Diétásan, finoman


  2022.8.15. 8:14

Diétás édességek hozzáadott cukor nélkül: ma már igazán finoman, ízletesen készíthetők ételeink cukor nélkül is.

A cukor mellőzése nemcsak azok számára lehet fontos, akik IR-ben (inzulin rezisztencia) vagy cukorbetegségben szenvednek. A kutatók mára már egyértelműen bebizonyították, hogy a finomított kristálycukor nem tartozik azon élelmiszerek közé, amelyek jó hatással lennének a szervezetünkre. Azonban aggodalomra semmi ok, ma már igazán ízletes, izgalmas és egészséges formában helyettesíthetőek a hófehér kristályszemek.

A cukorról le lehet mondani, az ízről viszont nem kell?

Az ízekkel – ezen belül az édes ízzel is – gyakorlatilag magzati kortól kezdve ismerkedünk mindannyian (az ízlelőbimbók a 8. héten megjelennek). Az anyatej is jellemzően édeskés. Talán ebből fakad az édes iránti olthatatlan vágyakozás.


Mi a probléma a cukorral?

Az, hogy finomított, mellőz minden felszívódást lassító komponenst például rostanyagot, azaz a szervezetbe kerülve hirtelen emeli meg a vércukor szintet. A test azonnal reagál, akinél tudja mozgósítja az inzulin raktárakat, de a túlzottan megemelkedett cukorszint túlzó reakciót generál többnyire, azaz túl sok inzulin kerül a vérbe. Ettől pedig nagymértékben csökken a vér cukorkoncentrációja, ami farkaséhséget eredményez, az esetleges rosszullétről nem is beszélve. Ha ez az ördögi kör újra és újra megismétlődik rendszeresen, akkor előbb-utóbb az inzulin raktárak teljesen kifogyhatnak, ekkor lép be a képbe az IR és ez az a pont, ahova tényleg nem kellene senkinek sem eljutnia.

Az édességről azonban nem kell lemondani, nem kell tiltólistára tenni. Egyáltalán nem olyasvalami, amit kénytelenek vagyunk száműzni az életünkből, étkezéseinkből, hiszen ahogy arra fentebb már utaltunk esszenciális része az emberi fejlődésnek. Olyan alternatívát célszerű keresni, amely természetes módon tartalmazza az édes ízért felelős összetevőket.

A www.allnutrition.hu oldalon kivétel nélkül olyan diétás édességek szerepelnek, amelyek teljes mértékben cukormentesek. Pontosabban hozzáadott cukortól mentesek, mert természetes cukrok előfordulnak bennük, lévén azok gyümölcsök, zöldségek alkotóelemei. De ezek a fajta cukrok semmilyen szinten sem egyeznek meg, vagy hasonlíthatóak össze a finomított variációval.

Még jó, hogy napjainkban megannyi finom diétás édesség érhető el mindenféle mellékíztől, kellemetlen mellékhatástól mentesen! Tehát ezek nem kényszerű helyettesítők, amik úgy-ahogy megszokhatóak idővel, hanem nagyon is ínycsiklandó tudatos választások!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babot vegyenek!

Faar Ida

Készíthető belőle leves, saláta, főzelék, édesség, püré, gulyás, de még pogácsa is.

2022.11.20.    7


Gesztenye: nemcsak nasi

Faar Ida

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré. Csupa-csupa finomság! (Receptekkel)

2022.11.18.    13


Novemberi örömök

Póda Erzsébet

November hava kulináris élvezetekben gazdag hónap. Nézzük csak, mit tartogat!

2022.11.5.    21


Alma, a csodálatos

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2022.10.29.    35


Sokunk kedvence: a körte

Faar Ida

Remek kiegészítője a húsoknak, a desszertek közt is kiemelkedő szerepe van, finom, egészséges, és most kezdődik az idénye. (Receptekkel)

2022.9.12.    19


Barátkozzunk meg a padlizsánnal!

Faar Ida

Törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismerhetjük ezt az egyik legfinomabb zöldségfélét. (Receptekkel)

2022.8.15.   


Nyári kerti parti

Faar Ida

Nincs jobb annál, mint amikor egy dolgos hét után a megfáradt ember családi-baráti körben tölti el a pihenésre szánt hétvégét. (Receptekkel)

2022.8.4.    16


A mozzarella „árnyalatai"

A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, mára a világ minden pontján kedvelt alapanyag, az otthoni és az éttermi konyhákon egyaránt.

2022.6.30.   


Répatorta

Oriskó Erzsébet

Most próbálkozzunk meg ezzel az egyszerű, de finom recepttel.

2022.5.21.   


Csirkecurry jázminrizzsel

Konkoly Zoltán

Ha valami különlegességgel szerenénk elbűvölni a szeretteinket.

2022.4.19.   


Keksztekercs

Csikmák Mónika

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb süti, amit szinte mindenki szeret.

2022.4.15.   


Amerikai palacsinta receptek

PR-cikk

Mennyei finomságok a tengerentúlról.

2022.4.1.