Krónikus fáradtság (1.)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2018.4.3. 3:27

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

Problémát csak akkor jelent, ha a fáradtság mindennapi életünk részévé válik, korlátoz bennünket mindennapi teendőink elvégzésében, és a megfelelő alvás vagy szellemi és fizikai pihenés sem biztosítja a kipihentség érzést. Ilyenkor ez a hétköznapi érzés betegséggé is válhat. Tudjuk, hogy egy gyermek szinte egész nap bír mozogni, és nem fárad el. A felnőtt hamarébb elfárad és a kor előre haladtával egyre több pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy mindennapi teendőinket maradéktalanul el tudjuk végezni. Láthatjuk, hogy a fáradtság minden korban más és más ideig tartó leterhelés után jelentkezik normális állapotban.

A fáradtság úgynevezett szubjektív érzés. Eddig még nem találtak fel semmilyen mérőműszert, mely a nagyságát mérni tudná, és ezáltal össze tudnánk hasonlítani a különböző emberek fáradtsági szintjét.

Normális esetben egészséges embernél a fáradtság érzése abban nyilvánul meg, hogy elfogyott az erőnk és pihenés nélkül egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudjuk a munkánkat folytatni. Lehet, hogy az egyszerűbb feladatokat még el tudjuk végezni, a bonyolultabbakat már egyáltalán nem, vagy csak sok hibával. A fáradtság érzésére azért van szükség, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy a szervezetünk kezd kimerülni és fel kell tölteni energia-raktárainkat. Az érzés nemcsak fizikai munka, de szellemi megerőltetés, kevés alvás miatt is jelentkezhet. Ráadásul minden szervezetnek különbözők az energia-tartalékai.


Sajnos a fáradtság betegségek kísérő tüneteiként is jelentkezhet. Azokban az esetekben, mikor valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik, aránylag könnyű dolgunk van, mert a betegség elmúltával a fáradtság is elmúlik. Ilyen betegség a fázás, náthaláz, vagy a légzőszervek gyulladásos állapotai, melyeket mindannyian jól ismerünk. Tudjuk, hogy a gyulladás elmúltával a fáradtság is elmúlik. Még az ilyen esetekben sem felesleges az érzés, mert a megfázásoknál fontos a testi és szellemi nyugalom, hogy a szervezet a kórokozókkal szemben jó eséllyel vegye fel a harcot.

Fáradtság érzés jelentkezhet más kevéssé ismert betegségeknél, mint például a vérszegénység, szív és tüdő betegségei, májbetegségek, vesebetegség vagy -gyengeség, reumatikus betegségek. Nagyon gyakori a belső elválasztású mirigyek betegségeinél, főleg a pajzsmirigy és mellékvesék gyengeségénél. Ezekre még visszatérek, mert a hormonrendszer betegségei a hagyományos orvosi gyógyászatban nem kezelhetők olyan biztonsággal, hogy ne maradjon meg a betegséget kísérő tünet a krónikus és állandósult fáradtság. Krónikus fáradtság jelentkezhet idegrendszeri kimerülésnél, depressziónál, hosszantartó alvászavaroknál. Nagyon gyakori az a jelenség, mikor a beteg munkájára hivatkozva hosszú időn keresztül kihagyja a pihenést, éjszakába nyúlóan dolgozik, éjjeli műszakra jár. Ilyenkor a szervezet hiába jelez, hogy pihenésre van szüksége, a kért pihenést sosem kapja meg. Kialakul egy állapot, mikor a páciens hiába alszik, pihen, próbál aktívan kikapcsolódni, úgy érzi, semmi nem sikerül. Ilyen esetben át kell gondolunk, mennyi ideig tartott a pihenés nélküli állapot, minimum annyi ideig kell pihenni, kikapcsolódni is. Ismerjük: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra alvás! Gyakran előfordul, hogy a fáradtságnak nemcsak egy, de több összetevője van.

Elsalakosodásnál vagy idősebb korban a salakanyagok felhalmozódása is fáradtságot okozhat. Leszögezhetjük, hogy ha hosszan eltart, akkor szinte midig valamilyen betegség jelenlétének köszönhetjük, még akkor is, ha a hagyományos orvosi vizsgálatokkal nem lehetett semmilyen betegséget kimutatni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17

A rovat további cikkei

Gyermekszemészeti magánrendelés

A szem az egyik legfontosabb testrészünk, amivel annyi szép dolgot láthatunk.

2021.11.10.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2021.11.8.   


A nők meghíztak, a férfiak is

Sajtóhír

A nők meghíztak, a férfiak méginkább elhíztak a pandémia alatt: hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya.

2021.8.29.   


Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


5+1 tipp szemszárazság ellen

A bezártság annyi mindenen kívül a szemünknek sem tett jót.

2021.6.10.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Távoktatás az egészségügyiben

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult helyzet kikényszerítette, hogy villámgyorsan modernizáljuk az iskolarendszert, de legfőképpen az oktatást.

2020.12.8.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.