Krónikus fáradtság (1.)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2018.4.3. 3:27

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

Problémát csak akkor jelent, ha a fáradtság mindennapi életünk részévé válik, korlátoz bennünket mindennapi teendőink elvégzésében, és a megfelelő alvás vagy szellemi és fizikai pihenés sem biztosítja a kipihentség érzést. Ilyenkor ez a hétköznapi érzés betegséggé is válhat. Tudjuk, hogy egy gyermek szinte egész nap bír mozogni, és nem fárad el. A felnőtt hamarébb elfárad és a kor előre haladtával egyre több pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy mindennapi teendőinket maradéktalanul el tudjuk végezni. Láthatjuk, hogy a fáradtság minden korban más és más ideig tartó leterhelés után jelentkezik normális állapotban.

A fáradtság úgynevezett szubjektív érzés. Eddig még nem találtak fel semmilyen mérőműszert, mely a nagyságát mérni tudná, és ezáltal össze tudnánk hasonlítani a különböző emberek fáradtsági szintjét.

Normális esetben egészséges embernél a fáradtság érzése abban nyilvánul meg, hogy elfogyott az erőnk és pihenés nélkül egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudjuk a munkánkat folytatni. Lehet, hogy az egyszerűbb feladatokat még el tudjuk végezni, a bonyolultabbakat már egyáltalán nem, vagy csak sok hibával. A fáradtság érzésére azért van szükség, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy a szervezetünk kezd kimerülni és fel kell tölteni energia-raktárainkat. Az érzés nemcsak fizikai munka, de szellemi megerőltetés, kevés alvás miatt is jelentkezhet. Ráadásul minden szervezetnek különbözők az energia-tartalékai.


Sajnos a fáradtság betegségek kísérő tüneteiként is jelentkezhet. Azokban az esetekben, mikor valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik, aránylag könnyű dolgunk van, mert a betegség elmúltával a fáradtság is elmúlik. Ilyen betegség a fázás, náthaláz, vagy a légzőszervek gyulladásos állapotai, melyeket mindannyian jól ismerünk. Tudjuk, hogy a gyulladás elmúltával a fáradtság is elmúlik. Még az ilyen esetekben sem felesleges az érzés, mert a megfázásoknál fontos a testi és szellemi nyugalom, hogy a szervezet a kórokozókkal szemben jó eséllyel vegye fel a harcot.

Fáradtság érzés jelentkezhet más kevéssé ismert betegségeknél, mint például a vérszegénység, szív és tüdő betegségei, májbetegségek, vesebetegség vagy -gyengeség, reumatikus betegségek. Nagyon gyakori a belső elválasztású mirigyek betegségeinél, főleg a pajzsmirigy és mellékvesék gyengeségénél. Ezekre még visszatérek, mert a hormonrendszer betegségei a hagyományos orvosi gyógyászatban nem kezelhetők olyan biztonsággal, hogy ne maradjon meg a betegséget kísérő tünet a krónikus és állandósult fáradtság. Krónikus fáradtság jelentkezhet idegrendszeri kimerülésnél, depressziónál, hosszantartó alvászavaroknál. Nagyon gyakori az a jelenség, mikor a beteg munkájára hivatkozva hosszú időn keresztül kihagyja a pihenést, éjszakába nyúlóan dolgozik, éjjeli műszakra jár. Ilyenkor a szervezet hiába jelez, hogy pihenésre van szüksége, a kért pihenést sosem kapja meg. Kialakul egy állapot, mikor a páciens hiába alszik, pihen, próbál aktívan kikapcsolódni, úgy érzi, semmi nem sikerül. Ilyen esetben át kell gondolunk, mennyi ideig tartott a pihenés nélküli állapot, minimum annyi ideig kell pihenni, kikapcsolódni is. Ismerjük: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra alvás! Gyakran előfordul, hogy a fáradtságnak nemcsak egy, de több összetevője van.

Elsalakosodásnál vagy idősebb korban a salakanyagok felhalmozódása is fáradtságot okozhat. Leszögezhetjük, hogy ha hosszan eltart, akkor szinte midig valamilyen betegség jelenlétének köszönhetjük, még akkor is, ha a hagyományos orvosi vizsgálatokkal nem lehetett semmilyen betegséget kimutatni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.