Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.6.30. 3:07

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

Ez a leggyakrabban a gyermekeknél előforduló bőrbetegség, aminek számos kiváltó oka és megjelenési formája lehet. Óva intek minden laikus szülőt, hogy maga állítsa fel a diagnózist! Minden esetben, legyen az gyermek vagy felnőtt, a betegség megállapítása kizárólag a bőrgyógyász hatáskörébe tartozik. Nem minden bőrelváltozás ekcéma, még ha nagyon hasonlít is rá. Az orvosi diagnózis felállítása után következik az orvos által javasolt gyógymód betartása, az életmódbeli változtatások egész sora. Ahhoz, hogy megértsük a javasolt életmódváltást, ismernünk kell a miérteket! Mikor választ kapunk a miértekre, el tudjuk fogadni a változtatásokat, és nagyobb valószínűséggel beépítjük az életmódunkba.


Mi is az ekcéma?

A bőr elváltozása, ami kipirosodik, viszket, ég, hámlik. Ez a heveny időszakra vonatkozik. Amennyiben a kiváltó ok nem szűnik meg, átmegy krónikus szakaszba. A bőr az adott helyen állandó jelleggel kivörösödik, az állandó vakarástól kis sebek alakulnak ki, amik, ha bekerülnek a mikroorganizmusok, elfertőződnek és váladék képződik a sebekben. Megváltozik a bőr szerkezete, megvastagodik a legfelső réteg, színbeli elváltozások alakulnak ki (barnás vagy fehér foltok keletkeznek a gyógyulás után).

Mi váltja ki?

Külső, belső tényezők, vagy azok kombinációja. Legtöbb esetben a külső tényezők hatására alakul ki az ekcéma olyan egyénnél, akinél megvan a belső hajlam, hogy ekcémás legyen. Külső tényezők lehetnek: környezetszennyezés, vegyszerek, növények pollenjei, az állatok szőre, különböző fémek és azok ötvözetei. Csallóközi emberként sokan felkapják fejüket, hiszen a nagyszüleink, dédapáink mezőgazdasággal foglalkoztak – számunkra a virágok pollenjei és az állati szőr nem váltott ki semmilyen nyavalyát. A jó levegőn való tartózkodás jót tett (tesz) a szervezetnek, a talaj és az ivóvíz minősége kifogástalan volt. Az állatok a legelőkön vegyszermentes füvet legelésztek és kristálytiszta vízzel oltották szomjukat, nem pedig antibiotikumokkal, mesterségesen táplálva. Mindezek a negatív hatások a mi szervezetünkben már nyomot hagynak. Ezt továbbadjuk gyermekeinknek is, olyan betegségek iránt leszünk fogékonyak, amit őseink nem ismertek, de nem azért, mert tudatlanok voltak, hanem mert nem is léteztek. Belső kiváltó ok lehet az egyedi hajlam a betegség iránt (amit elődeinktől örököltünk).


Milyen fajtái vannak az ekcémának?

A csecsemőkori ekcéma a kisdedkor egyik leggyakoribb bőrbetegsége. Tipikus tünetei a viszkető bőr, apró kiütések, vörös foltok az arcon, a fejbőrön. A gyermek nyugtalan, vakaródzik, éjjelente gyakran felsír. Sajnos a csecsemőkori ekcéma a hírnöke az allergiás megbetegedésnek. Gyakori kiváltó ok, hogy az anya a gyermek étrendjébe túl korán bevezeti az erősen allergén élelmiszereket. Minden étrendbeli változtatást, hároméves korig, ajánlott megbeszélni a gyermek fejlődését, betegségeit, a családban előforduló krónikus betegségeket ismerő gyermekorvossal, és csak az ő által javasolt változtatásokat szabad bevezetni.

A szeborreás ekcéma csecsemőkori formája általában hat hónaposnál fiatalabb csecsemőkben fordul elő. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintatú lerakódás, úgynevezett „koszmó” alakul ki. Leggyakrabban kezelés nélkül is elmúlik. A kialakult sárgás lerakódást nagyon zsíros körömvirágos krémmel ajánlatos bekenni éjszakára, és hagyni, amíg el nem válik a fejbőrtől.

A bőr szárazságából adódó ekcéma a beteg életének előrehaladtával alakul ki. A faggyúmirigyek működése csökken, ezért időskorban gyakori tünet a bőr szárazsága. Ez viszket, vakarása apró horzsolásokat vált ki, és fogékonnyá válik a bakteriális fertőzésekre. Az orvos által kiírt antibiotikumos vagy hormonos krémek még tovább szárítják a bőrt. A megelőzés a legcélravezetőbb megoldás, vagyis hidratáljuk a bőrt parfümmentes krémekkel akár reggel is és este. Ne használjunk olyan készítményeket, melyek szárítják a bőrt! Fogyasszunk sok tiszta vizet, azaz hidratáljuk belülről is a szervezetünket!

A kéz és láb ekcémája, amikor a tenyéren, az ujjak között jelennek meg az apró, víztiszta hólyagok. Ezek viszketnek, s ha a beteg elkaparja, felülfertőződnek, elgombásodnak. Kiváltó okként a stressz is szerepet játszhat. Megelőzésként ajánlom a lelki egyensúly megőrzését, a pszicho-higiénia alapjainak elsajátítását.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.   


Fogápolási tippek

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

2020.3.5.   


A kolosztómiáról őszintén

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

2020.2.17.