Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.5.28. 5:18

Az immunrendszeri problémák természetgyógyászati kezelése (asztma).

Az asztma

Az asztma jelentése „nehéz légzés". A betegség légszomjjal, elkéküléssel, rövid légzéssel, mellkasi szorítással, rohamokban fellépő köhögéssel, rohamokon kívüli köhécseléssel, nyugtalansággal járó betegség. A beteg gyakran sípoló hangot ad ki. Ha sikerül valamit felköhögni, akkor sűrű üvegszerű slejmet produkál. Ha a betegség még nem túlságosan előrehaladott, a rohamok között panaszmentes időszakok is vannak, esetenként száraz köhögés. Allergiás asztma esetében a roham az allergénnel történő találkozás után perceken belül jelentkezik. A légszomj a hörgők falában található izomrostok összeszűkülése révén jön létre, mert ezek túlérzékenységgel reagálnak valamilyen anyagokra. Ennél a betegségnél főleg a kilégzéssel vannak gondok.

Az asztma a tüdőfunkció tesztelésével mutatható ki, egy bizonyos készülékkel, amellyel az orvos megállapítja, hogy vannak-e akadályok a légzőutakban. Mérni tudja, mennyi az a levegőmennyiség, melyet a páciens teljes erőből és minél gyorsabban képes kifújni, és azt hogy, mennyi levegő marad a tüdőben a kilégzés után.

A hagyományos orvosi kezeléssel a tünetek enyhítésére és átmeneti szüneteltetésére van lehetőség. Ha volt már valakinek (esetleg egy közeli hozzátartozójának) asztmás rohama, akkor tudja, hogy ezért a segítségért is mennyire hálásnak kell lennünk az orvostudománynak. A fulladásérzéssel járó rossz tünetet csak az tudja elképzelni, aki már egyszer átélte vagy közelről megismerkedett vele. Ezért is fontos meghatározni a kiváltó okokat. Az asztmás folyamat majdnem mindig hirtelen, az asztma allergiás változatával kezdődik. Az asztmás beteg légzőutainak nyálkahártyája fogékonyabb a fertőzésekkel szemben. A betegség kialakulása majdnem minden esetben a légzőutakat érő fertőzésekre vezethetők vissza. A fertőzés lehet baktériumos, gombás, vírusos vagy ezek kombinációi. A kiváltó okok között lehet a virágpor, penészgomba, atka, állatszőr, cigarettafüst, de sok esetben élelmiszerallergia húzódik meg a háttérben. Asztmás rohamot más körülmények is kiválthatnak. Ilyen a túlzott fizikai vagy szellemi megerőltetés, esetleg különleges élethelyzetek, konfliktusok.

Nem mondhatom, hogy az asztma kizárólag pszichés eredetű betegség, de nagy súlyt kell fektetni a beteg lelki egyensúlyának megteremtésére. A beteg saját maga is sokat tehet. A következő kérdéseket a betegnek saját magának kell őszintén megválaszolnia:

Életem milyen területén akarok csak kapni, és nem akarok adni?
El tudom-e fogadni, hogy agresszív érzéseim is vannak?
Milyen lehetőségeim vannak az agresszió kiélésére?

Érzek-e félelmet?

Vannak olyan nézetek, melyek szerint az asztmás betegeknél erős a dominanciára való törekvés, amit azonban elfojtanak, vagy nem tudnak érvényesíteni.

Mivel az asztma a beteg életét is veszélyeztetheti, különösen fontos, hogy megelőzzük a fertőzéseket. Ezért soroltam ezt a betegséget az immunrendszeri megbetegedések közé. A hosszantartó gyógyszeralkalmazás hatására idővel a hörgők megváltoznak, az idegrendszer egyre nehezebben reagál az asztmás rohamokra, ezért érvényes, hogy minél tovább tart az asztma, annál nehezebb a kezelése. Akut állapotban a betegnek mindig orvosi segítségre van szüksége, a természetes gyógymódokat a fulladásos időszakon kívül kell elkezdeni.

A kezelés négy fontos pontot foglal magában. Elsősorban ki kell küszöbölni a kiváltó tényezőket, allergéneket. Ebben hasznos segítőtársunk lehet a természetgyógyászat (Voll-elektroakupunktúra, kineziológia stb.).
A második pont a gyógyszerek megfelelő alkalmazása.
A harmadik, hogy a beteg tisztába legyen betegsége lényegével, tudja, mikor és miként használja a gyógyszereket, hogyan változtasson az adagoláson, amikor kell. Megfelelő alkalmazással aránylag alacsony gyógyszeradagnál is jó életkörülményeket lehet biztosítani a beteg számára. Beszerezhető az úgynevezett Peak-Flow-Meter, melynek segítségével a beteg saját maga képes tüdőfunkciója mérésére, és a mérés szerinti gyógyszeradagolásra.
A negyedik szempont a beteg állandó orvosi felügyelete, rendszeres vizsgálata, a betegség lefolyásának feltérképezése, a tüdőfunkció rendszeres mérése.

Amit a beteg saját maga tehet

Roham esetén reflexszerűen olyan testhelyzetet vesz fel, ahogy könnyebb a levegővétel. Rohamon kívüli időben fontos a tüdő kapacitásának növelése. Ez mély légzést és az ajkakon keresztül való kilégzést jelent. Ha ezt rendszeresen gyakorolják az asztmások, akkor roham esetén magabiztosabbak lesznek, minek segítségével nyugodtabban tudnak lélegezni. A légzőgyakorlatot úgy végezzük el, hogy mélyen belélegzünk, majd kilégzésnél az ajkak lazán illeszkednek egymáshoz, szűk rést hagyva a kiáramló levegőnek. Lassan lélegzünk ki. A résnyire nyitott ajkak által kis túlnyomás keletkezik a szájban. Majd ez a túlnyomás áttevődik a légutak felsőbb majd alsóbb szakaszaira. Ezáltal a hörgők összeszűkülése korlátozott. Gyerekeknél légballon fújogatással érhetünk el hasonló hatást. Jó, ha a légzőgyakorlatot tiszta, friss levegőn végezzük.

