Ekcémás betegeknek


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2006.3.28. 16:39

Az alábbiakban néhány életmód-változtatási tanácsot ajánlunk az ekcémás betegek figyelmébe.

Fontos, hogy az ágyban ne legyen tollból, pehelyből, gyapjúból vagy állati szőrméből készült takaró vagy párna. A legjobb, ha színezetlen pamutból készül a ruházatunk is. Ha csak lehet, pormentesítsük a lakást. Az ekcémás gyereknek ne vásároljuk, ne ajándékozzunk szőrmeállatkákat, filcből készült tárgyakat és gyurmát sem. Lehetőleg ne vásároljunk új, préselt fából készült bútort, a káros formaldehid-párolgás ugyanis akár 10-15 évig is eltarthat. Mosásnál hagyjuk ki az öblítőszerek használatát, alsóneműmosásnál pedig a mosógépet állítsuk kétszer az öblítő-programra (vagy öblítsünk többször). Esetleg változtassunk mosóport. A fogkrém is kiválthat allergiás reakciót (főleg a száj és az áll környékén jelentkezhetnek a bőrön elváltozások). Ha ezt tapasztaljuk, váltogassuk a fogkrémet, míg rá nem találunk az „igazira”. Ugyanilyen allergiás reakciót válthatnak ki egyéb kozmetikumok is. A földsugárzások is kiválthatják a betegség rosszabbodását. Akkor gyanakodhatunk erre, ha alvászavaraink vannak, rosszul alszunk, félelmeteset álmodunk, verejtékezünk, vagy csikorgatjuk a fogunkat álmunkban. Az amalgántömés a fogban szintén okozhat allergiát – sőt ez méreg a szájban. Kerüljük az erős elektromos hatásokat. Az állat nem jó társa az allergiás, ekcémás betegnek.

Az ekcéma természetgyógyászati kezelése

1.Helyi kezelés
*Takarékoskodjunk a vízzel. A gyógyulás kezdetéig a legjobb, ha a beteg rész nem érintkezik vízzel. Az egészséges bőrfelületet pH neutrál vagy Sebamed szappannal mossuk. A későbbiekben is csak langyos vízben fürödjünk – javaslom adaléknak a Hermal készítményeket.
*A beteg, viszkető felületet kezeljük tonikkal. Az égető érzést, mely csak pár percig tart, csökkenthetjük hideg fokozatra állított hajszárítóval. A tonikot kezdetben desztillált vízzel is hígíthatjuk. Egyáltalán ne krémezzünk! (Amit használhatunk: Sebamed, Nivea tonik, Rivanol oldat).
*Ha javulás áll be, a beteg felületet lemoshatjuk Hermal samponnal, Jarisch/oldattal, vékonyan bekenhetjük vazelinnal.

2.Belső kezelés
*Figyeljünk oda a táplálkozásunkra. Az alapos rágás nyugodt körülmények között a jó emésztés kezdete. Fontos az elegendő gyomorsav, a belek tökéletes baktérium összetétele, az esetleges gombák likvidálása.
*Elegendő megfelelő minőségű folyadékot fogyasszunk.
*Rendezzük a bélflórát (ez azt jelenti, hogy száműzzük az emésztőrendszerből és más szerveinkből a penészgombát, és megfelelő baktériumflórát telepítsünk helyette, pl. acidophillust tb.)
*Pótoljuk a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalcium, magnézium, mangán, cink, szelén), és a hiányzó vitaminokat.
*További kezelések, amelyek iránt érdeklődhetünk természetgyógyászunknál: búzafű-kezelés, színesfémkezelés (kék fény), klímaterápia (Északi-tenger, Eichoterm-besugárzás), ligetszépe-olaj – gamma linolénsav tartalma miatt (EFAMOL), sajátvér-kezelés, biorezonancia-terápia, a bőr méregtelenítése tartós zuhannyal (nem akut esetekben).
*Nagyon fontos a lelki harmónia és nyugodt légkör megteremtése, valamint a szabadban való mozgás.

A tanácsokat próbáljuk szabadon, minden kényszerérzet nélkül megtartani, s közben minden nap egy lépéssel közelebb kerülünk a gyógyuláshoz.Hozzászólások

krige, 20. 05. 2008 11:48:58
Kedves doktornő 7 éves fiammal 3 éve küzködünk az ekcéma ellem. Sajnos sikertelenül, már mindent kiprobáltunk voltunk sok helyen de semmi.nagyon csúnya most éppen a lába, meg szeretném kérdezni, hogy azt a japán kenőcsöt honnan lehet beszerezni. Előre is köszönőm ha tud segiteni, vagy tanácsot adni mit csináljunk. üdv:Andrea
@


Kapcsolódó cikkek

Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2019.5.8.    5


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az immunrendszeri problémák természetgyógyászati kezelése (asztma).

2012.5.28.    2


Mit tehetünk immunrendszerünk érdekében? (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Bár sok múlik azon, milyen sajátosságokat örököltünk, mégis sokat tehetünk saját magunk védelmében.

2012.4.25.    5


Az allergia a természetgyógyászat szemszögéből (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2012.4.12.   


Húsz gyógyító ötlet

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az allergiakezeléssel kapcsolatban fontos megjegyeznünk: a megoldás abban rejlik, hogy harmóniában legyünk a természettel.

2005.10.4.   


Allergia-tanácsadó

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban néhány allergia-okozót ismertetünk, és jó tanácsokkal szolgálunk az allergiabetegeknek.

2005.8.4.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.