Fogamzásgátlás: pro és kontra


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.7.7. 13:55

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

A történelem során a fogamzásgátlás különböző eszközeit használták a nők és a férfiak is. A kérdéshez különbözőképpen álltak hozzá az egyes korokban, és még ma is heves viták folynak mellette és ellene. Ezúttal egészségügyi szempontból és tudományos tények alapján közelítjük meg a fogamzásgátlás modernkori változatát, a hormonális, vagyis a gyógyszeres fogamzásgátlást. A kezdetekben a fogamzástabletták nagyon sok mellékhatással bírtak, mert nagyon nagy adag ösztrogént tartalmaztak. Ma már ettől lényegesen jobb minőségű és biztonságos készítmények állnak rendelkezésre.


A fogamzásgátló tablettáknak számos fajtáját ismerjük. A besorolást a mini-tablettával kezdjük: a „mini” nem a gyógyszer nagyságát illeti, hanem, hogy nem tartalmaz ösztrogént. Az ösztrogén női, nemi, szteroid hormon. Részt vesz a másodlagos női nemi jellegek kialakulásában, szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában. Tudni kell, hogy a férfiakban is jelen van, de jóval kisebb mennyiségben. Szoptató anyáknak, vagy vérrögképződésre hajlamos nőknek, a 35 év fölöttieknek, dohányzó vagy migrénben, magas vérnyomásban szenvedőknek írja fel az orvos, ugyanis ők nem szedhetnek ösztrogént. A mini-tabletta blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, megvastagítja a méhnyak-nyákot, hogy megnehezítse a sperma útját a petéhez és megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A tabletta hatása csak 24 óráig tart, vagyis csak a rendszeres szedése nyújt védelmet a nem kívánt terhességtől, 28 napos kiszerelésben van forgalomban. Előnye, hogy a nem kívánt terhességen túl csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, védelmet nyújt a méh és a petefészek rákos megbetegedései ellen. Viszont hátrányai is vannak: kevésbé hatékony, mint az ösztrogénos tabletta, nem szabályozza a menstruációs ciklust, és a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, a hőhullámok kialakulása, fejfájás, hasi görcsök, hányinger és a szexuális vágy csökkenése.


A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. A progeszteron, más néven sárgatest-hormon a petefészekben termelődik, a szexuálisan aktív nőknél. A terhesség bekövetkeztével a sárgatest, más hormonok közreműködésével, védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait. Ha a terhesség nem következik be, a méhnyálkahártyáról leválik és kilökődik, és ekkor bekövetkezik a menstruáció. A kombinált tabletta megakadályozza az ovulációt (peteérést) és megvastagítja a méhnyakon a nyákot, hogy megakadályozza a spermát a pete elérésében. A kombinált tabletták előnyei közé tartozik, hogy helyes alkalmazásuk során megvédik a nőket a terhességtől, valamint megvéd a méhen kívüli terhességtől, csökkenti a menstruáció előtti problémákat (premenstruációs szindróma), továbbá ez is véd a méh és petefészek rákos megbetegedéseitől. Fiatal lányoknál csökkenti az aknék kialakulását. Az akné egy gyakori bőrbetegség, főleg fiatalkorban. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Gyakran meglepődnek a fiatal lányok, hogy a bőrgyógyász hormonális fogamzásgátlást ajánl, mint gyógymódot, az akné kezelésénél. Itt az orvostudomány kihasználja a fogamzásgátló tabletta előnyeit. Mint minden gyógyszernek, ennek is vannak nem kívánt hatásai, mint például a mellek érzékenysége, hányinger, migrénes fejfájás, rendszertelen menstruációs vérzés és a szexuális vágy csökkenése.

Hogy teljes legyen a kép, meg kell említeni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, vagy más néven az esemény utáni tablettát is. Itt már nem megelőzésről van szó, hanem a védekezés nélküli szexuális kapcsolat utáni lehetséges következmények előzetes kiküszöböléséről.

A kiterjesztett ciklusú tabletták viszonylag újdonságnak számítanak. Két változatát ismerjük, amikor negyedévre, vagy amikor egész évre kiiktatjuk a menstruációs vérzést.

Egyet viszont jegyezzünk meg: a fogamzástabletta a terhességtől megvédhet, de a nemi betegségektől nem! Az olyan pároknál, kapcsolatoknál, amelyek NEM monogámok (csak egy férfi és csak egy nő kapcsolata) a szexuális életben, még mindig az óvszer a legbiztosabb módszer!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.