Ítélkezünk?


Oriskó Renáta  2015.9.20. 0:21

Igen, ítélkezünk. Sokszor alaptalanul, meggondolatlanul, félinformációkra hagyatkozva.

Véleményt formálunk, skatulyázunk a kellő ismeretek hiányában, máskor valamiféle megszokott és berögzült séma alapján.

Hogy mikor és hogyan válunk előítéletessé, azt magam sem tudom. De egy biztos, a fejünkben lévő valós és valótlan sztereotípiákból akad épp elég.
Az előítélet alapja legtöbbször egy általános vélemény, amit valósnak hiszünk, és ezt mindenféle kételkedés nélkül elfogadjuk. Ilyenkor nem törekszünk a megismerésre, egyszerűen csak felszínesen és alaptalanul általánosítunk.


Előítéletesek lehetünk akár egy egyszeri negatív tapasztalat miatt is. Az évek során telepakolunk egy képzeletbeli zsákot tapasztalatokkal. Ezek között ugyanannyi jó akad, mint rossz. És ezt bizony cipeljük magunkkal. Akarva-akaratlanul befolyásolnak minket, hatással vannak a döntéseinkre, a viselkedésünkre, a tetteinkre. A negatív tapasztalat pedig néha olyan mélyen ivódik belénk, hogy hosszú időre meghatározhatja a véleményünket az adott helyzettel kapcsolatban. Így a későbbiekben hajlamosak vagyunk úgy véleményt alkotni, hogy csak a már meglévő negatív tapasztalatokat vesszük alapul. Ez pedig olyan, mint egy rossz beidegződés. A régi rossz tapasztalatból pedig már meg is született egyfajta ítélet. Ha átgondoljuk, rájövünk, hogy ez mennyire megnehezíti az életünket. Hiszen ha előítéletesek vagyunk, a másik eleve hátránnyal indul önhibáján kívül. S hogy mit tehetünk ilyenkor? Egy biztos, idő kell, míg az új pozitív élmény felülírja a rossz tapasztalatot és sikerül megszabadulunk a jó mélyen elraktározott ítélkezéseinktől.

Az ítélkezés és a véleményezés úgy tűnik, a mindennapjaink részévé vált. Hogy ez most jó vagy sem? Egyrészt rossz, mert felszínesen általánosítunk és elhamarkodottan ítélkezünk akár olyan dolgok alapján, mint a külső, a származás vagy az iskolai végzettség. Mindeközben pedig megfeledkezünk az elfogadásról.
Másrészt az előítéletet úgy is felfoghatjuk, mint egyfajta kételkedést afelé, ami számunkra ismeretlen. Ilyenkor törekedjünk a megismerésre.

Véleményt alkotni, formálni joga van mindenkinek, de nem mindegy, hogy mindezt mire alapozzuk, valós tényekre vagy csak légből kapott információkra és találgatásokra.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Forró kása

Póda Erzsébet

Előítélet. A szakirodalom szerint az előítélet olyan vélemény, amelynek nincs tapasztalati alapja...

2015.10.13.    16


Mielőtt ítélkeznél

Palkó Emese

Több egymással szemben álló forrást is érdemes elolvasnunk, mielőtt elítélünk valamit, vagy valakit.

2015.10.5.  1    8


Nap, mint nap ítélkezünk

Kabók Zita

Még meg sem születtünk, már beskatulyáznak bennünket. Vagy a rózsaszín vagy a kék „kategóriába” kerülünk.

2015.9.14.    10


Ne általánosítsunk!

Kozma Eszter

Szinte az anyatejjel szívjuk magunkba az előítéleteket, olyan hamar formáljuk őket a személyiségünk részévé, mintha már velünk születtek volna.

2015.9.3.    6

A rovat további cikkei