.


Tévhitek a fogamzásgátlásról

„Nem volt orgazmuson, nem is lehetek terhes.” Magömlés után spermák jutnak a hüvelybe, ezek megtermékenyíthetik a petesejtet. Az előváladék is tartalmazhat életképes spermasejteket.

„Bizonyos napokon lehetetlen teherbe esni.” Egy óramű pontosságú menstruációs ciklussal rendelkező nőnél is előfordulhat, hogy előbb kerül sor a tüszőrepedésre – és máris megdőlt ez az állítás.

„Zuhanyzással ki lehet mosni a hüvelyből a spermákat.” Kizárt dolog! Próbálkoztak még hüvelyzuhannyal is megakadályozni a terhesség bekövetkezését: sikertelenül. Sokan meg vannak győződve arról, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Ez sem igaz! Vannak időszakok, amikor a fogamzás képesség fokozott vagy alacsony szintű, de sohasem lehetetlen!

„Az első szeretkezés alkalmával nem lehet teherbe esni.” Ez is tévhit! Ha a sperma találkozik a petesejttel, már első alkalommal létrejöhet a terhesség.


Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.