Krónikus fáradtság (1.)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2018.4.3. 3:27

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

Problémát csak akkor jelent, ha a fáradtság mindennapi életünk részévé válik, korlátoz bennünket mindennapi teendőink elvégzésében, és a megfelelő alvás vagy szellemi és fizikai pihenés sem biztosítja a kipihentség érzést. Ilyenkor ez a hétköznapi érzés betegséggé is válhat. Tudjuk, hogy egy gyermek szinte egész nap bír mozogni, és nem fárad el. A felnőtt hamarébb elfárad és a kor előre haladtával egyre több pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy mindennapi teendőinket maradéktalanul el tudjuk végezni. Láthatjuk, hogy a fáradtság minden korban más és más ideig tartó leterhelés után jelentkezik normális állapotban.

A fáradtság úgynevezett szubjektív érzés. Eddig még nem találtak fel semmilyen mérőműszert, mely a nagyságát mérni tudná, és ezáltal össze tudnánk hasonlítani a különböző emberek fáradtsági szintjét.

Normális esetben egészséges embernél a fáradtság érzése abban nyilvánul meg, hogy elfogyott az erőnk és pihenés nélkül egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudjuk a munkánkat folytatni. Lehet, hogy az egyszerűbb feladatokat még el tudjuk végezni, a bonyolultabbakat már egyáltalán nem, vagy csak sok hibával. A fáradtság érzésére azért van szükség, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy a szervezetünk kezd kimerülni és fel kell tölteni energia-raktárainkat. Az érzés nemcsak fizikai munka, de szellemi megerőltetés, kevés alvás miatt is jelentkezhet. Ráadásul minden szervezetnek különbözők az energia-tartalékai.


Sajnos a fáradtság betegségek kísérő tüneteiként is jelentkezhet. Azokban az esetekben, mikor valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik, aránylag könnyű dolgunk van, mert a betegség elmúltával a fáradtság is elmúlik. Ilyen betegség a fázás, náthaláz, vagy a légzőszervek gyulladásos állapotai, melyeket mindannyian jól ismerünk. Tudjuk, hogy a gyulladás elmúltával a fáradtság is elmúlik. Még az ilyen esetekben sem felesleges az érzés, mert a megfázásoknál fontos a testi és szellemi nyugalom, hogy a szervezet a kórokozókkal szemben jó eséllyel vegye fel a harcot.

Fáradtság érzés jelentkezhet más kevéssé ismert betegségeknél, mint például a vérszegénység, szív és tüdő betegségei, májbetegségek, vesebetegség vagy -gyengeség, reumatikus betegségek. Nagyon gyakori a belső elválasztású mirigyek betegségeinél, főleg a pajzsmirigy és mellékvesék gyengeségénél. Ezekre még visszatérek, mert a hormonrendszer betegségei a hagyományos orvosi gyógyászatban nem kezelhetők olyan biztonsággal, hogy ne maradjon meg a betegséget kísérő tünet a krónikus és állandósult fáradtság. Krónikus fáradtság jelentkezhet idegrendszeri kimerülésnél, depressziónál, hosszantartó alvászavaroknál. Nagyon gyakori az a jelenség, mikor a beteg munkájára hivatkozva hosszú időn keresztül kihagyja a pihenést, éjszakába nyúlóan dolgozik, éjjeli műszakra jár. Ilyenkor a szervezet hiába jelez, hogy pihenésre van szüksége, a kért pihenést sosem kapja meg. Kialakul egy állapot, mikor a páciens hiába alszik, pihen, próbál aktívan kikapcsolódni, úgy érzi, semmi nem sikerül. Ilyen esetben át kell gondolunk, mennyi ideig tartott a pihenés nélküli állapot, minimum annyi ideig kell pihenni, kikapcsolódni is. Ismerjük: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra alvás! Gyakran előfordul, hogy a fáradtságnak nemcsak egy, de több összetevője van.

Elsalakosodásnál vagy idősebb korban a salakanyagok felhalmozódása is fáradtságot okozhat. Leszögezhetjük, hogy ha hosszan eltart, akkor szinte midig valamilyen betegség jelenlétének köszönhetjük, még akkor is, ha a hagyományos orvosi vizsgálatokkal nem lehetett semmilyen betegséget kimutatni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17

A rovat további cikkei

Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2019.5.8.    5


E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4