Ekcémás betegeknek


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2006.3.28. 16:39

Az alábbiakban néhány életmód-változtatási tanácsot ajánlunk az ekcémás betegek figyelmébe.

Fontos, hogy az ágyban ne legyen tollból, pehelyből, gyapjúból vagy állati szőrméből készült takaró vagy párna. A legjobb, ha színezetlen pamutból készül a ruházatunk is. Ha csak lehet, pormentesítsük a lakást. Az ekcémás gyereknek ne vásároljuk, ne ajándékozzunk szőrmeállatkákat, filcből készült tárgyakat és gyurmát sem. Lehetőleg ne vásároljunk új, préselt fából készült bútort, a káros formaldehid-párolgás ugyanis akár 10-15 évig is eltarthat. Mosásnál hagyjuk ki az öblítőszerek használatát, alsóneműmosásnál pedig a mosógépet állítsuk kétszer az öblítő-programra (vagy öblítsünk többször). Esetleg változtassunk mosóport. A fogkrém is kiválthat allergiás reakciót (főleg a száj és az áll környékén jelentkezhetnek a bőrön elváltozások). Ha ezt tapasztaljuk, váltogassuk a fogkrémet, míg rá nem találunk az „igazira”. Ugyanilyen allergiás reakciót válthatnak ki egyéb kozmetikumok is. A földsugárzások is kiválthatják a betegség rosszabbodását. Akkor gyanakodhatunk erre, ha alvászavaraink vannak, rosszul alszunk, félelmeteset álmodunk, verejtékezünk, vagy csikorgatjuk a fogunkat álmunkban. Az amalgántömés a fogban szintén okozhat allergiát – sőt ez méreg a szájban. Kerüljük az erős elektromos hatásokat. Az állat nem jó társa az allergiás, ekcémás betegnek.

Az ekcéma természetgyógyászati kezelése

1.Helyi kezelés
*Takarékoskodjunk a vízzel. A gyógyulás kezdetéig a legjobb, ha a beteg rész nem érintkezik vízzel. Az egészséges bőrfelületet pH neutrál vagy Sebamed szappannal mossuk. A későbbiekben is csak langyos vízben fürödjünk – javaslom adaléknak a Hermal készítményeket.
*A beteg, viszkető felületet kezeljük tonikkal. Az égető érzést, mely csak pár percig tart, csökkenthetjük hideg fokozatra állított hajszárítóval. A tonikot kezdetben desztillált vízzel is hígíthatjuk. Egyáltalán ne krémezzünk! (Amit használhatunk: Sebamed, Nivea tonik, Rivanol oldat).
*Ha javulás áll be, a beteg felületet lemoshatjuk Hermal samponnal, Jarisch/oldattal, vékonyan bekenhetjük vazelinnal.

2.Belső kezelés
*Figyeljünk oda a táplálkozásunkra. Az alapos rágás nyugodt körülmények között a jó emésztés kezdete. Fontos az elegendő gyomorsav, a belek tökéletes baktérium összetétele, az esetleges gombák likvidálása.
*Elegendő megfelelő minőségű folyadékot fogyasszunk.
*Rendezzük a bélflórát (ez azt jelenti, hogy száműzzük az emésztőrendszerből és más szerveinkből a penészgombát, és megfelelő baktériumflórát telepítsünk helyette, pl. acidophillust tb.)
*Pótoljuk a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalcium, magnézium, mangán, cink, szelén), és a hiányzó vitaminokat.
*További kezelések, amelyek iránt érdeklődhetünk természetgyógyászunknál: búzafű-kezelés, színesfémkezelés (kék fény), klímaterápia (Északi-tenger, Eichoterm-besugárzás), ligetszépe-olaj – gamma linolénsav tartalma miatt (EFAMOL), sajátvér-kezelés, biorezonancia-terápia, a bőr méregtelenítése tartós zuhannyal (nem akut esetekben).
*Nagyon fontos a lelki harmónia és nyugodt légkör megteremtése, valamint a szabadban való mozgás.

A tanácsokat próbáljuk szabadon, minden kényszerérzet nélkül megtartani, s közben minden nap egy lépéssel közelebb kerülünk a gyógyuláshoz.Hozzászólások

krige, 20. 05. 2008 11:48:58
Kedves doktornő 7 éves fiammal 3 éve küzködünk az ekcéma ellem. Sajnos sikertelenül, már mindent kiprobáltunk voltunk sok helyen de semmi.nagyon csúnya most éppen a lába, meg szeretném kérdezni, hogy azt a japán kenőcsöt honnan lehet beszerezni. Előre is köszönőm ha tud segiteni, vagy tanácsot adni mit csináljunk. üdv:Andrea
@


Kapcsolódó cikkek

Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2019.5.8.    5


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az immunrendszeri problémák természetgyógyászati kezelése (asztma).

2012.5.28.    2


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Bár sok múlik azon, milyen sajátosságokat örököltünk, mégis sokat tehetünk saját magunk védelmében.

2012.4.25.    5


Az allergia a természetgyógyászat szemszögéből (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2012.4.12.   


Húsz gyógyító ötlet

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az allergiakezeléssel kapcsolatban fontos megjegyeznünk: a megoldás abban rejlik, hogy harmóniában legyünk a természettel.

2005.10.4.   


Allergia-tanácsadó

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány allergia-okozót ismertetünk, és jó tanácsokkal szolgálunk az allergiabetegeknek.

2005.8.4.   

A rovat további cikkei

Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.