Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.4.25. 5:02

Bár sok múlik azon, milyen sajátosságokat örököltünk, mégis sokat tehetünk saját magunk védelmében.

Elsősorban és mindenekelőtt a legfontosabb, hogy kerüljük a felesleges stresszel, feszültséggel teli időszakokat. Hosszú távon ezek lényegesen gyengítik immunrendszerünket. A már sokat emlegetett környezeti ártalmakat ne tetézzük cigaretta, alkohol, kávé rendszeres fogyasztásával. A környezetünkben élő kórokozókkal a támadásuknak megfelelően lépjünk fel. A banális fertőzésekkel szembeni drasztikus megoldás, a gyakori és indokolatlan antibiotikum szedés gyakran már korai gyerekkorban, még gyakrabban a vírusos fertőzéseknél, az immunrendszerünk ellen is irányul. Az antibiotikum szedése a korai gyerekkorban visszafordíthatatlanul rontja a természetes védekezőképesség kialakulását. Mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy antibiotikumokat kizárólag indokolt esetben szedjünk. Az antibiotikum jelentése: élet elleni – kioltja a szervezet számára hasznos baktériumok életét is, ezáltal teret nyit más kórokozók elszaporodásának (vírusok, paraziták, gombák) és megakadályozza az immunreakció helyes lefolyását. Még fertőző betegség és láz esetén is a háromnapos várakozás indokolt, mivel hetvenkét óráig tart, amíg immunrendszerünk képes válaszolni a betolakodók támadására. Éppen ezért egyáltalán nem indokolt hőemelkedés vagy láz esetén az antibiotikumok azonnali adagolása. Ma már minden rendelő számára elérhető az a teszt, mely segítségével azonnal és biztonságosan eldönthetjük, hogy a betegség hátterében baktériumos fertőzés áll-e. Ez a vizsgálat a gyermekorvosi rendelőkben minden antibiotikum felírásánál igénybe vehető.

Ne irtsunk ki minden csírát környezetünkből! A bőrön, nyálkahártyákon természetes baktériumok élnek, melyek fontos szerepet játszanak védekezőképességünk kialakulásában és megőrzésében. Ne vigyük túlzásba sem a testápolók, sem más kozmetikai szerek használatát! Az allergiára való hajlamot nagyban fokozza a rossz emésztés, a bélflóra-egyensúly felborulása. Fogyasszunk rendszeresen tejsavas erjedéssel készült ételekét, italokat (savanyú káposzta, joghurt, kovászos uborka). Amennyire csak tudjuk, iktassunk ki mindenfajta édességet, cukrot tartalmazó ételt, valamint a finomított fehérlisztből készült ételeket. Ezek rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása nem kedvez szervezetünk vitamin és ásványi-anyag ellátásának. Ellenben rendszeresen fogyasszunk nyers ételeket, friss, lehetőleg biotermesztésből származó zöldségeket, gyümölcsöt, minden tíz kilogramm testsúlyra körülbelül tíz dekagramm nyers ételt naponta.

Mozogjunk rendszeresen! Jó hatású a jóga, gyermekeknél a szabadban, tiszta levegőn való lufi fújogatás, hangos éneklés, továbbá az úszás, a kocogás, megfelelő légzéssel összekötve. Aludjunk eleget, napi hat-nyolc órát, ha lehet, éjfél előtt kerüljünk ágyba. A szoba levegőjét tartsuk tisztán rendszeres szellőztetéssel. A hálószobában a levegő hőmérséklete alvás idején ne legyen 18 Celsius-fok feletti. Ha lehet, éjszakára kapcsoljunk ki minden áramfogyasztót, így csökkentjük az elektroszmog hatást és kipihentebben ébredünk. A lakásban ne legyen 22 Celsius-foknál melegebb. Ennél magasabb hőmérséklet kedvez a háziatka szaporodásának. Gondoljunk arra, hogy a ventilátorok, légkondicionálók, párásítók állandó mozgásban tartják a levegő por- és más allergénjeit. Ha lehet, szabaduljunk meg függönyeinktől, szőnyegeinktől. Az allergiára hajlamos ember porszívózás után két óráig ne tartózkodjon a lakásban. A porszívó zsákját minden használat után ürítsük ki. Ne használjunk szagtalanító vagy tisztító sprayt. Az atkák előszeretettel telepednek meg matracokon, ágybetéteken, ezért célszerű ezeket évente egyszer alaposan kitisztítani. Kerüljünk minden porfogót!

Gyanús lehet az új bútor: a formaldehid kibocsátás akár 15-20 éven keresztül tarthat. A szobanövényeket rendszeresen mossuk le zuhannyal, ügyeljünk arra, hogy felületükön, vagy a föld felszínén semmilyen gombák vagy más kórokozók ne legyenek. Immunrendszerünket gyengítheti a higany tartalmú fogtömés, még rosszabb, ha a fogtömésen kívül más fém is van a szájban.

Használjunk szellős, természetes alapanyagú alsó- és felsőruházatot! Vegytisztításra, tisztítóba csak fontos esetben adjuk be a ruhát! Mosáshoz folyékony mosószert használjunk! Teljesen hagyjuk el az öblítőszerek használatát! Ha kell, a mosógépet kétszer kapcsoljuk öblítő programra, természetesen öblítőszer nélkül. Minden új ruhát használat előtt mossunk ki!

