Fogamzásgátlás: pro és kontra


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.7.7. 13:55

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

A történelem során a fogamzásgátlás különböző eszközeit használták a nők és a férfiak is. A kérdéshez különbözőképpen álltak hozzá az egyes korokban, és még ma is heves viták folynak mellette és ellene. Ezúttal egészségügyi szempontból és tudományos tények alapján közelítjük meg a fogamzásgátlás modernkori változatát, a hormonális, vagyis a gyógyszeres fogamzásgátlást. A kezdetekben a fogamzástabletták nagyon sok mellékhatással bírtak, mert nagyon nagy adag ösztrogént tartalmaztak. Ma már ettől lényegesen jobb minőségű és biztonságos készítmények állnak rendelkezésre.


A fogamzásgátló tablettáknak számos fajtáját ismerjük. A besorolást a mini-tablettával kezdjük: a „mini” nem a gyógyszer nagyságát illeti, hanem, hogy nem tartalmaz ösztrogént. Az ösztrogén női, nemi, szteroid hormon. Részt vesz a másodlagos női nemi jellegek kialakulásában, szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában. Tudni kell, hogy a férfiakban is jelen van, de jóval kisebb mennyiségben. Szoptató anyáknak, vagy vérrögképződésre hajlamos nőknek, a 35 év fölöttieknek, dohányzó vagy migrénben, magas vérnyomásban szenvedőknek írja fel az orvos, ugyanis ők nem szedhetnek ösztrogént. A mini-tabletta blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, megvastagítja a méhnyak-nyákot, hogy megnehezítse a sperma útját a petéhez és megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A tabletta hatása csak 24 óráig tart, vagyis csak a rendszeres szedése nyújt védelmet a nem kívánt terhességtől, 28 napos kiszerelésben van forgalomban. Előnye, hogy a nem kívánt terhességen túl csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, védelmet nyújt a méh és a petefészek rákos megbetegedései ellen. Viszont hátrányai is vannak: kevésbé hatékony, mint az ösztrogénos tabletta, nem szabályozza a menstruációs ciklust, és a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, a hőhullámok kialakulása, fejfájás, hasi görcsök, hányinger és a szexuális vágy csökkenése.


A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. A progeszteron, más néven sárgatest-hormon a petefészekben termelődik, a szexuálisan aktív nőknél. A terhesség bekövetkeztével a sárgatest, más hormonok közreműködésével, védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait. Ha a terhesség nem következik be, a méhnyálkahártyáról leválik és kilökődik, és ekkor bekövetkezik a menstruáció. A kombinált tabletta megakadályozza az ovulációt (peteérést) és megvastagítja a méhnyakon a nyákot, hogy megakadályozza a spermát a pete elérésében. A kombinált tabletták előnyei közé tartozik, hogy helyes alkalmazásuk során megvédik a nőket a terhességtől, valamint megvéd a méhen kívüli terhességtől, csökkenti a menstruáció előtti problémákat (premenstruációs szindróma), továbbá ez is véd a méh és petefészek rákos megbetegedéseitől. Fiatal lányoknál csökkenti az aknék kialakulását. Az akné egy gyakori bőrbetegség, főleg fiatalkorban. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Gyakran meglepődnek a fiatal lányok, hogy a bőrgyógyász hormonális fogamzásgátlást ajánl, mint gyógymódot, az akné kezelésénél. Itt az orvostudomány kihasználja a fogamzásgátló tabletta előnyeit. Mint minden gyógyszernek, ennek is vannak nem kívánt hatásai, mint például a mellek érzékenysége, hányinger, migrénes fejfájás, rendszertelen menstruációs vérzés és a szexuális vágy csökkenése.

Hogy teljes legyen a kép, meg kell említeni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, vagy más néven az esemény utáni tablettát is. Itt már nem megelőzésről van szó, hanem a védekezés nélküli szexuális kapcsolat utáni lehetséges következmények előzetes kiküszöböléséről.

A kiterjesztett ciklusú tabletták viszonylag újdonságnak számítanak. Két változatát ismerjük, amikor negyedévre, vagy amikor egész évre kiiktatjuk a menstruációs vérzést.

Egyet viszont jegyezzünk meg: a fogamzástabletta a terhességtől megvédhet, de a nemi betegségektől nem! Az olyan pároknál, kapcsolatoknál, amelyek NEM monogámok (csak egy férfi és csak egy nő kapcsolata) a szexuális életben, még mindig az óvszer a legbiztosabb módszer!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.