A helyes köhögés

Mint említettem, az asztma köhögéssel járó betegség. Hogy a dolog ne legyen egyszerű, magában a köhögés is asztmás rohamot válthat ki. Különösen reggel gyakori a slejmlerakódás, mely köhögést idéz elő. Az asztmás betegnek meg kell tanulnia helyesen köhögni. Normális esetben köhögésnél a levegő robbanásszerűen távozik a légzőutakból. Az asztmás betegnek meg kell tanulni „szelíden” köhögni. (Mély belégzés után enyhe harákolással kísért levegőeltávozás.) A kilégzést követően bennmaradt levegőt is köhögje fel.

Milyen gyógynövényeket alkalmazzunk?

Számos gyógynövény létezik, melyek az asztmás tünetekre jótékony hatású. Az allergiás asztmánál azonban bánjuk csínján velük, mert míg az egyik az egyik embernek segít, a másiknál allergiás reakciót válthat ki. Ezért a gyógynövényeket óvatosan teszteljük. Ajánlott a kakukkfű, a borostyán, az eukaliptusz, az acsalapu.
A kakukkfű gátolja a mikroorganizmusok szaporodását és csillapítja a köhögést. A thymol nevű hatóanyaga bizonyítottan baktérium-, gomba- és vírusölő hatású. Serkenti a légutakat borító csillószőrök működését, melyeknek a váladék és a légutakba jutott idegen anyagok eltávolításában van szerepük. Ezáltal megkönnyíti a köhögést és a slejm eltávolítását. A növényben található csersavak gyulladáscsökkentők.
A borostyán görcs és slejmoldó hatású. Mivel oldja a hörgők görcsét, különösen gyerekeknek ajánlott. Vigyázat! Mindenkit lebeszélek a borostyán saját begyűjtéséről, mert a növény olyan anyagokat is tartalmaz, melyek túladagolva mérgezők. Minden esetben a gyógyszertárban kapható szirup vagy csepp formájában alkalmazzuk.
Az eukaliptusz illóolaja rendkívül hatékony. Csíraölő, fertőtlenítő hatása van. Hatásos alternatívája a gyulladáscsökkentő gyógyszereknek, a kortizonnak. A benne lévő cinoleum nevű hatóanyagnak hasonló hatása van, mint a kortizon nevű gyógyszernek, melyet a betegek rohamon kívüli időszakban ajánlják inhalálni, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az acsalaput szintén kész készítmények tartalmazzák, görcsoldó hatása még migrén esetén is segít. Az asztmaellenes hatása szintén görcsoldó hatásának köszönhető.

A sajátvér kezelés

Az asztmás betegség és az immunrendszer működése összefügg. Tehát asztma esetén is különösen jó szolgálatot tesz a sajátvér kezelés. A vér oxigént, tápanyagokat, anyagcsere-végtermékeket szállít. Információt hordoz a lezajlott betegségekről, a jelenlévő méreganyagokról, az anyagcseretermékek lerakódásairól, antitesteket tartalmaz.
Amikor a vért visszainjekciózzák a szervezetbe, a szervezet már idegenként ismeri fel. A szöveti érzékelők és sejthártyák útján a betegségre vonatkozó információkat észleli a szervezet, és erre védekezési reakcióval válaszol. A szervezetet készültségi helyzetbe állítja, készenlétbe helyezi az immunrendszert.

Akupunktúra, neurálterápia, homeopátia, Jonás-cseppek, biorezonancia

Az említett módszerekkel kiválóan kezelhető az asztma. Energetikailag a beteg lehet a hiány- vagy a túltelítettség állapotában. A kezelés mindkét esetben más és más. A vegetatív idegrendszeren keresztül képesek kedvezően befolyásolni a szervezet energetikai állapotát. Az energetikai kezelések célja a szervezet energetikai állapotának kiegyensúlyozása, a zavarómezők kiiktatása. Zavaró mezőnek nevezzük a kóros szöveteket, melyek apró impulzusokkal, de tartósan zavarják a vegetatív idegrendszer működését. Ezek a hosszú időn keresztül leadott rossz jelek, sok betegség forrásai lehetnek. Zavaró mezők lehetnek sérülések utáni forradások, műtétek hegei, gócos fogak, mandulák, orrmelléküreg-gyulladások, granuloma szövetek.

Ne feledjék: az asztmás roham minden esetben orvosi segítséget igényel! A rohamok közti időben a helyes légzés és köhögés sokat javíthat a betegség lefolyásán.

(A következő részben az ekcémás betegségekkel foglalkozom majd.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2019.5.8.    5


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Bár sok múlik azon, milyen sajátosságokat örököltünk, mégis sokat tehetünk saját magunk védelmében.

2012.4.25.    5


Az allergia a természetgyógyászat szemszögéből (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2012.4.12.   


Ekcémás betegeknek

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány életmód-változtatási tanácsot ajánlunk az ekcémás betegek figyelmébe.

2006.3.28.  1   


Húsz gyógyító ötlet

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az allergiakezeléssel kapcsolatban fontos megjegyeznünk: a megoldás abban rejlik, hogy harmóniában legyünk a természettel.

2005.10.4.   


Allergia-tanácsadó

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány allergia-okozót ismertetünk, és jó tanácsokkal szolgálunk az allergiabetegeknek.

2005.8.4.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.