Miben segíthet a természetgyógyászat?

Fontos a személyre szabott étrend megállapítása és betartása, amelyet beszéljünk meg a természetgyógyásszal. Az egyénre szabott étrend kiegyensúlyozza az immunrendszert, megszünteti az esetleges keresztezett reakciókat, szanálja emésztőrendszerünket. Ajánlott a nagyobb adag vitaminpótlás, főleg A-, B- és C-vitaminokból, minden esetben természetes alapanyagú vitamin készítmények, frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek formájában, mindig az idénynek megfelelő alapanyagból. Az ásványi-anyagok közül kiemelt fontosságú a cink, a szelén, a kalcium, a magnézium, a mangán hiányának pótlása. Legjobb forrásuk az olajos magvak és a hüvelyesek, melyek egész évben konzerválás nélkül, teljes biológiai értéküket megőrizve állnak rendelkezésünkre. A többszörösen telítetlen zsírsavak önmagukban is képesek csökkenteni az eltúlzott reakciókat. Ezért rendszeresen fogyasszunk növényi olajokat vagy olajos magvakat! Támogassuk immunrendszerünket abban a munkájában, hogy megszabadítson bennünket a felhalmozódott méreganyagoktól! Ezt rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztásával tehetjük meg. A folyadékfogyasztás ajánlott mennyisége általában 3 deciliter 10 kilogramm súlyra naponta. A folyadék lehet jó minőségű víz, tea, forralt víz, frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé hígítva. Ha tehetjük, allergiás szezon előtt végezzünk léböjt vagy más tisztítókúrát. Amennyiben felmerül az emésztés tökéletlensége, késedelem nélkül javítsuk ki. Ajánlott a rostdús táplálkozás, és a bélbaktériumok rendben tartása allergiamentes időszakban is.

Természetgyógyászati kezelések allergiás betegeknél

A már említett vitamin és ásványi-anyag pótlás mellett jó hatásúak a gyógynövény-kivonatú cseppek, mint a bíbor kasvirág, fokhagymakivonat, búzafű, árpafű. Főleg szezon idején legyünk óvatosak a teaivással. A növény virágát tartalmazó teák vagy teakeverékek is allergiás reakciót válthatnak ki. Elsősorban a pollenallergiások óvakodjanak a teakeverékektől: ne fogyasszanak virágot tartalmazó teákat! Minden allergiás betegségnél, szinte egyedülálló megoldás a biorezonancia kezelés. A kezelés célja a szervezet kóros allergiás kódjainak kioltása, és tartós energetikai rendszer falállítása. E kezelés a fennálló betegségnél látványosan szünteti meg a tüneteket. A kezelés körülbelül 15 percig tart. A tüsszögő, fuldokló páciens tünetei a jól beállított biorezonancia kezelés alatt lényegesen csökkennek, gyakran teljesen elmúlnak. A módszer előnye, hogy fájdalommentes, mellékhatás-mentes, és gyerekeknél nagyon jól alkalmazható

Jó hatással vannak az allergiás reakciókra a bőringerek, mint a köpölyözés vagy a kötőszöveti masszázs. Az immunrendszer kiegyensúlyozására jó hatásúak az energetikai szerek, mint például a homeopatikus és Jonás-cseppek. Ezek előnye, hogy bármikor alkalmazhatóak a tünetek fennállásakor, de megelőzésre is egyaránt. A virágpor készítményeket kizárólag szezonon kívüli időben ajánlom. A rég elfeledett vénacsapolás hasznos segítség lehet azok számára, akiknél a vérkép ezt indokolja. Itt jegyezném meg, hogy az elfeledett régi módszereknek, mint az említett vénacsapolásnak vagy beöntésnek, a mai modern korunkban is helye van az allergiás és más betegségek kezelésében.

Kötőhártya, orrnyálkahártya gyulladás esetén elsősegélyként ajánlom a szem kötőhártyájának rendszeres kiöblítését. Erre megfelelő folyadék gyógyszertárakban beszerezhető. Azonnali hatású az orr öblítése fiziológiás oldattal, mely szintén gyógyszertárban, infúzió formájában kapható. A pollenallergiások ügyeljenek arra, hogy a napközben hajukra, arcukra, valamint férfiaknál az arc szőrzetére (bajusz, szakáll) telepedett polleneket, amint lehet, tisztítsák le, akár naponkénti hajmosással. Este lefekvés előtt mindenképp szabaduljanak meg a testre rakódott pollenektől.

A folytatásban a sajátvér kezelésről is szó lesz, mely minden immunrendszeri problémánál hatásos megelőzés és gyógymód.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2019.5.8.    5


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az immunrendszeri problémák természetgyógyászati kezelése (asztma).

2012.5.28.    2


Az allergia a természetgyógyászat szemszögéből (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2012.4.12.   


Ekcémás betegeknek

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány életmód-változtatási tanácsot ajánlunk az ekcémás betegek figyelmébe.

2006.3.28.  1   


Húsz gyógyító ötlet

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az allergiakezeléssel kapcsolatban fontos megjegyeznünk: a megoldás abban rejlik, hogy harmóniában legyünk a természettel.

2005.10.4.   


Allergia-tanácsadó

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány allergia-okozót ismertetünk, és jó tanácsokkal szolgálunk az allergiabetegeknek.

2005.8.4.   

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.